Μυστήριο με παράξενα τεμαχισμένα πτώματα χωρίς δέρμα που θάφτηκαν πριν από 6.000 χρόνια

Οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν στοιχεία σε νέα μελέτη ότι οι άνθρωποι, που θάφτηκαν πριν από περίπου 6.000 χρόνια σε μεγάλους πέτρινους τάφους στην Ισπανία, είχαν τεμαχιστεί και τους είχε αφαιρεθεί το δέρμα μετά θάνατον.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν προϊστορική κατοικία 16.800 ετών – Τα μυστικά της «χρονοκάψουλας» στην σκοτεινή σπηλιά

Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων ρίχνει φως στις περίεργες ταφικές πρακτικές της αρχαιότητας στην Ευρώπη. Οι μεγάλοι πέτρινοι τάφοι βρίσκονται στο Los Zumacales και στη La Lora στη βόρεια Ισπανία. Ανακαλύφθηκαν πριν από δεκαετίες και εκεί εντοπίστηκαν τα λείψανα πάνω από δώδεκα ατόμων που έζησαν κατά την τέταρτη χιλιετία π.Χ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Osteoarchaeology, ανέλυσε τις πρακτικές ταφής που συνδέονται με αυτούς τους τάφους και τα λείψανα. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις κοινωνικές και φυσικές διαδικασίες γύρω από την κατάσταση των λειψάνων.

Η «κατάρα του διαβόλου» βρέθηκε σε μεσαιωνική πλάκα – Οι θεωρίες των αρχαιολόγων για τον «Βελζεβούλ»
οστά Ισπανία
Τα κοψίσματα που βρέθηκαν στα οστά. Πηγή: Σκίτσο του Fracisco Tapias López

Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα οστά αυτών των αρχαίων ανθρώπων είχαν σπάσει και κατακερματιστεί περίπου την στιγμή του θανάτου τους ή μετά. Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Angélica Santa-Cruz από το Πανεπιστήμιο de Salamanca στην Ισπανία, διαπίστωσαν ότι το 70% με 90% των οστών που ήταν θαμμένα στους μεγάλους τάφους είχαν υποστεί κατάγματα. Ανάμεσα σε αυτά τα ευρήματα ήταν και τα οστά χεριών που είχαν σπασίματα σε σχήμα πεταλούδας.

Στα οστά βρέθηκαν σημάδια και κατάγματα που πιθανότατα έγιναν με πέτρινα εργαλεία αφού είχε γίνει εκταφή των σορών. Η ανάλυση στα οστά και η εξαγωγή υλικών από τον τάφο αποκάλυψε όταν είχε γίνει επιλογή και χειρισμός των λειψάνων από ανθρώπους, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. «Αυτά τα στοιχεία μπορεί να σχετίζονται με δευτερογενείς πρακτικές μείωσης μετά την αρχική εναπόθεση των σωμάτων», γράφουν στην μελέτη οι επιστήμονες.

Αρχαιολόγοι άνοιξαν για πρώτη φορά αρχαίο τάφο 2.100 ετών – Αποκαλύφθηκαν εκπληκτικοί κρυμμένοι θησαυροί
οστά Ισπανία
Κατάγματα σε οστά χεριών σε σχήμα πεταλούδας βρήκαν οι επιστήμονες. Πηγή: IJOA

Άγνωστο το κίνητρο

Το ακριβές κίνητρο πίσω από αυτή την ταφική πρακτική παραμένει ασαφές. Ωστόσο οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορεί να ήταν μέρος μιας «διαδικασίας διαχείρισης του θανάτου» για να επιταχυνθεί η διαδικασία αποσύνθεσης. Επίσης κάποια οστά που πιθανόν να συλλέγονταν για να λατρευτούν ως κειμήλια.

Ταυτόχρονα οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποκλείσουν την πιθανότητα κάποια στοιχεία που βρέθηκαν να είναι σημάδια κανιβαλισμού τον σορών μετά τον θάνατο των ανθρώπων. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει πολλές περιπτώσεις αυτής της πρακτικής στην αρχαία βορειοδυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, «ένας τέτοιος ισχυρισμός πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή», λένε οι αρχαιολόγοι. Οι επιστήμονες ζητούν να γίνουν περισσότερες μελέτες σε οστά από τάφους στην περιοχή για να κατανοήσουν καλύτερα τις ταφικές πρακτικές εκείνης της εποχής.

πηγή: FOXreport.gr

Eπιστήμονες δημιούργησαν ένα συναρπαστικό μοντέλο AI που μπορεί να λύσει άλυτα μαθηματικά προβλήματα

Τεστ παρατηρητικότητας: Έχετε υψηλό IQ εάν βρείτε τις 3 διαφορές σε 9 δευτερόλεπτα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ