Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν προϊστορική κατοικία 16.800 ετών – Τα μυστικά της «χρονοκάψουλας» στην σκοτεινή σπηλιά

Μια προϊστορική κατοικία, μέσα σε σπηλιά, από τις καλύτερες του είδους της, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι έμειναν έκθαμβοι με την… ηλικία της. Είναι 16.800 ετών.

Η κατοικία βρέθηκε στο συγκρότημα σπηλαίων La Garma στην αυτόνομη κοινότητα της Καντάβριας, στη βόρεια Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Η νέα ανακάλυψη είναι «μία από τις καλύτερα διατηρημένες παλαιολιθικές κατοικίες» στον κόσμο, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Καντάβριας.

Η Παλαιολιθική περίοδος, που αναφέρεται επίσης ως Παλαιολιθική Εποχή, είναι μια περίοδος στην ανθρώπινη προϊστορία που εκτείνεται από την πρώιμη χρήση λίθινων εργαλείων πριν από περισσότερα από 3 εκατομμύρια χρόνια έως περίπου 12.000 χρόνια πριν.

«Οι παλαιολιθικές δομές κατοικίας είναι εξαιρετικά σπάνιες και είναι ακόμη πιο εξαιρετικές αν είναι μέσα σε μια σπηλιά», δήλωσε στο Newsweek ο Pablo Arias, καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καντάβριας, ο οποίος συμμετείχε στην τελευταία ανακάλυψη.

«Επιπλέον, η διατήρηση των αρχαιολογικών αντικειμένων που σχετίζονται με την οικία είναι θαυμάσια και η πυκνότητα των ευρημάτων πολύ υψηλή. Έτσι, αυτή η σπηλιά που είχε μετατραπεί σε σπίτι παρέχει μοναδικές πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του οικιακού χώρου και τις δραστηριότητες που εκτελούνταν μέσα σε μια ζωντανή δομή κατά την ύστερη εποχή των παγετώνων», είπε.

Η La Garma είναι ένας «μοναδικός» αρχαιολογικός χώρος που διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή τεχνουργημάτων από πέτρα, και παλαιολιθικών καταλοίπων, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων απολιθωμάτων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων. Το συγκρότημα αποτελεί μέρος ενός παγκοσμίου φήμης δικτύου σπηλαίων στη βόρεια Ισπανία που έχουν καταχωριστεί, όλα μαζί, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αυτή η λίστα Μνημείων περιλαμβάνει και το διάσημο σπήλαιο της Altamira στην Καντάβρια που διαθέτει εντυπωσιακά έργα προϊστορικής τέχνης σπηλαίων που χρονολογούνται πριν από περίπου 35.000 χρόνια.

Μέχρι σήμερα, πέντε επίπεδα σπηλαίων έχουν ανακαλυφθεί στο συγκρότημα La Garma, το οποίο διατηρεί στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας που εκτείνονται σε μία περίοδο πάνω από 300.000 χρόνια πριν και μέχρι τον Μεσαίωνα. Η αρχική είσοδος στην Κάτω Στοά του σπηλαίου «έκλεισε» από μια κατολίσθηση πριν από περίπου 16.000 χρόνια. Έτσι έμειναν ανέπαφα τα αρχαία ερείπια στο εσωτερικό του σπηλαίου, μετατρέποντάς το σε ένα είδος προϊστορικής «χρονοκάψουλας», σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Η τελευταία ανακάλυψη στο La Garma είναι η προϊστορική κατοικία ηλικίας 16.800 ετών, η οποία καταλαμβάνει έναν οβάλ χώρο σχεδόν 5 τετραγωνικών μέτρων. Σώζονται μόνο τα θεμέλια της καλύβας, που αντιπροσωπεύονται από μια σειρά πέτρινων όγκων και σταλαγμιτών που οριοθετούν τον χώρο διαβίωσης. Αυτές οι πέτρες πιθανότατα στήριζαν μια δομή από ραβδιά και δέρματα ζώων που ακουμπούσαν σε μια προεξοχή του τοίχου του σπηλαίου.

Στο κέντρο της κατοικίας, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία μιας μικρής φωτιάς, γύρω από την οποία βρίσκονται αρκετά λείψανα που άφησαν πίσω τους οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που ζούσαν εκεί. Αυτά περιλαμβάνουν κέρατα και οστέινα όργανα, καθώς και στοιχεία επεξεργασίας γούνας και παραγωγής λίθινων εργαλείων.

Συνολικά, οι αρχαιολόγοι κατέγραψαν περισσότερα από 4.600 αντικείμενα κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, κυρίως οστά ελαφιών, αλόγων και βίσωνων, αλλά και κομμάτια πυριτόλιθου, βελόνες και ένα καμάκι, καθώς και όστρακα από θαλάσσια μαλάκια.

Βρήκαν επίσης διακοσμημένα οστά, μεταξύ των οποίων, ένα εντυπωσιακό διάτρητο οστό ενός aurochs – ένα εξαφανισμένο γιγαντιαίο είδος βοοειδών – πάνω στο οποίο ήταν χαραγμένη μια αναπαράσταση αυτού του ζώου. Επίσης βρήκαν και πολλά μενταγιόν που μπορεί να φορούσαν οι κάτοικοι της κατοικίας.

Σύμφωνα με τον Arias, είναι πολύ απίθανο η κατοικία στο La Garma να ήταν μόνιμη κατοικία. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε εκείνη την εποχή», είπε. «Κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής, οι άνθρωποι ζούσαν σε μικρές, ομάδες που μετακινούνταν από το ένα μέρος στο άλλο, καλύπτοντας πιθανώς μεγάλες περιοχές».

«Φυσικά, υπήρχαν κάποιες τοποθεσίες όπου πιθανότατα έμεναν για μεγαλύτερες περιόδους, ή που χρησίμευαν ως κάποιο είδος χώρων συγκέντρωσης, όπου διαφορετικές ομάδες συγκεντρώνονταν για ειδικές περιστάσεις. Η La Garma μπορεί να ήταν μία από αυτές, αλλά δεν θα μιλούσα για μόνιμες κατοικίες», πρόσθεσε.

πηγή: FOXreport.gr

Τεστ παρατηρητικότητας: Είστε τρομερά έξυπνοι εάν βρείτε τις 3 διαφορές σε 10 δευτερόλεπτα

Άγνωστο κουμπί στο Netflix αναβαθμίζει δωρεάν τον λογαριασμό σας – Τι είναι το Test Participation

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ