Αρχαία βίλα που ανακαλύφθηκε τυχαία σε χωριό έκρυβε έναν θησαυρό – Το μυστήριο με τις «κατάρες» και τα μικροσκοπικά τσεκούρια

Ερείπια από περίτεχνα διακοσμημένα κτίρια, τα οποία στο εσωτερικό τους περιείχαν πλήθος χειροποίητων αντικειμένων, όπως «επιγραφές με κατάρες», μικροσκοπικά τσεκούρια, και μία πόρπη ζώνης με κεφαλές αλόγου, έφεραν στο φως αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

Βρέθηκε τεράστιο οχυρό – στρατόπεδο ρωμαϊκής λεγεώνας ηλικίας 1.800 ετών – Γιατί η σπάνια ανακάλυψη μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία

Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από πολυτελείς επαύλεις, από την ρωμαϊκή εποχή, το οποίο έφερε στο φως αρχαιολόγοι στην Αγγλία. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι τα τσεκούρια μινιατούρες και τα άλλα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στις επαύλεις του συμπλέγματος χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ιεροτελεστιών.

Η ανακάλυψη έγινε σε ένα κτήμα, που βρίσκεται στο χωριό Grove της νότιας Αγγλίας. Το κτήμα χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους από την εποχή του Χαλκού. Αργότερα, φιλοξένησε μία «πλούσια διακοσμημένη» ρωμαϊκή έπαυλη και κτίρια διακοσμημένα με ζωγραφισμένο γύψο, μωσαϊκά, περίτεχνα έργα από κεραμίδι, κιονοστοιχίες, πλίθινα δάπεδα και άλλων ειδών διακοσμήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Red River Archaeology Group (RRAG – Αρχαιολογική Ομάδα του Κόκκινου Ποταμού) που είναι η συντονίστρια εταιρεία των ανασκαφών στην περιοχή.

Συναρπαστική ανακάλυψη αρχαιολόγων φέρνει την ανατροπή – Ύστερα από 6 χρόνια ανασκαφών βρήκαν άλλο κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Η πόρπη με κεφαλές αλόγου
Η πόρπη με κεφαλές αλόγου (Φωτό: Red River Archaeology Group)

Η μοναδική αρχιτεκτονική της ρωμαϊκής έπαυλης

Συν τω χρόνω, το συγκρότημα επεκτεινόταν, περιλαμβάνοντας πολλά μονόκλιτα κτίρια, τα οποία χρονολογούνται απ’ τα τέλη του 1ου και του 2ου αιώνα. Στο εσωτερικό των κτιρίων, υπάρχουν τέσσερις τεράστιες βάσεις στύλων ή κιόνων, που είναι στις μεγαλύτερες του είδους τους κατά τη ρωμαϊκή εποχή στη Βρετανία. Δίπλα στα κτίρια αυτά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία βίλα με πτέρυγες, και  με πολλά δωμάτια, τα οποία επικοινωνούσαν μέσω ενός κεντρικού διαδρόμου.

Το τεράστιο μέγεθος των κτιρίων που σώζονται μέχρι σήμερα σε συνδυασμό με την αφθονία των αγαθών που  ανακτήθηκαν, υποδηλώνουν ότι το μέγεθος και ο πλούτος ήταν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας, αν όχι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον Louis Stafford, διευθυντή ανασκαφών της RRAG.

”Ζωντανεύει” το Αδριάνειο Υδραγωγείο: Μια καινοτομία της ρωμαϊκής εποχής

Με βάση τα εκατοντάδες τεχνουργήματα που έχουν ανακαλυφθεί, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι, η τοποθεσία, γνωστή ως Brookside Meadows, καταλήφθηκε απ’ τους Ρωμαίους από τον 1ο ή τον 2ο αιώνα και μέχρι τα τέλη του 4ου ή τις αρχές του 5ου αιώνα, όταν δηλαδή η Βρετανία ξέφυγε απ’ τον ρωμαϊκό έλεγχο.

Τσεκούρι μινιατούρα που θεωρείται ότι χρησιμοποιόταν σε τελετές
Τσεκούρι μινιατούρα που θεωρείται ότι χρησιμοποιούταν σε τελετές (Φωτό:Red River Archaeology Group)

Μία ξεχωριστή και ιδιαίτερα σύνθετη τοποθεσία

«Η τοποθεσία είναι πολύ πιο σύνθετη σε σχέση με μία συμβατική αγροτική περιοχή και είναι σαφές ότι αποτελούσε ένα σπουδαίο κέντρο δραστηριοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, από την Εποχή του Χαλκού έως την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο» τόνισε η υπεύθυνη του προγράμματος RRAG, Francesca Giarelli.

Εντόπισαν ρωμαϊκή προτομή στο ΣΕΦ

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νομίσματα, δακτυλίδια, πόρπες, επιτραπέζια σκεύη από κόκκινο πηλό, ένα φούρνο αποξήρανσης δημητριακών και μία αγκράφα ζώνης, χρονολογούμενη από το 350 μ.Χ. έως το 450 μ.Χ.. Πιθανότατα την φορούσαν μέλη της στρατιωτικής ελίτ ή όσοι ευελπιστούσαν να συνδεθούν μ’ αυτή, σύμφωνα με την Giarelli.

Η χρησιμότητα των χειροτεχνημάτων

Επίσης, η ομάδα έφερε στο φως αρκετά τσεκούρια στο μέγεθος παλάμης, καθώς και μία «αινιγματική» συλλογή από σφιχτά τυλιγμένα μολυβδινα ρολά, τα οποία, όταν ξετυλιχθούν, θυμίζουν ρωμαϊκές «επιγραφές με κατάρες».

Αρχαία ρωμαϊκής εποχής

Τα τσεκουράκια και τα ρολά, οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι, τα αντικείμενα αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο κάποιας ιεροτελεστίας.

Οι μολύβδινες επιγραφές, σφιχτά τυλιγμένες σαν ρολό παπύρου.
Οι μολύβδινες επιγραφές, σφιχτά τυλιγμένες σαν ρολό παπύρου.( Φωτό:Red River Archaeology Group)

Παρόμοια αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν ως προσφορές ή θυσίες έχουν βρεθεί σε λατρευτικούς χώρους και ναούς σ’ ολόκληρη την Αγγλία, μεταξύ των οποίων, στο χωριό Uley, όπου έχουν βρεθεί όπλα-μινιατούρες από τη Ρωμαϊκή Περίοδο για τα οποία εικάζεται ότι προσφέρονταν στους θεούς του πολέμου, καθώς και στο Farley Heath, έναν ρωμαϊκό ναό στο Surrey, στα νότια του Λονδίνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ