Η «κατάρα του διαβόλου» βρέθηκε σε μεσαιωνική πλάκα – Οι θεωρίες των αρχαιολόγων για τον «Βελζεβούλ»

Μία κατάρα του διαβόλου σε πλάκα, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο Ροστόκ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου του Ροστόκ, η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών για την επέκταση του δημαρχείου. Οι ανασκαφές σε μία τουαλέτα της μεσαιωνικής περιόδου έφεραν στο φως ένα κομμάτι μολύβδου.

Τα ιστορικά αρχεία υποδεικνύουν ότι κάποτε στο σημείο βρισκόταν ένα διώροφο σπίτι το οποίο περιγράφεται ως «ένα από τα ομορφότερα του είδους του σε όλη τη Βόρεια Γερμανία».

μεσαιωνική πλάκα Γερμανία
Η μεσαιωνική πλάκα που εντοπίστηκε στο Ροστόκ της Γερμανίας.
Πηγή: Archeology in Mecklenburg-Western Pomerania (AIM-V)

Στην πλάκα οι αρχαιολόγοι βρήκαν χαραγμένες τις λέξεις: «sathanas taleke belzebuk hinrik berith». Φαίνεται ότι ήταν μία διαβολική κατάρα εναντίον μιας γυναίκας που ονομαζόταν Taleke και ενός άνδρα που ονομαζόταν Hinrik (Heinrich).

Το κείμενο είναι γραμμένο με μαύρα γράμματα σε γοτθική γραφή ή αλλιώς Textura, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη Δυτική Ευρώπη από τον 12ο αιώνα έως τον 17ο αιώνα. Οι πλάκες με κατάρες ήταν συνηθισμένες στην αρχαιότητα κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Οι κατάρες ήταν συνήθως γραμμένες σε λεπτά φύλλα μολύβδου, τυλιγμένα σε ρολό και ζητούσαν από τους θεούς, τα πνεύματα ή κάποιον νεκρό να κάνει μία ενέργεια εναντίον ενός ατόμου ή αντικειμένου ή να ασκήσουν επιρροή πάνω του.

εργοτάξιο αρχαιολόγοι Γερμανία
Το σημείο των ανασκαφών στο Ροστόκ της Γερμανίας. Πηγή: Presse- und Informationsstelle

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη στο Ρόστοκ είναι απίστευτα σπάνια ειδικά η αναφορά στον belzebuk (δηλαδή Βελζεβούλ), ένα άλλο όνομα για τον διάβολο. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι κάνουν διάφορες εικασίες για το κίνητρο της κατάρας, όπως τη διακοπή μιας σχέσης, τα αισθήματα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, την ζήλεια ή την επιθυμία κάποιου να φέρει κακοτυχία στο ζευγάρι.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης τα ερείπια κελαριών και θεμελίων που χρονολογούνται στον 16ο και 17ο αιώνα, ίχνη μιας πρώην πλωτής οδού και ένα γυαλιστερό μπλε μπολ του 15ου αιώνα που προέρχεται από τη Βαλένθια της Ισπανίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ