Εντυπωσιακός τάφος και χειροποίητα αντικείμενα βρέθηκαν στην νεκρόπολη Σακκάρα

Μία κοινή αρχαιολογική αποστολή από το Πανεπιστήμιο Waseda της Ιαπωνίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (SCA) της Αιγύπτου, αποκάλυψε έναν λαξευμένο τάφο και αμέτρητα χειροποίητα αντικείμενα στην νεκρόπολη της Σακκάρα.

Τα αντικείμενα προέρχονται από διαφορετικές ιστορικές περιόδους της αρχαίας Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ιαπώνων επιστημόνων, Nozomu Kawai η ανακάλυψη «παρέχει ανεκτίμητες γνώσεις για την ιστορία αυτής της περιοχής».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, το αρχιτεκτονικό θαύμα χρονολογείται στην Δεύτερη Δυναστεία των Φαραώ. Διαθέτει περίπλοκα σχέδια και προσφέρει μια εικόνα στη δεξιοτεχνία των αρχαίων Αιγυπτίων κατασκευαστών. Το σχέδιο του τάφου και τα κεραμικά που εντοπίστηκαν μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της περιόδου.

Γιατί εντυπωσιάστηκαν οι επιστήμονες

Ο Mustafa Waziri, γενικός γραμματέας του SCA, είπε ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Waseda αποδείχθηκε αποτελεσματική και αποκάλυψε έναν τάφο, ο οποίος προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο στην πλούσια ιστορία της νεκρόπολης της Σακκάρα. «Τα αντικείμενα και οι ταφές που αποκαλύφθηκαν παρέχουν ένα παράθυρο στη ζωή όσων έζησαν σε αυτόν τον αρχαίο πολιτισμό», επεσήμανε ο Mustafa Waziri.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων ευρημάτων είναι τα λείψανα ενός ανθρώπου που ενταφιάστηκε με μία χρωματική μάσκα και η ταφή ενός μικρού παιδιού. Η αποστολή εντόπισε και ταφές από την ύστερη εποχή της Δυναστείας των Πτολεμαίων και ένα φέρετρο της 18ης Δυναστείας που περιείχε ένα καλοδιατηρημένο αλαβάστρινο αγγείο.

Το «θησαυροφυλάκιο» των χειροποίητων αντικειμένων, με τα οποία θάφτηκαν οι νεκροί, περιλαμβάνει ακόμη δύο αγάλματα από τερακότα, τα οποία απεικονίζουν τη θεά Ίσιδα, ένα πήλινο άγαλμα του θεού Ώρου, διάφορα φυλαχτά, μοντέλα κεραμικής και όστρακα με ιερατικές επιγραφές.

Ο Kawai είπε ότι η αποστολή έχει καταγράψει όσα αντικείμενα βρέθηκαν στο σημείο. «Ελπίζουμε να αποκαλύψουμε περισσότερα μυστικά του αρχαιολογικού χώρου Σακκάρα στις επόμενες εποχές, εμπλουτίζοντας περαιτέρω την κατανόησή μας για αυτήν την ιστορικά σημαντική περιοχή», δήλωσε ο Kawai.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ