Βρέθηκε νεκρόπολη ηλικίας 5.000 ετών – Οι τάφοι ήταν γεμάτοι όπλα και κοσμήματα

Η ανακάλυψη της μεγάλης νεκρόπολης, που χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια, αποδείχθηκε έκπληξη τόσο από την άποψη της ποσότητας των ανασκαμμένων τάφων, συνολικά 22, όσο και από την άποψη των αρχαιολογικών δεδομένων που υπόσχονται να είναι πολύ πολύτιμα για τους ερευνητές.

Ο απροσδόκητος αριθμός τάφων στο τόσο μεγάλο νεκροταφείο και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα όπλα που ανακαλύφθηκαν σε ορισμένους από αυτούς είναι πιθανό να δώσουν νέες πληροφορίες για τους προϊστορικούς κατοίκους αυτής της περιοχής της βόρειας Ιταλίας.

Η νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στην πόλη San Giorgio Bigarello, κοντά στην πόλη Μάντοβα της βόρειας Ιταλίας. Χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, είναι πολύ μεγάλη και εκτιμάται ότι είναι ηλικίας περίπου 5000 ετών. Οι πρώτοι απομονωμένοι τάφοι που ήρθαν στο φως, τον Νοέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2024, είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα μικρό τμήμα ενός μεγαλύτερου νεκροταφείου, οι ακριβείς διαστάσεις του οποίου έχουν αναμφίβολα χαθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Λίθινο στιλέτο από τις αρχαιολογικές ανασκαφές της νεκρόπολης της εποχής του χαλκού στο San Giorgio Bigarello της Βόρειας Ιταλίας.
Λίθινο στιλέτο από τις αρχαιολογικές ανασκαφές της νεκρόπολης της εποχής του χαλκού στο San Giorgio Bigarello της Βόρειας Ιταλίας. (Φωτό: ArchaeoReporter)

Τα όπλα και τα κοσμήματα στην νεκρόπολη

Σε πολλούς τάφους βρέθηκαν πολλών ειδών όπλα από πυριτόλιθο, μεταξύ των οποίων είναι επιδέξια κατασκευασμένα στιλέτα, άψογες αιχμές για βέλη και άλλες λεπίδες. Πέραν αυτού, οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Simone Sestito, αρχαιολογικού υπευθύνου της Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio di Mantova, και με την ενθουσιώδη υποστήριξη της δημοτικής διοίκησης της πόλης, ανακάλυψαν επίσης κοσμήματα, όπως χάντρες για κολιέ, κατασκευασμένα από υλικά που εγείρουν κάποια προκαταρκτικά ερωτήματα σχετικά με τη χρονολόγηση και πιθανότατα προέρχονται από την 4η χιλιετία π.Χ..

Η πλειονότητα των ταφών που ανακαλύφθηκαν στο Bigarello είναι απλοί ατομικοί ενταφιασμοί, με τους νεκρούς ξαπλωμένους στην αριστερή τους πλευρά, τα πόδια λυγισμένα στο στήθος και το κεφάλι προσανατολισμένο βορειοδυτικά.

Από τον Ιανουάριο που ξεκίνησαν και πάλι οι ανασκαφές, ανακαλύφθηκαν 19 ακόμη τάφοι, υποστηρίζοντας τις θεωρίες των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για νεκροταφείο και όχι για λίγες τυχαίες ταφές. Οι 22 ταφές ανακαλύφθηκαν μόλις περίπου 40 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια.

Η περιοχή που είναι σήμερα η Μάντοβα αποτελούσε μέρος της λεκάνης του ποταμού Mincio κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής (περίπου 6000-4000 π.Χ.) και της Χαλκολιθικής (περίπου 4000-1700 π.Χ.) περιόδου. Η περίφημη νεολιθική διπλή ταφή, οι Eραστές του Valdaro, ανακαλύφθηκε στο San Giorgio Bigarello. Σίγουρα δεν είναι καινούργια στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής που είναι πολύ σημαντικής αξίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ