5 φράσεις που μπορούν να «σώσουν» τον γάμο σας πριν να είναι πολύ αργά

Ειδικός στις σχέσεις αποκαλύπτει τις φράσεις που μπορείτε να πείτε στον/στην σύζυγό σας, αν περνάτε κρίση στο γάμο σας προκειμένου να «σώσετε» τη σχέση σας, πριν να είναι πολύ αργά.

Η Bree Maresca-Kramer αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν εργάζεστε για πάνω από 22 χρόνια βοηθώντας ζευγάρια, όπως εγώ ως ειδικός σχέσεων, αντιλαμβάνεστε την τεράστια ανάγκη στήριξης των παντρεμένων ζευγαριών».

«Εάν νιώθετε ότι ο γάμος σας χρειάζεται λίγη βοήθεια, υπάρχουν μερικές απλές φράσεις που μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες και να θεραπεύσουν τη σχέση σας», εξηγεί η ειδικός.

5 φράσεις που μπορούν να «σώσουν» τον γάμο σας:

  • «Σε ακούω»
  • «Αυτό που νομίζω ότι λες είναι…»
  • «Έχεις δίκιο»
  • «Συγγνώμη»
  • «Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;»

«Σε ακούω»

Όλοι οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, έχουν την ανάγκη να ακούγεται η άποψη τους. Όταν επιλέγετε συνειδητά να ακούσετε τον σύντροφό σας, θα είστε σε θέση να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να αφήσετε στην άκρη την επιθυμία να εκφράσετε τη δική σας άποψη ή να διακόψετε τον σύντροφό σας, επιλέγοντας να τον ακούσετε προσεκτικά.

Όταν ο/η σύντροφός σας τελειώσει, απλά πείτε του/της, «Σε ακούω». Αυτή η απλή πράξη θα προσφέρει στον σύντροφό σας ένα πολύτιμο δώρο. Για παράδειγμα, όταν ο σύντροφός σας πει: «Είμαι τόσο αγχωμένος και κουρασμένος. Έχω βαρεθεί να κάνω συνέχεια όλες τις δουλειές του σπιτιού», εσείς απαντήστε: «Σε ακούω».

«Αυτό που νομίζω ότι λες είναι…»

Αφού μας ακούσουν, θέλουμε οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις ή τα συναισθήματά μας να επικυρωθούν. Με άλλα λόγια, θέλουμε να μας καταλάβουν και να μας σεβαστούν. Αυτό θα το πετύχετε, απλά επαναλαμβάνοντας στον σύντροφό σας όσα μόλις είπε.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Αυτό που νομίζω ότι λες είναι ότι είσαι αγχωμένος, κουρασμένος και νιώθεις ότι όλες οι δουλειές του σπιτιού είναι δική σου ευθύνη». Έτσι αποδεικνύετε στον σύντροφό σας, ότι είστε αξιόπιστοι.

«Έχεις δίκιο»

Αυτή είναι μια φράση που πολλοί άνδρες και γυναίκες δυσκολεύονται να πουν, γιατί νιώθουν ότι χάνουν έδαφος απέναντι στον σύντροφό τους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο.

Όταν επικυρώνουμε τον σύντροφό μας λέγοντας ότι «έχει δίκιο», καταπραΰνουμε την αμυντική του στάση και βελτιώνουμε την επικοινωνία στη σχέση. Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε καθόλου μαζί του, θέλετε να του πείτε ότι έχει «δίκιο» για όσα νιώθει και για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατάσταση.

«Συγγνώμη»

Και πάλι, αυτή η φράση μπορεί να είναι δύσκολη για κάποιους. Ωστόσο, το να ζητήσετε ειλικρινά συγγνώμη από τον σύζυγό σας για ό,τι τον πλήγωσε, είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε τον γάμο σας στον σωστό δρόμο.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν συγγνώμη από τους συντρόφους τους είναι πιο πρόθυμοι να τους συγχωρήσουν.

Επομένως, ακόμα κι αν είστε 100% σίγουροι ότι αυτό που νιώθει ο σύζυγός σας δεν είναι δικό σας λάθος, το να λέτε ότι λυπάστε γι’ αυτό που νιώθει μπορεί να θεραπεύσει τον γάμο σας. Μπορείτε να πείτε: «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι».

«Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;»

Μέχρι αυτό το σημείο, έχετε ακούσει, επικυρώσει και ζητήσει συγγνώμη από τον σύζυγό σας, αλλά τώρα ήρθε ώρα για δράση. Απλώς πείτε: «Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;». Δώστε στον σύντροφό σας την αμέριστη προσοχή σας καθώς ακούτε όσα θέλει να σας πει.

Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αυτές τις πέντε φράσεις ξανά μέχρι ο/η σύζυγός σας να ηρεμήσει, να αισθανθεί ότι τον/την αγαπάτε πραγματικά και να πιστέψει ότι θέλετε να τον/την βοηθήσετε και να βελτιώσετε τη σχέση σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ