Πελοπόννησος: Ένας προορισμός πέρα από τα προφανή, που κάθε γωνιά του σε μαγεύει

KASTRO_METHONIS

Η Πελοπόννησος είναι ένας προορισμός με πλούσια ιστορία, με πλήθος αναφορών στη μυθολογία, στολισμένη με αρχαιολογικά θαύματα και με εντυπωσιακά τοπία. Αυτή η μαγευτική περιοχή προσφέρει ένα ταξίδι στον χρόνο, προβάλλοντας την εξέλιξη του πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κύριος Παναγιώτης Ε. Νίκας, στο σύντομο μήνυμά του, αναφέρει: «Τουρισμός είναι ένα σύνολο εμπειριών που η Πελοπόννησος μπορεί να προσφέρει, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα. Μέσα από την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εστιάσει στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ο πολιτισμός, η πνευματική δημιουργία, τα μνημεία μας, το φυσικό περιβάλλον, η γαστρονομία, αλλά και ο εναλλακτικός τουρισμός που προσελκύει κοινό όλες τις εποχές του χρόνου.  Ο τουρισμός -η ατμομηχανή της οικονομικής μας ανάπτυξης- χρειάζεται τον παράγοντα άνθρωπος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εστιάζουμε στις εμπειρίες των επισκεπτών μας, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.»

Είναι γεμάτη παρθένες  παραλίες.  Από τις φημισμένες της Μεσσηνίας  και της Λακωνίας, μέχρι τους κρυμμένους κολπίσκους της Ελαφονήσου και της Βοϊδοκοιλιάς, η Πελοπόννησος έχει μια  παραλιακή γοητεία ακαταμάχητη. Τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά και η χρυσαφένια άμμος, προσφέρουν το τέλειο σκηνικό για χαλάρωση και αναζωογόνηση. Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, στολισμένα με ζωηρόχρωμα λουλούδια, πλαισιώνουν στενά λιθόστρωτα δρομάκια, δημιουργώντας μια νοσταλγική ατμόσφαιρα που μεταφέρει τους επισκέπτες σε μία άλλη εποχή.

Βάθεια, Λακωνία

Η Πελοπόννησος βρίσκεται μεταξύ του Ιονίου και του Μυρτώου Πελάγους, με κατάφυτα βουνά, εύφορες πεδιάδες, εκπληκτικές ακτές, αλλά και με πετρώδη εδάφη, με τραχύ κλίμα, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό, λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών θησαυρών της περιοχής. Πανύψηλες κορυφές, όπως ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας, προσφέρουν εκπληκτική θέα και εξαιρετικές ευκαιρίες για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας.

Φονέας, Μεσσηνία

Η Πελοπόννησος είναι το σκηνικό για πολλούς ελληνικούς μύθους και θρύλους που συνεχίζουν να εξάρουν τη φαντασία. Η ευρύτερη περιοχή είναι το σκηνικό στο οποίο διαδραματίστηκαν τα περισσότερα ηρωικά κατορθώματα του Ηρακλή και οι περιπέτειες του Ιάσωνα και των Αργοναυτών.

Αργολίδα

Πληθώρα αρχαιολογικών χώρων μεταφέρουν τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο. Η αρχαία πόλη των Μυκηνών, θρυλική πατρίδα του Αγαμέμνονα και του μυκηναϊκού πολιτισμού. Η επιβλητική Πύλη των Λεόντων, το Θησαυροφυλάκιο του Ατρέα και τα Κυκλώπεια Τείχη, είναι κάποιες από τις κατασκευές που μαρτυρούν την προηγμένη μηχανική και την αρχιτεκτονική ικανότητα των αρχαίων. Οι επισκέπτες που περιπλανώνται στα λείψανα  αυτού του  πολιτισμού,  δεν μπορούν παρά να αισθάνονται ένα βαθύ δέος και θαυμασμό για τις κοινωνίες που κάποτε άκμασαν στην περιοχή.

Μυκήνες, Αργολίδα
Μυκήνες, Αργολίδα

Αρκαδία

Με κέντρο το όρος Μαίναλο,  το τοπίο είναι γεμάτο μονοπάτια που διασχίζουν παρθένα δάση και σε οδηγούν σε κρυμμένους καταρράκτες. Η θέα είναι εκπληκτική και από το βουνό πανοραμική. Ο ποταμός Λούσιος με τα εντυπωσιακά φαράγγια, τα μοναστήρια του Προδρόμου και της Φιλοσόφου, σκαρφαλωμένα στους γκρεμούς, είναι κοιτίδες θρησκευτικού πολιτισμού. Η αρχαία πόλη της Μαντινείας, όπου έγινε  μία από τις μεγαλύτερες μάχες στην αρχαία Ελλάδα, η Μάχη της Μαντινείας. Το μυθικό σπήλαιο του Ερμή, του αγγελιοφόρου των Θεών, λέγεται ότι βρίσκεται στο αρκαδικό χωριό Λύκαιο.

Λεωνίδιο, Αρκαδία

Κορινθία

Η ιστορική πόλη της Κορίνθου, με το συναρπαστικό μείγμα αρχαίων και μεσαιωνικών ερειπίων, είναι ακόμα ένα αξιοθέατο της Πελοποννήσου.  Τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα και του κάστρου της Ακροκορίνθου, είναι δείγματα του πλούσιου παρελθόντος της Κορινθίας. Η Διώρυγα της Κορίνθου, ένα μηχανολογικό θαύμα που συνδέει τον Αργοσαρωνικό και το Μυρτώο με το Κορινθιακό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος, προσθέτει στη γοητεία αυτής της ζωντανής πόλης.

Ο Ναός του Απόλλωνα, Κορινθία

Λακωνία

Εδώ συναντάμε το Σπήλαιο Διρού, κοντά στην Αρεόπολη, το οποίο διαθέτει εκπληκτικές υπόγειες λίμνες και βραχώδεις σχηματισμούς. Σύμφωνα με το μύθο, αυτό το σπήλαιο πίστευαν κάποτε ότι ήταν η είσοδος στον Κάτω Κόσμο, προσθέτοντας ένα στοιχείο μυστηρίου στην ήδη εντυπωσιακή φυσική ομορφιά του. Στο Ακρωτήριο Ταίναρο, η πύλη για τον Άδη από όπου ο Ηρακλής κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο για να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο. Η αρχαία πόλη της Σπάρτης θυμίζει εικόνες των ατρόμητων Σπαρτιατών πολεμιστών, γνωστών για τη ρώμη τους,  την στρατιωτική τους ικανότητα, την ακλόνητη πειθαρχία τους και την αποφασιστικότητά τους να νικήσουν ή να πεθάνουν,  έχοντας ως αρχή το «ή ταν ή επί τας». Ακόμα ένα εντυπωσιακό κτίσμα είναι το επιβλητικό Κάστρο του Μυστρά.

Σπήλαια Διρού, Λακωνία

Μεσσηνία

Με πρωτεύουσα την Καλαμάτα, ξεχωρίζει για τον καλοδιατηρημένο και εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης. Μία πόλη που έχει να δείξει αξιόλογα δείγματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, αναδεικνύοντας το ένδοξο παρελθόν της περιοχής. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα, που είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Ο ποταμός Νέδα, ο μοναδικός ποταμός με θηλυκό όνομα για τον οποίο υπάρχουν πολλές αναφορές στη μυθολογία, προσφέρει την ευκαιρία για αναζωογονητικές πεζοπορίες, ακόμα και για μπάνιο στις φυσικές πισίνες που υπάρχουν κατά του μήκος του και στους καταρράκτες του.

Πόρτο Χέλι

Αυτά είναι ελάχιστα στοιχεία από αυτά που έχει να δείξει η Πελοπόννησος και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε την πλούσια πολιτιστική παράδοση, με τους παραδοσιακούς χορούς, όπως ο καλαματιανός, ο τσακώνικος, ο μονόδιπλος, κ.α.

Μυστράς, Λακωνία

Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα και για να αφήσουμε την πιο ωραία γεύση θα αναφερθούμε στη γαστρονομία, η οποία περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά, εξαιρετικό και διεθνώς αναγνωρισμένο ελαιόλαδο, αρωματικά βότανα, κρασιά τοπικής παραγωγής και πολλά άλλα!

FaceBook

Instagram

YouTube

Hashtags

#peloponnese

#greecebeyondtheobvious

                                                                              

Exit mobile version