Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν σας;

Το τζιν είναι ίσως το πιο τέλειο, πιο ευέλικτο στοιχείο γκαρνταρόμπας που δημιουργήθηκε ποτέ. Και όταν βρούμε το τέλειο ζευγάρι , θέλουμε να το διατηρήσουμε σε κορυφαία φόρμα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό συνεπάγεται το συχνό πλύσιμο τους, αλλά ορισμένοι ειδικοί ορκίζονται ότι δεν πρέπει ποτέ να τα πλένετε… Και άλλοι ειδικοί στο πλύσιμο ρούχων λένε ότι πρέπει να τα… βάλετε στην κατάψυξη για καλύτερα αποτελέσματα. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν; Το Reader’s digest έχει όλες τις απαντήσεις.

Πώς να ξεφορτωθείτε την… ψαρίλα από την κουζίνα σας

Οι ειδικοί καθαρισμού συμφωνούν ότι οι πετσέτες, τα σεντόνια  και  τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά το πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα, αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο.

«Το τζιν είναι μια τόσο ανθεκτική ίνα, και ως εκ τούτου, δεν απαιτεί πολύ πλύσιμο», εξηγεί ο Adam Taubenfligel, συνιδρυτής της Triarchy, μιας εταιρείας βιώσιμων τζιν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τον «σωστό» αριθμό φορών που μπορείτε να φορέσετε τζιν χωρίς να το πλύνετε.

Εδώ είναι ακριβώς τι πρέπει να ξέρετε για το πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το τζιν σας και πώς να το κάνετε σωστά, από την επιλογή της σωστής θερμοκρασίας νερού μέχρι τη χρήση του καλύτερου απορρυπαντικού. Αυτή η συμβουλή απλώς μπορεί να αλλάξει όλα όσα νομίζετε ότι γνωρίζετε για το πώς να πλύνετε ρούχα.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν;

Γενικά, δεν πρέπει να πλένετε το τζιν σας έπειτα από κάθε φορά που το φοράτε. Δεν είναι απαραίτητο και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει την ταχύτερη διάσπασή τους. Αντίθετα, μια καλή οδηγία είναι να τα πλένετε αφού το φορέσετε 3 έως 10 φορές. Καθορίστε την ακριβή ημέρα για το πλύσιμο «με βάση την αίσθηση, την εμφάνιση και τη μυρωδιά τους», λέει ο Rowan Page-Brennan, συντονιστής μάρκετινγκ για την Indigo Wild. Και, φυσικά, εάν είναι καλυμμένα με λάσπη, φαγητό, λάδι κινητήρα ή οτιδήποτε άλλο.

Το κύριο ζήτημα, εκτός από τις μυρωδιές και τους λεκέδες, είναι ο ιδρώτας, πράγμα που σημαίνει ότι ο καιρός και το επίπεδο δραστηριότητάς σας θα παίξουν ρόλο στο πόσο συχνά πλένετε τα τζιν σας. Ακολουθεί ένας καλός εμπειρικός κανόνας: Εάν δεν ιδρώνετε σε αυτά και μυρίζουν καθαριότητα, είναι εντάξει. Τη στιγμή που η μύτη σας σας ειδοποιεί για… πρόβλημα, ήρθε η ώρα να τα πλύνετε, ακόμα κι αν τα έχετε φορέσει μόνο μία φορά. Η μυρωδιά σημαίνει ότι τα βακτήρια διεισδύουν στο παντελόνι σας και μπορεί να καταβροχθίσουν το ύφασμα. Επιπλέον, δεν είναι καλό ούτε για το δέρμα σας.

Το υλικό κάνει τη διαφορά στο πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν;

Τα τζιν φτιάχνονται με δύο τρόπους: με άκαμπτο τζιν (γνωστό και ως 100% βαμβάκι) ή με τζιν με ελαστικό, που είναι ένα μείγμα βαμβακιού και Lycra ή spandex. Το πλύσιμο του άκαμπτου τζιν, ειδικότερα, θα επηρεάσει την εφαρμογή, επομένως καταλήγει στην προσωπική προτίμηση. «Το άκαμπτο τζιν θα ανοίγει και θα χαλαρώνει ελαφρώς με τη φθορά, έτσι σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να πλένουν το άκαμπτο τζιν τους μετά από μερικές χρήσεις για να σφίξουν την ύφανση», λέει η Sarah Ahmed, συνιδρύτρια και διευθύντρια δημιουργικού της DL1961. «Από την άλλη πλευρά, το stretch denim είναι φτιαγμένο για να διατηρεί το σχήμα του ακόμη και μετά από πολλές χρήσεις, οπότε ο μόνος λόγος που θα πλένετε το stretch τζιν σας είναι εάν ήταν βρώμικα».

Όσο για τα ανοιχτόχρωμα ή λευκά τζιν, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. «Ενώ τα ανοιχτόχρωμα τζιν μπορεί να χρειάζονται λίγη επιπλέον φροντίδα για να έχουν την καλύτερη εμφάνιση, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πλένονται περισσότερο από τα σκούρα τζιν», λέει ο Shawn Ashby, διευθυντής ρούχων της Whirlpool.

Είναι κακό να πλένεις συχνά το τζιν σου;

Σίγουρα δεν είναι υπέροχο. Το τζιν μπορεί να φαίνεται σαν ένα σκληρό ύφασμα, αλλά το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να αλλάξει την εφαρμογή και το χρώμα. «Όσο περισσότερο πλένεις οτιδήποτε», λέει ο Taubenfligel, «τόσο περισσότερο φθείρεις τις ίνες και μειώνεις τη διάρκεια ζωής του ρούχου. Πλένετε τα μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο».

Ο Ahmed συμφωνεί, προσθέτοντας: «Το να πλένεις λιγότερο διατηρεί τη φύση των ινών, επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής του τζιν σου. Μείνετε μακριά από το να κάνετε συχνές πλύσεις—το θέμα είναι να είστε πιο προσεκτικοί».

Τι θα συμβεί αν δεν πλύνετε το τζιν σας;

Υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων—συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Levi Strauss, Chip Bergh και της Victoria Beckham— που λένε ότι δεν πλένουν ποτέ τα τζιν τους. Τα φοράνε μέχρι να τα “κουράσουν” και τα κρεμούν για να αεριστούν. Άλλοι ορκίζονται στο tip του κρύου. Τα παγώνουν, τοποθετώντας τα σε μια τσάντα με φερμουάρ και τα αφήνουν για 48 ώρες στην κατάψυξη για να τα καθαρίσουν.

Το κύριο θέμα και στα δύο αυτά σενάρια; Το 2011, η Τζούλι Σέγκρε του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας του Ανθρώπινου Γονιδιώματος είπε στο περιοδικό Smithsonian ότι η κατάψυξη των τζιν δεν θα σκότωνε τα βακτήρια και φυσικά δεν θα τα απαλλάξει ούτε τη βρωμιά. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, είναι ο συνδυασμός ελαίων, βακτηριδίων, τροφών, βρωμιάς και νεκρού δέρματος που ενώνονται και δημιουργούν αυτή την αμέσως αναγνωρίσιμη μυρωδιά «ανησυχίας». Επιπλέον, όλα αυτά τα συστατικά εγκαθίστανται στις ίνες, διασπώντας τες και τελικά αποδυναμώνοντας το τζιν σας.

Για να δείτε πόσο βρώμικα είναι πραγματικά τα τζιν σας, κοιτάξτε κατά μήκος των ραφών, των μηρών και της έδρας του τζιν σας, προτείνει η Mary Gagliardi, η εσωτερική επιστήμονας και ειδικός καθαρισμού της Clorox, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Dr. Laundry. Εκεί συσσωρεύεται η βρωμιά. Προειδοποιεί επίσης ότι ενώ μπορεί να ανησυχείτε ότι το πολύ πλύσιμο θα επηρεάσει το χρώμα του τζιν σας, θα αντιμετωπίσετε επίσης προβλήματα όταν δεν τα πλένετε αρκετά. «Όσο περισσότερο τα τζιν μένουν χωρίς πλύσιμο», εξηγεί, «τόσο πιο εύκολο είναι για τα χώματα στην επιφάνεια να διασπούν τη βαφή και να συμβάλλουν πραγματικά στο ξεθώριασμα».

Πώς να πλύνετε τα τζιν

Κάθε ειδικός με τον οποίο μιλήσαμε συμφώνησε για τον καλύτερο τρόπο πλύσης τζιν. Αλλά πριν ξεκινήσετε, εάν πλένετε καινούργια ή τζιν σε χρώμα indigo, πλύνετε τα ξεχωριστά την πρώτη φορά. Διαφορετικά, η περίσσεια βαφής θα μπορούσε να καταλήξει στα άλλα ρούχα σας. Αφού διαχωρίσετε τα απαραίτητα στοιχεία, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες βήμα προς βήμα.

  1. Εάν χρειάζεται, βάλτε τοπικά απορρυπαντικό στους λεκέδες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει πρώτα την ετικέτα φροντίδας στο τζιν σας, καθώς και τις οδηγίες στο εργαλείο αφαίρεσης λεκέδων.
  2. Γυρίστε το τζιν σας από μέσα προς τα έξω. Κάνοντας αυτό διατηρείται το χρώμα τους.
  3. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του πλυντηρίου σας στο κρύο. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα βοηθήσουν στην αποφυγή συρρίκνωσης και ξεθώριασμα.
  4. Επιλέξτε έναν απαλό ή ευαίσθητο κύκλο και χρησιμοποιήστε ένα απαλό απορρυπαντικό. Σύμφωνα με τον Gagliardi, ένας ήπιος κύκλος «μειώνει το τρίψιμο και το τσάκισμα του υφάσματος που συμβάλλει στην απώλεια χρώματος».
  5. Επιλέξτε έναν επιπλέον κύκλο ξεβγάλματος. Το τζιν είναι ένα πορώδες ύφασμα και απορροφά τα υγρά γρήγορα, επομένως αυτό θα εξασφαλίσει ότι το απορρυπαντικό θα ξεπλυθεί πλήρως.

Χρησιμοποιήστε αυτά τα ίδια βήματα για το πλύσιμο ανοιχτόχρωμων και λευκών τζιν. Αν και είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη για να διατηρήσετε το λευκό τζιν, μην το κάνετε. «Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τόσο τη χλωρίνη όσο και το μαλακτικό όταν πλένετε λευκά τζιν», τονίζει η Ashby. “Η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και ζημιά στο ύφασμα.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ