8 πράγματα που οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν κάνουν ποτέ

Οι άνθρωποι που είναι πολύ έξυπνοι συναισθηματικά έχουν μία σπάνια ικανότητα. Δεν αναγνωρίζουν μόνο τα δικά τους συναισθήματα αλλά και των ανθρώπων γύρω τους.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να προσελκύσουν τους ανθρώπους γύρω τους και να φέρουν τους πάντες κοντά. Ο ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο«Emotional Intelligence Game Changers: 101 Ways to Win at Life & Work», Harvey Deutschendorf μελετά εδώ και 20 χρόνια τις συνήθειες των συναισθηματικά έξυπνων ανθρώπων.

Παρακάτω θα διαβάσετε τα 8 πράγματα που δεν κάνουν οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

8 πράγματα που οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν κάνουν ποτέ

  • Δεν εστιάζουν μόνο στον εαυτό τους
  • Δεν επιβάλλουν τις απόψεις τους σε άλλους
  • Δεν λένε ποτέ: «Δεν είναι δική μου ευθύνη»
  • Δεν δίνουν τον χρόνο τους στον οποιονδήποτε
  • Δεν αφήνουν τίποτα να τους αποσπάσει την προσοχή όταν μιλούν άλλοι
  • Δεν ξεχνούν τις μικρές λεπτομέρειες
  • Μένουν μακριά από προσβλητικά αστεία
  • Δεν μιλάνε μόνο εκείνοι

Δεν εστιάζουν μόνο στον εαυτό τους

Οι άνθρωποι γύρω σας εκτιμούν την αναγνώριση για κάτι που έκαναν καλά και για το οποίο είναι περήφανοι. Αν προσφέρετε την αναγνώριση με ειλικρίνεια διασφαλίζετε ότι θα σας θυμούνται με θετικό τρόπο. Πλέον θα είστε σε μία κατηγορία πάνω από άλλα άτομα που δεν έχουν προσέξει αυτό για το οποίο είναι περήφανος κάποιος γύρω σας.

Δεν επιβάλλουν τις απόψεις τους σε άλλους

Όταν διαφωνείτε με κάποιον ή τον πιέζετε κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης τότε είναι πολύ πιθανό να υψώσει τις άμυνες του και να αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση. Αυτό θα λειτουργήσει ενάντια στις προσπάθειες σας να τον πείσετε. Καλό θα ήταν να αφήσετε το άλλο άτομο να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης και να το προσκαλέσετε να μιλήσει ενώ εσείς ακούτε με προσοχή.

Δεν λένε ποτέ: «Δεν είναι δική μου ευθύνη»

Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά καλοί στην δουλειά τους δεν θα προσπεράσουν ένα πρόβλημα ή κάτι στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν μόνο και μόνο επειδή δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους. Είναι πάντα πρόθυμοι να μοιραστούν τον χρόνο και τις γνώσεις τους. Θεωρούν τον ρόλο τους ως βασικό μέρος ενός ευρύτερου συνόλου και συχνά αναζητούν τρόπους να συνεισφέρουν.

Δεν δίνουν τον χρόνο τους στον οποιονδήποτε

Οι άνθρωποι που είναι ψυχικά δυνατοί και συνειδητοποιημένοι κάνουν παρέα με άλλα άτομα με θετική σκέψη με τα οποία μοιράζονται κοινούς στόχους και φιλοδοξίες. Υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και γιορτάζουν τα επιτεύγματα του άλλου. Οι αρνητικοί άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, μόνο θα εξαντλήσουν την ενέργειά σας. Όταν βρίσκεστε κοντά τους, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να περιορίσετε τον «θόρυβο» που προκαλούν και να περιορίσετε την αλληλεπίδρασή σας.

Δεν αφήνουν τίποτα να τους αποσπάσει την προσοχή όταν μιλούν άλλοι

Έχετε μιλήσει ποτέ με κάποιον που αποσπάστηκε, έριξε μια ματιά σε άλλα άτομα σε ένα πλήθος ή κοίταξε το ρολόι του ενώ μιλούσατε; Πιθανότατα αισθανθήκατε ότι δεν ήσασταν σημαντικοί για αυτό το άτομο. Κάντε τους άλλους να συνειδητοποιήσουν ότι είστε συγκεντρωμένοι την ώρα που σας μιλάνε. Χαμογελάστε τους και διατηρήστε την οπτική επαφή.

Δεν ξεχνούν τις μικρές λεπτομέρειες

Όταν συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά, επαναλάβετε το όνομά του στη διάρκεια της συνομιλίας. Θυμηθείτε πράγματα που είναι σημαντικά, όπως τα ονόματα του συντρόφου τους, των παιδιών τους, των κατοικιδίων τους ή τα αγαπημένα τους μέρη για διακοπές. Αναφέρετε τα στην συζήτηση σας και θα δείτε ότι θα σας ξεχωρίσουν. Όσο έρχεστε πιο κοντά μπορείτε να σημειώσετε σημαντικές ημερομηνίες, όπως τα γενέθλιά ή την επέτειό τους και μετά στείλτε κάρτες ή τηλεφωνήστε για να τους ευχηθείτε.

Μένουν μακριά από προσβλητικά αστεία

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν υπάρχει περίπτωση να γελάσουν με ένα προσβλητικό αστείο. Εάν σκέφτεστε να πείτε εσείς ένα αστείο που μπορεί κάποιος να το εκλάβει ως προσβολή καλό είναι να μην το κάνετε. Υποδηλώνει τεράστιο έλλειμμα ευαισθησίας και ενσυναίσθησης.

Δεν μιλάνε μόνο εκείνοι

Οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη προσπαθούν να ακούσουν και να διακρίνουν περισσότερα για μια κατάσταση. Κάνουν ερωτήσεις που δίνουν στο άλλο άτομο την ευκαιρία να εκφραστεί καλύτερα και να καταλάβει πώς ενεργεί και αισθάνεται. Οι ερωτήσεις σας μπορεί να ανοίξουν ένα μονοπάτι για πιο ουσιαστική συζήτηση.

Χρειάζεται να διαβάζετε την γλώσσα του σώματος

Εάν θέλετε να αναπτυχθείτε και να αναπτύξετε ουσιαστικές σχέσεις τότε θα πρέπει να επικοινωνείτε και να διαβάζετε αποτελεσματικά τη γλώσσα του σώματος των άλλων. Εάν γνωρίζετε πώς αισθάνονται τότε μπορείτε να τους φέρετε κοντά σας και να τους δείξετε πόσο ξεχωριστοί είναι για εσάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ