5 σημάδια ότι μεγάλωσες με συναισθηματικά ανώριμους γονείς

Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς έχουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, όπως χαμηλή ενσυναίσθηση και προβολή του εγώ τους. Η Δρ Lindsay C. Gibson, ψυχολόγος, μοιράστηκε πώς να καταλάβετε εάν ο γονέας σας είναι συναισθηματικά ανώριμος.

«Μπορεί να έχεις ωραία ρούχα, μπορεί να έχεις άφθονο φαγητό. Αλλά μέσα σου, είναι πιθανό να έχεις μια αίσθηση συναισθηματικής μοναξιάς και την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και αυτό επηρεάζει την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου» περιγράφει.

5 σημάδια ότι έχεις συναισθηματικά ανώριμους γονείς

  1. Επαναφέρουν πάντα την εστίαση στον εαυτό τους
  2. Ποτέ δεν ενδιαφέρονται για την προοπτική σου
  3. Δεν ζητούν συγγνώμη ούτε προσπαθούν να βελτιωθούν την επόμενη φορά
  4. Είναι δημοφιλείς στους άλλους ανθρώπους, αλλά απόμακροι μαζί σας
  5. Εμφανίζονται για εσάς μόνο με πρακτικούς τρόπους

Επαναφέρουν πάντα την εστίαση στον εαυτό τους

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας είναι ο εγωκεντρισμός και η αυτοαπορρόφηση, είπε η Gibson. Εάν προλάβετε, μπορεί να σας κάνουν μια ερώτηση προτού επαναφέρουν τη συνομιλία στον εαυτό τους.

Αυτή η νοοτροπία επηρεάζει το πώς σας συμπεριφέρονται γενικά. «Ένα άτομο που είναι συναισθηματικά ώριμο θα μπορεί να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και τα συναισθήματα των άλλων αυτόματα», πρόσθεσε. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, μπορεί να σας δουν περισσότερο ως προέκταση του εαυτού τους παρά ως μεμονωμένο άτομο.

Ποτέ δεν ενδιαφέρονται για την προοπτική σου

Ένα άλλο σημάδι ενός συναισθηματικά ανώριμου γονέα είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, σύμφωνα με την Gibson. Εάν διαφωνείτε, η άποψή τους είναι πάντα η σωστή — ανεξάρτητα από το πόσο λάθος πιστεύετε ότι είναι.

“Όταν κάτι τους κάνει να νιώθουν άβολα ή η αυτοεκτίμησή τους απειλείται, απλώς αλλάζουν την αντίληψή τους για την πραγματικότητα. Πραγματικά δεν μπορούν να δεχτούν τις απόψεις των άλλων – απλά δεν τις υπολογίζουν» τονίζει η ψυχολόγος.

Εδώ μπορούν να εμφανιστούν συμπεριφορές όπως το gus lighting επειδή η παραμόρφωση της εκδοχής των συμβάντων αφαιρεί τυχόν απειλές από τις δικές τους.

Δεν ζητούν συγγνώμη ούτε προσπαθούν να βελτιωθούν την επόμενη φορά

Επειδή είναι συγκεντρωμένοι στον εαυτό τους και δεν είναι δεκτικοί σε άλλες προοπτικές, οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς είναι απίθανο να ζητήσουν συγγνώμη ή να λογοδοτήσουν.

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να πεισμώσουν ή να αμυνθούν σε έναν καβγά, οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς δεν έχουν ποτέ αυτή τη στιγμή ηρεμίας όπου στοχάζονται τον ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια μιας ανατίναξης, σύμφωνα με την Gibson.

Εφόσον δεν είναι περίεργοι να βρουν μια μέση λύση ή να δουν πού θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επικοινωνία τους, μπορεί να βρίσκεστε ξανά και ξανά στους ίδιους τύπους διαφωνιών — και να περπατάτε πάνω σε τσόφλια αυγών για να τις αποφύγετε. Εδώ μπορεί να γίνει σημαντικός ο ορισμός ορίων.

Είναι δημοφιλείς στους άλλους ανθρώπους, αλλά απόμακροι μαζί σας

Ενώ οι παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να σας φαίνονται ανυπόφορες, οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς μπορεί να είναι σε θέση να τις κρύψουν όταν είναι μπροστά σε άλλους.

«Μπορεί να είναι πολύ κοινωνικά ικανοί, μπορεί να είναι πολύ δημοφιλείς, μπορεί να είναι καλοί στο να κρατούν τον εαυτό τους υπό έλεγχο. Αλλά όταν πρόκειται για αυτό το είδος συναισθηματικής εγγύτητας όπου ανοίγεστε ο ένας στον άλλον, εκεί είναι που πραγματικά το υποστηρίζουν» σημείωσε η ψυχολόγος.

Τη στιγμή που ξεκινάτε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, αποτραβιούνται, ενισχύοντας την ιδέα ότι η ευαλωτότητά σας είναι υπερβολική για αυτούς.

Εμφανίζονται για εσάς μόνο με πρακτικούς τρόπους

Εάν οι γονείς σας πλήρωναν τα δίδακτρα του κολεγίου σας ή σας φρόντιζαν πολύ όταν ήσασταν άρρωστος, μπορεί να νιώθετε αμφιθυμία σχετικά με την ταμπέλα “συναισθηματικά ανώριμος”.

Ίσως αναρωτιέστε πόσο συμφεροντολόγοι θα μπορούσαν να είναι αν έκαναν τόσο μεγάλες οικονομικές ή χρονικές δεσμεύσεις για να σας μεγαλώσουν.

«Αυτοί οι γονείς έχουν κάνει πολλά υπέροχα πράγματα για τα παιδιά τους. Αλλά αν παρατηρήσετε, όλα αυτά έχουν να κάνουν με απτά» σχολίασε. Ενώ η Gibson αναγνώρισε ότι τα υλικά οφέλη είναι σημαντικά σκαλοπάτι για την επιτυχία, είπε επίσης ότι “το να μεγαλώνεις είναι πολύ περισσότερο από τις σωματικές σου ανάγκες”.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσετε το είδος της συναισθηματικής σύνδεσης και της ενσυναίσθησης που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους οι συναισθηματικά ώριμοι γονείς» κατέληξε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ