Oι άνθρωποι με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη χρησιμοποιούν αυτές τις 7 φράσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να αξιολογούμε με ακρίβεια τα συναισθήματα μας και των άλλων.

Οι πιο συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση και να προκαλούν συναισθήματα, να κατανοούν τις μη λεκτικές ενδείξεις και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους για να χτίζουν ισχυρότερες σχέσεις. H Dr. Cortney Warren, ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ, έχει διαπιστώσει από πρώτο χέρι πώς αυτό είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επαγγελματική και προσωπική επιτυχία.

Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν χρειάζεται να δουλέψετε πάνω σε αυτές τις δεξιότητες;

Εάν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε από αυτές τις 7 φράσεις, μπορεί να έχετε χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, σύμφωνα με τον ειδικό του Χάρβαρντ:

  1. «Δεν αλλάζω. Αυτός είμαι»
  2. «Δεν με νοιάζει πώς νιώθεις»
  3. «Εσύ φταις που νιώθω έτσι»
  4. «Κάνεις λάθος»
  5. «Σταμάτα να είσαι τρελός!»
  6. «Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω»
  7. «Τα συναισθήματά σου είναι παράλογα»

«Δεν αλλάζω. Αυτός είμαι»

Η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με την ικανότητα να αλλάζεις με την πάροδο του χρόνου καθώς μαθαίνεις και εξελίσσεσαι. Τα άτομα με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι συχνά πιο άκαμπτα και θα αντιδράσουν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής ή εξέλιξης. Το να έχεις ισχυρές πεποιθήσεις είναι σημαντικό πράγμα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το να είσαι ανοιχτός σε νέες δυνατότητες.

Η εναλλακτική φράση που μπορείς να πεις είναι: «Χρειάζομαι να σκεφτώ περισσότερο αυτό που μου λες. Θέλω να είμαι ανοιχτός στην κριτική για τον εαυτό μου, ακόμη και όταν είναι δύσκολο να ακούσω».

«Δεν με νοιάζει πώς νιώθεις»

Η έλλειψη σεβασμού για τα συναισθήματα των άλλων αποτελεί δείγμα χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Η έλλειψη ενσυναίσθησης, ιδιαίτερα όταν κάποιος βιώνει μια δύσκολη στιγμή, καθιστά δύσκολο να αναπτυχθούν σχέσεις αμοιβαίας υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Η εναλλακτική φράση που μπορείς να πεις είναι: «Λυπάμαι που ακούω ότι είσαι απογοητευμένος. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω αυτή τη στιγμή;»

«Εσύ φταις που νιώθω έτσι»

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν κατηγορούν τους άλλους για τα συναισθήματά τους. Κατανοούν ότι τα συναισθήματά τους συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται εσωτερικά τις περιστάσεις και όσα βιώνουν. Δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου να διορθώσει τα συναισθήματα μας. Είναι μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να θέσουμε όρια.

Η εναλλακτική φράση που μπορείς να πεις είναι: «Αισθάνομαι πολύ συναισθηματικά φορτισμένος αυτή τη στιγμή. Η αντίληψή μου για την κατάσταση είναι ότι …»

«Κάνεις λάθος»

Όταν λαμβάνουν σχόλια ως feedback, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη καταβάλλουν προσπάθεια να αναζητήσουν τις λεπτομέρειες και τις μικροδιαφορές. Αντί να μένουν κολλημένοι στα άκρα, επικεντρώνονται περισσότερο στην κατανόηση της προσωπικής εμπειρίας του άλλου ατόμου.

Η εναλλακτική φράση που μπορείς να πεις είναι: «Θέλω να ακούσω την άποψή σου ακόμα κι όταν δεν βλέπω τα πράγματα με τον τρόπο που τα βλέπεις εσύ. Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω γιατί νιώθεις έτσι;»

«Σταμάτα να είσαι τρελός!»

Η ικανότητα να ακούει κανείς την εμπειρία κάποιου άλλου χωρίς να αντιδρά υπερβολικά ή να την παίρνει προσωπικά αποτελεί βασικό σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι έχετε υψηλή αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση.

Η εναλλακτική φράση που μπορείς να πεις είναι: «Καταλαβαίνω ότι πραγματικά δυσκολεύεσαι αυτή τη στιγμή. Αν και ακούω ότι είσαι θυμωμένος μαζί μου, πιστεύω ότι η αντίδρασή σου μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με το παρελθόν σου παρά με αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή. Θεωρείς ότι όντως ισχύει αυτό;»

«Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω»

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση κάποιου άλλου. Αυτό τους κάνει πιο ανοιχτούς να συγχωρήσουν τον άλλο για τυχόν λάθη που θεωρούν ότι έχουν κάνει, σε σύγκριση με κάποιον που νιώθει λιγότερο ασφαλής.

Η εναλλακτική φράση που μπορείς να πεις είναι: «Έχω δυσκολία να σε συγχωρήσω αυτή τη στιγμή. Αλλά προσπαθώ να ξεπεράσω αυτήν την κακία και την οργή, γιατί θα ήθελα να μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε το πρόβλημα και να προχωρήσουμε μπροστά».

«Τα συναισθήματά σου είναι παράλογα»

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους, να «βγουν» από τον εαυτό τους και να δουν τα πράγματα που συμβαίνουν αντικειμενικά σαν τρίτος, και να αναλύσουν τις λογικές και παράλογες πτυχές των σκέψεών τους. Είναι επίσης καλοί στο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, ακόμη και αν δεν καταλαβαίνουν πολύ καλά από πού προέρχονται.

Η εναλλακτική φράση που μπορείς να πεις είναι: «Βλέπω ότι έχεις έντονα συναισθήματα αυτή τη στιγμή και είναι βάσιμα. Δεν καταλαβαίνω πλήρως γιατί αισθάνεσαι έτσι ή δεν συμφωνώ με την οπτική σου γωνία για αυτήν την κατάσταση, αλλά θέλω να το κάνω. Μπορείς να μου μιλήσεις και να μου πεις περισσότερα;»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ