Μυστήριο με αρχαίους τάφους που ανακαλύφθηκαν σε στρατιωτική βάση – 40 σημεία «χαμένα» στην ιστορία

Πάνω από 40 αρχαιολογικές τοποθεσίες με τάφους και λατομεία στην Κύπρο που πιθανολογείται ότι χρονολογούνται ακόμα και από την Εποχή του Χαλκού και ήταν ξεχασμένες, επαναπροσεγγίστηκαν από τους αρχαιολόγους.

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι με αυτό που ανακάλυψαν σε εκκλησία 1.900 ετών, χτισμένη μέσα σε βράχο – Τι κρύβει το απολίθωμα ενός σπάνιου πλάσματος

Οι μελετητές ερεύνησαν αρχαιολογικούς χώρους που είχαν αρχικά ανευρεθεί και τεκμηριωθεί τη δεκαετία του 1960, κατά την κατασκευή της Κυρίαρχης Βάσης της Δεκέλειας  (WSBA) και του Αεροδιαδρόμου του Κίνγκσφιλντ, οι θέσεις των οποίων είχαν χαθεί τις δεκαετίες που ακολούθησαν.  H Δεκέλεια βρίσκεται 30 χλμ. ΝΑ της Λευκωσίας και 80 χλμ. ΒΑ της Κυρίαρχης Βάσης, στο Ακρωτήρι.

Η Κυρίαρχη Βάση καλύπτει μια μεγάλη περιοχή στην ανατολική πλευρά του κόλπου της Λάρνακας, και έχει  ποικίλη τοπολογία, με απότομους  βράχους ασβεστόλιθου, λόφους, βραχώδεις καλλιέργειες, και ένα ευρύ, επίπεδο οροπέδιο στο εσωτερικό.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γιγαντιαίο άγαλμα στην «πόλη του Ερμή» – Μυστήριο με το διπλό στέμμα και τη βασιλική κόμπρα στο κεφάλι

Πώς βρέθηκαν οι αρχαίοι τάφοι και τα λατομεία

Η μικρή ομάδα των αρχαιολόγων από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου του Leicester, ανέλαβε μια “περιπατητική έρευνα ” (walkover survey) – μια συστηματική έρευνα και καταγραφή των ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων της Περιοχής των Ανατολικών Κυρίαρχων Βάσεων στη Δεκέλεια (ESBA), στη νότια ακτή του νησιού.

Το έργο, με την άδεια του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Κύπρου στη  Λευκωσία, σκοπό έχει την ενημέρωση για τη διαχείριση του χώρου από τον DIO, τον θεματοφύλακα του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπερπόντιων αμυντικών ακινήτων. Η έρευνα έγινε χρησιμοποιώντας εγγραφές του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι με τάφο 1.300 ετών: Μυστήριο με άνδρα που βρέθηκε θαμμένος με το πρόσωπο προς τα κάτω, δίπλα σε έναν θησαυρό
Αρχαίο λατομείο στην Κύπρο.
Αρχαίο λατομείο στην Κύπρο. Πηγή: ULAS, Πανεπιστήμιο του Λέστερ

Στη συνέχεια, η ομάδα πραγματοποίησε επιτόπια επιθεώρηση σε κάθε πιθανό μνημείο, το οποίο στη συνέχεια φωτογραφήθηκε και καταγράφηκε με ακρίβεια με GPS.

Ο Matt Beamish από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου του Leicester, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: “Το GIS και οι μέθοδοι έρευνάς μας είχαν αποδώσει καλά όταν χρησιμοποιήθηκαν για μια παρόμοια έρευνα στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου το 2019. “Πολλές από τις τοποθεσίες που σχεδιάζαμε να ερευνήσουμε τις είχαν επισκεφθεί ερευνητές, τελευταία φορά πριν από 20 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις, είχε αναφερθεί ότι δεν υπήρχαν πλέον ή ότι ήταν ακατάλληλες για χρηματοδότηση”.

Ελλάδα – Αρμενία – Κύπρος: Ο οδικός χάρτης του ενισχυμένου Στρατιωτικού Άξονα

Τα ευρήματα εκτείνονται σε 3 διαφορετικές ιστορικές περιόδους

Η έρευνα έχει αποκαλύψει συνολικά 51 περιοχές, μεταξύ των οποίων 5 ιστορικά κτίρια, αρχαία λατομεία και αμέτρητους τύμβους, από την Εποχή του Χαλκού, την Ελληνιστική περίοδο, τη Ρωμαϊκή περίοδο και τη Βυζαντινή περίοδο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, μεγάλες περιοχές με τάφους που αποκόπηκαν από βράχους, εκτείνονται σε αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μέρος του οροπεδίου της ενδοχώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τάφους ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και ορισμένοι, έφεραν σαφή σημάδια λεηλασίας,  με παρακείμενα αναχώματα γης.

Ένας τάφος, μέρος ενός σημαντικού νεκροταφείου που περιέβαλε ένα μοναστήρι στα δυτικά της κοινότητας του Ξυλοτύμβου,  χρησιμοποιούνταν για τον εγκλωβισμό γατών.

Ο Alex Sotheran, σύμβουλος αρχαιολογίας του DIO, δήλωσε: «Το έργο που επιτέλεσε ο Matt και η ομάδα του, διεύρυναν σημαντικά τις γνώσεις και την κατανόηση μας για την αρχαιολογία  όλης την περιοχή της Δεκέλειας και θα επιτρέψουν τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης αυτών των ζωτικής σημασίας και σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της κληρονομιάς στο μέλλον».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ