Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις ποιο είναι αυτό το κτίριο;

Μπορεί να πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την πρωτεύουσα. Ωστόσο, οι αλλαγές που έχουν γίνει στην Αθήνα στο πέρασμα των δεκαετιών έχουν μεταβάλει το αστικό τοπίο.

Έτσι αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες κ.α. Ακόμα και κάποια εμβληματικά κτίρια της Αθήνας τα οποία έχουν διατηρηθεί ακέραια στο πέρασμα του χρόνου, ίσως είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσεις καθώς η περιοχή στην οποία βρίσκονται έχει γίνει αγνώριστη.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ένα πασίγνωστο κτίριο των Αθηνών. Μπορείς να καταλάβεις ποιο είναι;

– Ιλίου Μέλαθρον

– Μέγαρο Νεγρεπόντη

– Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Μπορείς να αναγνωρίσεις το κτίριο που φαίνεται στην εικόνα;

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη» βλέπεις μία μερική άποψη του εξωτερικού κτιρίου του Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας.

Το στιγμιότυπο χρονολογείται μεταξύ του 1910 και του 1919. Το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, ή αλλιώς, «Βίλα Ιλίσσια» (Villa Ilissia), είναι συγκρότημα τεσσάρων κτηρίων το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1840-1848 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, ως ιδιωτική κατοικία της δούκισσας της Πλακεντίας, η οποία διέμεινε σε αυτό τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής της, έως το 1854. Αργότερα, το συγκρότημα στέγασε για τρία χρόνια τη Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες.

Από το 1930 έως σήμερα, στεγάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ