Μυστήριο με τον χαμένο βασιλικό θησαυρό εκατομμυρίων ευρώ – Τον «κατάπιε» το κύμα πριν από 800 χρόνια και τώρα ίσως ανακάλυψαν που βρίσκεται

Το 1216, ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας, ή Ιωάννης ο Ακτήμων έγινε γνωστός ως ο σφετεριστής βασιλιάς που αντιμετώπισε τον Ρομπέν των Δασών και αντιμετώπισε την ένθερμη εξέγερση των ευγενών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Μυστηριώδη πετρογλυφικά δίπλα σε πατημασιές δεινοσαύρων – Η ανακάλυψη που ίσως ξαναγράψει την ιστορία

Ο ασθενής βασιλιάς αναγκάσθηκε να οργανώσει εκστρατείες ανά το βασίλειο προκειμένου να κατατροπώσει τους εξεγερμένους βαρόνους.

Ο βασιλιάς Ιωάννης και η συλλογή των κοσμημάτων του

Μαζί του στις εκστρατείες, ταξίδευε η αυλή του, οι ακόλουθοι και το θησαυροφυλάκιό του, το οποίο συμπεριλάμβανε τα ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα του στέμματος της Αγγλίας. Ήταν γνωστό ότι ο βασιλιάς Ιωάννης είχε δημιουργήσει μία μεγάλη συλλογή από πολυτελή κοσμήματα,  ενώ ο ίδιος φορούσε πολυτελέστατα ρούχα. Ο βασιλιάς δεν επιβίωσε από την τελευταία του εκστρατεία και, κατά τη διάρκεια του ίδιου ταξιδιού, χάθηκαν οι αποσκευές και τα πολύτιμα κοσμήματα του στέμματος.

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι: Έφεραν στο φως ένα άγνωστο μέχρι σήμερα κτίριο σε αρχαία ελληνική πόλη

Η απόδραση του Ιωάννη και η απώλεια των κοσμημάτων

Η περιβόητη απόδραση του Ιωάννη, το 1216, λέγεται ότι ήταν η αιτία να παραπέσουν τα κοσμήματα, στην προσπάθειά του να διασχίσει τις εκβολές του Wash, στο Norfolk. Τώρα, οι αρχαιολόγοι έχουν αναλάβει την αποστολή της ανάκτησης των χαμένων λαφύρων του μονάρχη που κάποτε θεωρήθηκε ως ο χειρότερος ηγεμόνας της Αγγλίας.

Καταχωνιασμένοι στα Fenlands, κοντά στο Walpole Marsh, οι ερευνητές χρησιμοποιούν, στην προσπάθεια ανεύρεσης των κοσμημάτων, την τεχνολογία LIDAR (Light Detection and Ranging). Η τοποθεσία της αναζήτησης, έχει επιλεγεί προσεκτικά, αφού οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους το πώς μπορεί να έμοιαζε η περιοχή πριν από 800 χρόνια: ένας αχανής βάλτος με συχνές πλημμύρες.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γιγαντιαίο άγαλμα στην «πόλη του Ερμή» – Μυστήριο με το διπλό στέμμα και τη βασιλική κόμπρα στο κεφάλι

Μετά την έγκριση άδειας σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός σταθμού φωτοβολταϊκών, η ανασκαφή είναι σε εξέλιξη. Ιστορικοί και αρχαιολόγοι, υποψιάζονται ότι, οι χαμένοι θησαυροί του μονάρχη θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν καλυφθεί μέσα στην περιοχή, αναφέρεται στο Yahoo News.

Ο Μοχθηρός βασιλιάς Ιωάννης: Η ακαταλληλότητά του ως ηγεμόνα

Ο βασιλιάς Ιωάννης, ο οποίος κυβέρνησε την Αγγλία ως μονάρχης, από το 1199 έως το 1216, ήρθε αντιμέτωπος με μία ταραχώδη περίοδο βασιλείας, την οποία χαρακτήρισαν οι συγκρούσεις με τους βαρόνους του. Οι βαρόνοι, απογοητευμένοι από τις φεουδαρχικές υποχρεώσεις, προήλασαν προς τις σημαντικές πόλεις της Αγγλίας, όπως το Λονδίνο, το Λίνκολν και το Έξετερ, αναγκάζοντας τον βασιλιά Ιωάννη ν’ αποδεχτεί μία ειρηνευτική συμφωνία στο Runnymede, που αργότερα έγινε γνωστή ως η τοποθεσία της υπογραφής της Magna Carta (Μεγάλη Χάρτα).

Η Magna Carta και η θεμελίωση των σύγχρονων δημοκρατιών

Ωστόσο, η επακόλουθη αποτυχία του βασιλιά Ιωάννη να προσαρμοστεί στις διατάξεις της Magna Carta, τον οδήγησε να στρατολογήσει έναν μισθοφορικό στρατό. Στην κίνησή του αυτή, οι βαρόνοι εναντιώθηκαν εξοργισμένοι, προτείνοντας στο στέμμα στον πρίγκηπα Λουδοβίκο της Γαλλίας, αναγκάζοντας τελικά τον Ιωάννη σε υποχώρηση.

Ιστορικά, η Magna Carta αποτελεί την πρώτη γραπτή επιβεβαίωση ότι ο βασιλιάς και η κυβέρνησή του δεσμεύονται από το νόμο. Η υπογραφή της υπήρξε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία, και θεμέλιο της αρχής της ισότητας στις σύγχρονες δημοκρατίες.

Ο Ιωάννης έχει παρουσιαστεί ως ένας ανιαρός μονάρχης που επισκιάζεται από τον πατέρα του, Ερρίκο Β’, και τον αδελφό του, Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. Η φήμη του αμαυρώθηκε από τη φιλαργυρία του, γεγονός που οδήγησε στο διαχρονικό επίθετο «Κακός Βασιλιάς Ιωάννης». Συν τοις άλλοις, έχει απαθανατιστεί στη λαογραφία ως βασικός ανταγωνιστής στις ιστορίες του Ρομπέν των Δασών.

Το 1216, ο Ιωάννης αρρώστησε από δυσεντερία και απεβίωσε τον Οκτώβριο στο κάστρο Νιούαρκ στο Νότιγχαμσάιρ. Η τελευταία του κατοικία βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Worcester, αναφέρει η Heritage Daily.

Στις αρχές του 13ου αιώνα, ο σημαντικός πλούτος και ο θησαυρός του βασιλιά Ιωάννη προκαλούσαν γοητεία και φθόνο. Οι ιστορικές αναφορές τον απεικονίζουν να διαθέτει μια σημαντική συλλογή πολύτιμων κοσμημάτων, χρυσών και ασημένιων νομισμάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Αυτός ο θησαυρός όχι μόνο συμβόλιζε το βασιλικό του ανάστημα αλλά και χρηματοδοτούσε τις στρατιωτικές του προσπάθειες και τον πολυτελή τρόπο ζωής του.

Πού πήγε ο θησαυρός;

Οι ακριβείς περιστάσεις της εξαφάνισης των κοσμημάτων του βασιλιά Ιωάννη παραμένουν στο επίκεντρο συζητήσεων και εικασιών και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αποτελούν μυστήριο. Μια αφήγηση υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής εκστρατείας στην Ανατολική Αγγλία, το τρένο αποσκευών του βασιλιά Ιωάννη, φορτωμένο με θησαυρό, εγκλωβίστηκε στις επικίνδυνες παλιρροιακές εκβολές στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αγγλίας. Καθώς η παλίρροια ανέβαινε, το πολύτιμο φορτίο το «κατάπιε» η θάλασσα, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσής του.

Στην πραγματικότητα, το 2022, ένας επιστήμονας αποκάλυψε ότι καλύφθηκε από τη θάλασσα λόγω μιας εξαιρετικά μεγάλης και ισχυρής παλίρροιας, αναφέρει η Telegraph. Μέσω ανάλυσης ιστορικών αστρονομικών αρχείων, διαπιστώθηκε ότι η νηοπομπή και τα πλούτη του βασιλιά υπέκυψαν σε μια τέλεια καταιγίδα ουράνιων γεγονότων.

Η ευθυγράμμιση του Ήλιου και της Σελήνης κατά τη διάρκεια μιας φάσης της Νέας σΣλήνης, σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση της Σελήνης από τη Γη, δημιούργησαν ένα τρομερό κύμα ύψους 6,5 μέτρων σφραγίζοντας την τύχη του θησαυρού κάτω από το νερό.

Ένα εναλλακτικό σενάριο προτείνει ότι καιροσκόποι κλέφτες ή πλιατσικολόγοι στόχευσαν τον θησαυρό του βασιλιά Ιωάννη κατά τη διάρκεια μιας από τις στρατιωτικές εκστρατείες του ή των ταξιδιών του στην αγγλική ύπαιθρο. Αυτοί οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη αλλά εξαιτίας αυτού τα κοσμήματα του μονάρχη χάθηκαν στην ιστορία.

Η εκτίμηση της σύγχρονης αξίας των χαμένων κοσμημάτων του βασιλιά Ιωάννη αποτελεί πρόκληση λόγω της αβέβαιης σύνθεσης και έκτασης του θησαυρού. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά αρχεία και την αξία των πολύτιμων υλικών τον 13ο αιώνα, εκτιμάται ότι τα χαμένα κοσμήματα θα μπορούσαν να αξίζουν δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε σημερινό νόμισμα. Ο θρύλος των χαμένων κοσμημάτων του βασιλιά Ιωάννη έχει γίνει η εμμονή πολλών κυνηγών θησαυρών ανά τους αιώνες, αλλά δεν έχουν βρεθεί ποτέ.

Ο Clive Bond, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας West Norfolk and King’s Lynn (WNKLAS), δήλωσε: «Είναι μια ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στο τοπίο. Όταν βλέπεις κάτι τόσο μεγάλο είναι αρκετά συναρπαστικό. Θα μπορούσε να υπάρχει κάτι εκεί, οπωσδήποτε, αλλά στην πραγματικότητα φτάνοντας στο σημείο όπου έχει εναποτεθεί σε ένα μεταβαλλόμενο, δυναμικό σύστημα ποταμών – έχεις πιθανότητα ένα εκατομμύριο προς ένα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ