Τα 11 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι πολύ πιο έξυπνοι από όσο νομίζεις

Η νοημοσύνη μπορεί να μοιάζει με κάτι που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Στην πραγματικότητα φαίνεται και από την συμπεριφορά μας και τρόπους που δεν είναι τόσο προφανείς.

Εάν είστε πραγματικά έξυπνοι, αυτό επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεστε, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα προβλήματα και το πώς ενεργείτε ως αποτέλεσμα όλων αυτών. Γι’ αυτό παρακάτω βάζουμε την νοημοσύνη στο μικροσκόπιο και εξετάζουμε τα 11 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι πραγματικά έξυπνοι, παρότι αυτό μπορεί να μην φαίνεται.

Αυτά είναι τα 11 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι πραγματικά έξυπνοι

  • Αμφισβητούν τα πάντα
  • Βλέπουν μοτίβα και συνδέσεις
  • Τείνουν προς την έρευνα
  • Θέλουν να μάθουν με τους δικούς τους όρους
  • Βρίσκουν δημιουργικές λύσεις
  • Έχουν μεγάλο αυτοέλεγχο
  • Απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μόνοι
  • Έχουν έντονη διαίσθηση
  • Αγαπούν τις συζητήσεις σε βάθος
  • Είναι προσαρμοστικοί
  • Αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους

Αμφισβητούν τα πάντα

Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι από την φύση τους δύσπιστοι. Προσεγγίζουν κάθε κατάσταση με λίγη αμφιβολία γιατί καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πάντα κάτι που κρύβεται σε κάθε ιστορία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αστυνομικά μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι ή του Σέρλοκ Χολμς θεωρούνται συνήθως ως έξυπνη μυθοπλασία. Περιστρέφονται γύρω από χαρακτήρες που δεν πιστεύουν αφελώς αυτά που τους λένε οι γύρω τους αλλά προσπαθούν να αποκαλύψουν μόνοι τους πράγματα.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να είστε ντετέκτιβ για να είστε πραγματικά έξυπνος άνθρωπος. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να εκδηλωθεί στα μικρά πράγματα που κάνετε. Μπορείτε για να παράδειγμα να αμφισβητήσετε τον τρόπο με τον οποίο σας διδάσκουν ιστορία ή τις αληθινές προθέσεις κάποιου προς εσάς.

Βλέπουν μοτίβα και συνδέσεις

Και τι είναι πέρα από την άμεση πραγματικότητά σας; Τα μοτίβα. Συμπεριφορικά, κοινωνικά και ψυχολογικά μοτίβα υπάρχουν παντού γύρω σας και οι έξυπνοι άνθρωποι σχεδόν ποτέ δεν παραλείπουν να τα προσέχουν. Συνδέουν διαφορετικά πράγματα και δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εικόνα που έχει λογική. Αυτό ονομάζεται επαγωγικός συλλογισμός, και αυτό το κάνει πολύ συχνά ο Σέρλοκ Χολμς – εξετάζει πολλές λεπτομέρειες και βγάζει ένα γενικό συμπέρασμα από αυτά τα γεγονότα.

Το αντίθετο είναι ο απαγωγικός συλλογισμός, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από την εξέταση μιας γενικής ιδέας και τη διάσπασή της σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί και στα δύο. Όλα έχουν να κάνουν με την αναγνώριση των μοτίβων.

Τείνουν προς την έρευνα

Μόλις δείτε τα πράγματα με άλλη ματιά και συνδέσετε καταστάσεις μετά θέλετε να μάθετε περισσότερα. Η υψηλή ευφυΐα συμβαδίζει με την προσπάθεια απόκτησης νέων πληροφοριών και δεν είναι ασυνήθιστο αυτή η τάση να ξεφεύγει λίγο από τον έλεγχο. Αυτό που θέλετε να ερευνήσετε δεν είναι απαραίτητο να είναι ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Μπορεί να έχετε εμμονή με το σύμπαν του Game of Thrones, τα οικονομικά ή τον τρόπο που φτιάχνεται η μαγιονέζα. Σημασία έχει έντονη επιθυμία κάποιου να μάθει περισσότερα για κάτι.

Θέλουν να μάθουν με τους δικούς τους όρους

Η υψηλή νοημοσύνη δεν σημαίνει αυτόματα άριστα ακαδημαϊκά αποτελέσματα. Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια έμφυτη τάση για μάθηση, αλλά ευδοκιμούν όταν είναι ελεύθερη η δημιουργικότητα τους. Έτσι δεν είναι περίεργο που πολλοί έξυπνοι άνθρωποι εγκαταλείπουν το σχολείο ή αγωνίζονται να πάρουν καλούς βαθμούς. Οι παραδοσιακές δομές εκπαίδευσης τους περιορίζουν και ορισμένοι έξυπνοι άνθρωποι επαναστατούν εναντίον αυτού επιδεικνύοντας μη συμμόρφωση. Θέλουν να μάθουν αλλά όχι χωρίς να καλύπτεται και να ενισχύεται η περιέργεια και το πάθος τους.

Βρίσκουν δημιουργικές λύσεις

Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί έξυπνοι άνθρωποι δεν τα πάνε καλά στο σχολείο είναι ότι η εκπαίδευση συχνά λειτουργεί με συστήματα μέτρησης. Κανόνες, βαθμοί, σαφείς προσδοκίες, ποσοστώσεις, προκαθορισμένο διδακτικό υλικό. Δεν μένει χώρος για την δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. Οι έξυπνοι άνθρωποι ευδοκιμούν στη δημιουργικότητα. Τους αρέσει να βλέπουν μια ιδέα από νέες οπτικές γωνίες και να εξερευνούν τι έχουν να προσφέρουν αυτοί οι νέοι δρόμοι σκέψης.

Έχουν μεγάλο αυτοέλεγχο

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των έξυπνων ανθρώπων είναι ότι μπορούν να έχουν μεγάλο έλεγχο του εαυτού και της συμπεριφοράς τους. Σύμφωνα με έρευνες, ο καλύτερος αυτοέλεγχος συνδέεται με υψηλότερη νοημοσύνη. Εάν προσφέρετε σε ένα έξυπνο άτομο μια μικρή ανταμοιβή τώρα ή μια μεγαλύτερη ανταμοιβή αργότερα, θα πάρει την τελευταία. Δεν τους πειράζει η αναμονή. Σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Δεν υποκύπτουν εύκολα στη συναισθηματική παρορμητικότητα.

Απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μόνοι

Είναι ενδιαφέρον ότι μελέτη έδειξε ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι βιώνουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή όταν έχουν πολλές κοινωνικές σχέσεις. Αυτό αρχίζει να έχει νόημα μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι το 70% των χαρισματικών ανθρώπων είναι εσωστρεφείς, σύμφωνα με το CNBC. Αν και αυτό δεν αποκλείει τους εξωστρεφείς από το να είναι έξυπνοι όταν οι άνθρωποι ευδοκιμούν στην μοναξιά τους αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι υψηλής ευφυΐας.

Έχουν έντονη διαίσθηση

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεγελαστούν εύκολα. Θυμάστε τι γράψαμε παραπάνω για τα μοτίβα; Αυτό είναι χρήσιμο τώρα. Όταν βλέπετε μοτίβα, σημαίνει επίσης ότι γνωρίζετε πολύ καλά το πλαίσιο κάθε κατάστασης και φαινομένου. Ο πραγματικά έξυπνος άνθρωπος δεν λειτουργεί μόνο με τις πρώτες εντυπώσεις. Υπάρχουν πολλές βασικές πληροφορίες που αναλύει και αποφασίζει. Όταν είσαι πραγματικά έξυπνος, η εσωτερική σου φωνή είναι δυνατή και καθαρή. Σας λέει πότε κάτι δεν είναι σωστό και σας παρακινεί να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά.

Αγαπούν τις συζητήσεις σε βάθος

Δεδομένου ότι η ευφυΐα έχει να κάνει με την ανάλυση πίσω από τα προφανή οι έξυπνοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με καθημερινές κουβέντες. Θέλουν να συζητήσουν πραγματικά συναρπαστικά πράγματα. Θέλουν να μοιραστούν το πάθος τους μαζί σας, ζητώντας τη γνώμη σας και λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές σας. Ενδιαφέρονται επίσης για τα δικά σας χόμπι και τη δουλειά σας και κάνουν ερωτήσεις που σας βάζουν σε σκέψεις.

Είναι προσαρμοστικοί

Ενα δημιουργικό μυαλό είναι το τέλειο έδαφος για την προσαρμοστικότητα. Ένας έξυπνος άνθρωπος δεν θα αφήσει τα εμπόδια να τον σταματήσουν. Θα εξετάσει το ζήτημα, θα αναλύσει και θα βρει ένα τρόπο να προσαρμόσει την προσέγγισή του έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει. Αν δεν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον αποπνικτικό για την δημιουργικότητα τους οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι καταφέρνουν να αλλάξουν τις καταστάσεις υπέρ τους ή προσαρμόζουν τον δικό τους τρόπο στις νέες καταστάσεις.

Αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους

Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως οξύμωρο. Γιατί να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας αν είστε πραγματικά έξυπνοι; Οι έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν πόσα δεν ξέρουν. Έχουν μια εγγενή κατανόηση της απέραντης γνώσης και μπορούν να καταλάβουν ότι δεν θα μπορούν πάντα να τα γνωρίζουν όλα. Γνωρίζουν τους περιορισμούς και τα αδύναμα σημεία τους.

Tip: Οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν επίδειξη γνώσεων. Είναι από την φύση τους δημιουργικοί, μοναχικοί και προσαρμοστικοί. Γενικά προσπαθούν να δουν κάθε πρόβλημα και κάθε κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία. Τους αρέσει να βλέπουν μοτίβα και συνδέσεις και να αποκαλύπτουν βαθύτερα νοήματα στις καταστάσεις που μας περιβάλλουν. Ο κόσμος είναι λίγο καλύτερος επειδή υπάρχουν στην επιστήμη, την ιατρική, την φυσική, τις τέχνες κ.α.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ