Ανακαλύφθηκαν 1.430 αρχαίοι ρωμαϊκοί τάφοι – Η νεκρόπολη που ήταν θαμμένη κάτω από τη λάσπη και τα περίεργα ευρήματα

Αρχαιολόγοι στη νότια Γαλλία έχουν ανασκάψει αρχαίο ρωμαϊκό κοιμητήριο το οποίο περιέχει 1.430 τάφους και αποδείξεις ταφικών εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι οικογένειες γιόρταζαν πάνω στους τάφους συγγενών.

Αρχαιολόγοι έκαναν μία συγκλονιστική ανακάλυψη σε τάφο 900 ετών – Ο θαμμένος θησαυρός που ξαναγράφει την ιστορία των νομισμάτων

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίο Ρωμαϊκό κοιμητήριο στη νότια Γαλλία, το οποίο περιλαμβάνει 1.430 τάφους και επιγραφές ταφικών δεξιώσεων προς τιμήν αποθανόντων μελών οικογενειών.

Οι ανασκαφές του κοιμητηρίου, που ονομάζεται νεκρόπολη Robine λόγω της εγγύτητάς του σε ένα κανάλι με το ίδιο όνομα, άρχισαν το 2017, πριν από τις εργασίες κατασκευής στην πόλη της Ναρμπόν. Το ταφικό συγκρότημα ήταν “εξαιρετικά καλά διατηρημένο”, έχοντας θαφτεί κάτω από μια κουβέρτα λάσπης 3 μέτρων, κατά τη διάρκεια της πλημμύρας του κοντινού ποταμού Αούντε, σύμφωνα με μια μεταφρασμένη δήλωση.

Πάπυρος έκρυβε ένα συναρπαστικό μυστικό για τον Πλάτωνα – Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του

Πολιτιστικά αντικείμενα χρονολογημένα στα τέλη του 1ου και του 3ου αιώνα

Οι τάφοι και τα αντικείμενα χρονολογούνται μεταξύ του τέλους του πρώτου αιώνα π.Χ. και του τέλους του τρίτου αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνουν περισσότερους από 100 τάφους με παιδικά κατάλοιπα. Μεταγενέστερες αναλύσεις έδειξαν ότι η μέθοδος ταφής διέφερε ανάλογα με την ηλικία του νεκρού.

Τα παιδιά θάφτηκαν, ενώ η πλειονότητα των ενηλίκων αποτεφρώθηκε. Ενήλικες που θάφτηκαν χωρίς αποτέφρωση τοποθετήθηκαν σε ξύλινα φέρετρα, ενώ παιδιά τοποθετήθηκαν σε πιο υποτυπώδη φέρετρα, ή λάκκους κλειστούς με κάλυμμα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Ένα κρεβάτι συμποσίου, ή «τρικλίνιο», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιούσαν οι αρχαίες ρωμαϊκές οικογένειες κατά τη διάρκεια των ταφικών εορτασμών. (Πίστωση εικόνας: © Julien Boislève, Inrap)

Parentalia: Η γιορτή για τους νεκρούς

Κάποιοι τάφοι είχαν  διασκορπισμένα  κομμάτια απανθρακωμένης τροφής — όπως χουρμάδες, σύκα, δημητριακά και ψωμί. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτά είναι υπολείμματα από εορτασμούς που διεξήχθησαν από οικογένειες εις ανάμνηση αποθανόντων συγγενών. Οι εορτασμοί έλαβαν χώρα στο πλαίσιο Ρωμαϊκού φεστιβάλ διάρκειας εννέα ημερών, γνωστό ως “Παρεντάλια”, το οποίο εορτάζεται από οικογένειες κάθε χρόνο το Φεβρουάριο. Το φεστιβάλ έκλεισε με μια εκδήλωση που ονομάστηκε “Feralia” στις 21 Φεβρουαρίου, όταν οι οικογένειες συγκεντρώθηκαν στα νεκροταφεία με φαγητό, κρασί και άλλες προσφορές για τους νεκρούς.

Ένα μολυβένιο κεραμικό κύπελλο διακοσμημένο με σκελετούς (αριστερά) και μαρμάρινο κιβώτιο (δεξιά) που ανακαλύφθηκε από τη νεκρόπολη Robine (Εικόνα: © Denis Gliksman, Inrap)

Οι ανασκαφές στη νεκρόπολη Robine έφεραν στο φως αρκετά πέτρινα κτίσματα τα οποία ενδέχεται να έχουν αποτελέσει κρεβάτια συμποσίων για οικογένειες που τιμούν τη Φεράλια. Τα υπολείμματα των σωλήνων απελευθέρωσης — κοίλοι κεραμικοί σωλήνες που εισάγονται στο έδαφος πάνω από τους τάφους — δείχνουν οικογένειες να τιμούν συμβολικά τις γιορτές της Feralia με τους νεκρούς, ρίχνοντας τροφή στους τάφους των συγγενών τους.

Οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες

Η πλήρως ανασκαμμένη νεκρόπολη εκτείνεται σε 54.000 τετραγωνικά πόδια (5.000 τετραγωνικά μέτρα) και βρίσκεται 2.300 πόδια (700 μέτρα) ανατολικά του αρχαίου ρωμαϊκού κέντρου της Narbonne. Η Narbonne, η οποία ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Narbo Martius, ήταν μια από τις πρώτες ρωμαϊκές αποικίες εκτός Ιταλίας. Η πόλη ιδρύθηκε το 118 π.Χ. κατά μήκος της Via Domitia, ενός δρόμου που εκτείνεται από την Ιταλία και τη νότια Γαλλία προς την Ισπανία.

Η νεκρόπολη έχει δύο κύριες περιοχές διατεταγμένες σε ένα κανονικό συνονθύλευμα ταφικών οικοπέδων και δρόμων εξυπηρέτησης. Η πρώτη περιοχή συνορεύει με έναν δρόμο βορρά-νότου που διασχίζει τη Via Domitia και η δεύτερη σχηματίζει μια λωρίδα βορειότερα, δίπλα σε έναν δρόμο που συνδέει τη Narbonne με τις ακτές της Μεσογείου.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι το νεκροταφείο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, αναδεικνύοντας αλλαγές στη διάταξη των οικοπέδων, των τάφων και των ορίων. Ανακάλυψαν ψηλούς πέτρινους τοίχους που χτίστηκαν γύρω στο 50 μ.Χ. που χώριζαν τις ταφές μεταξύ τους, καθώς και επεκτάσεις του νεκροταφείου και περαιτέρω περιβόλους που χτίστηκαν προς τα τέλη του πρώτου αιώνα μ.Χ. Οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες που αποκάλυπταν τους ανθρώπους που ήταν θαμμένοι στη νεκρόπολη ήταν ως επί το πλείστον Ιταλοί.

Πολλές από τις ταφές περιείχαν ταφικά αντικείμενα, όπως αγγεία, βάλσαμα, λυχνάρια, νομίσματα και κοσμήματα. Αυτά τα τεχνουργήματα — μαζί με ένα ειδικό σετ φυλαχτών, μικροσκοπικών εργαλείων, κουδουνιών και φαλλικών μενταγιόν, τα οποία θεωρήθηκαν ικανά να αποτρέψουν το κακό — θα εκτεθούν στο μουσείο Narbo Via στη Narbonne από το 2026, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ