7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που δεσμεύονται εύκολα στις σχέσεις τους

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι θεωρούν εύκολο να δεσμευτούν στις σχέσεις τους ενώ άλλοι δυσκολεύονται; Ποιο είναι το μυστικό τους;

Παρακάτω θα διαβάσετε τα 7 κοινά χαρακτηριστικά που συνήθως διαθέτουν όσοι δεσμεύονται χωρίς δυσκολία στις σχέσεις τους.

7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που δεσμεύονται εύκολα στις σχέσεις τους

  • Συναισθηματική νοημοσύνη
  • Ειλικρίνεια
  • Υπομονή
  • Αυτογνωσία
  • Προσαρμοστικότητα
  • Ενσυναίσθηση
  • Ανθεκτικότητα

Συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητά σας να κατανοείτε, να διαχειρίζεστε και να εκφράζετε αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας. Επίσης σημαίνει ότι εμπλέκεστε και κατανοείτε και τα συναισθήματα των άλλων.

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο εύκολο να δεσμευτούν επειδή μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Μπορούν επίσης να συμπάσχουν με τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του συντρόφου τους.

Παράλληλα τα άτομα αυτά έχουν την ικανότητα να επιλύουν τις συγκρούσεις με ώριμο τρόπο και να αποφεύγουν το δράμα. Καταλαβαίνουν ότι η αντιμετώπιση και η διευθέτηση των διαφορών είναι κομμάτι κάθε υγιούς σχέσης.

Ειλικρίνεια

Οι άνθρωποι που είναι ειλικρινείς φαίνεται ότι μπορούν να δεσμευτούν πιο εύκολα στις σχέσεις τους. Μπορούν να εκφράσουν ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και εκτιμούν την ειλικρίνεια στον σύντροφό τους.

Έτσι στην σχέση καλλιεργείται ένα κλίμα αλήθειας και εμπιστοσύνης. Όλοι γνωρίζουμε ότι η εμπιστοσύνη είναι ένας από τους πυλώνες μίας δυνατής σχέσεις. Γι’ αυτό τα άτομα με ειλικρίνεια μπορούν να χτίζουν τέτοιες υγιείς σχέσεις.

Υπομονή

Οι άνθρωποι που δεσμεύονται εύκολα στις σχέσεις τους συνήθως δείχνουν και υπομονή στον/στην σύντροφο τους. Γενικά επιδεικνύουν υπομονή σε καθυστερήσεις, μικροπροβλήματα της καθημερινότητας ή όταν η σχέση δοκιμάζεται.

Έχουν την ηρεμία ακόμη και σε διαφωνίες ή στρεσογόνες καταστάσεις να δείχνουν υπομονή και κατανόηση. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν έναν ασφαλή χώρο, στον οποίο τόσο αυτοί όσο και οι σύντροφοι τους μπορούν να εκφραστούν και να δεσμευτούν.

Αυτογνωσία

Μπορεί να ακούγεται κάπως ασαφές. Ωστόσο αυτογνωσία σημαίνει η κατανόηση των συναισθημάτων, των δυνατών σημείων, των αδυναμιών, των σκέψεων και των πεποιθήσεών σας. Έχει να κάνει με το να ξέρετε τις σας κάνει να ξεχωρίζετε.

Όταν έχετε αυτογνωσία, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας σε μια σχέση. Είναι λιγότερο πιθανό να υποκύψετε σε τοξικές συμπεριφορές επειδή μπορείτε να αναγνωρίσετε όταν κάτι δεν είναι σωστό για εσάς.

Τα άτομα που έχουν αυτογνωσία μπορούν επίσης να κατανοήσουν καλύτερα και τον σύντροφο τους και να αναγνωρίσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του.

Προσαρμοστικότητα

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και γεμάτη αλλαγές. Μπορεί να αλλάξετε δουλειά, να μετακομίσετε σε διαφορετική πόλη, να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας ή απλώς να αλλάξετε ως άτομο με την πάροδο του χρόνου.

Όσοι είναι προσαρμοστικοί μπορούν να συμβαδίσουν με τις αλλαγές που συμβαίνουν ανά τα χρόνια. Μπορούν να προσαρμόσουν τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στις σχέσεις τους.

Έτσι, αντί να αντιστέκονται στην αλλαγή ή να αισθάνονται ότι κατακλύζονται από αυτήν, τα προσαρμοστικά άτομα την αγκαλιάζουν και τη χρησιμοποιούν ως ευκαιρία να αναπτυχθούν τόσο ατομικά όσο και ως ζευγάρι.

Ενσυναίσθηση

Στις σχέσεις, η ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να συνδεόμαστε αληθινά με τους συντρόφους μας, κατανοώντας τα συναισθήματα, τις προοπτικές και τις εμπειρίες τους σαν να ήταν δικές μας. Αυτή η βαθιά κατανόηση όχι μόνο ενισχύει το δεσμό μεταξύ των συντρόφων αλλά και οικοδομεί εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Ανθεκτικότητα

Στις σχέσεις, η ανθεκτικότητα μεταφράζεται στην ικανότητα να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα και να ανακάμπτετε πιο δυνατοί. Τα ανθεκτικά άτομα γνωρίζουν ότι κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόθυμοι να παραμείνουν και να δουλέψουν πάνω στα προβλήματα της σχέσης αντί να απομακρυνθούν μόλις αρχίζουν να μαζεύονται τα πρώτα σύννεφα.

Κανείς δεν είναι τέλειος

Μπορεί να διαπιστώσατε ότι έχετε κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ωστόσο πρέπει να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας. Το κλειδί είναι να τα γνωρίζετε και να προσπαθείτε πάντα να αναπτυχθείτε και να βελτιωθείτε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ