9 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε ποτέ στη σύζυγό σας, σύμφωνα με την ψυχολογία

Η επικοινωνία σε έναν γάμο μπορεί να είναι περίπλοκη. Δεν έχει πάντα να κάνει με το τι λέτε, αλλά με το πώς το λέτε. Οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει εδώ και χρόνια την επίδραση των λέξεων και των φράσεων στις σχέσεις, διαπιστώνοντας ότι ορισμένες φράσεις μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Το να πείτε κάτι λάθος στη σύζυγό σας, ακόμα και χωρίς κακή πρόθεση, μπορεί να προκαλέσει ένταση ή ακόμα και να βλάψει τη σχέση. Για να αποφύγετε τέτοιες παγίδες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε ορισμένες φράσεις, όταν συζητάτε με τη σύζυγό σας.

9 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε ποτέ στη σύζυγό σας, σύμφωνα με την ψυχολογία

  • «Αντιδράς υπερβολικά»
  • «Η πρώην μου δεν το έκανε ποτέ αυτό»
  • «Γιατί δεν μπορείς να είσαι περισσότερο σαν…»
  • «Εσύ πάντα…» ή «Ποτέ…»
  • «Ηρέμησε»
  • «Δεν με νοιάζει»
  • «Εσύ φταις»
  • «Θα έπρεπε να έχεις…»
  • «Ό,τι κι αν είναι»

«Υπερβάλλεις»

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να κλιμακώσετε έναν τσακωμό ή να πληγώσετε τα συναισθήματα της συντρόφου σας είναι να απορρίψετε τα συναισθήματά της.

Η φράση «υπερβάλλεις» υπονοεί ότι τα συναισθήματά της δεν είναι έγκυρα, κάτι που μπορεί να την κάνει να νιώσει παρεξηγημένη ή μειωμένη.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι σημαντικό να επικυρώνετε τα συναισθήματα της συντρόφου σας, ακόμα κι αν δεν τα καταλαβαίνετε πλήρως ή δεν συμφωνείτε με αυτά.

Αντί να απορρίψετε τα συναισθήματά της, δοκιμάστε να πείτε: «Βλέπω ότι αυτό σε στενοχωρεί πολύ» ή «Είμαι εδώ για σένα», τα οποία μπορούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης και να δείξουν κατανόηση και συμπόνια.

«Η πρώην μου δεν το έκανε ποτέ αυτό»

Όλοι έχουμε περάσει από προηγούμενες σχέσεις, και ενώ είναι φυσικό να κάνουμε συγκρίσεις. Όμως, σπάνια είναι χρήσιμο να τις εκφράζουμε ανοιχτά.

Μια προσωπική εμπειρία: «Το έμαθα αυτό με τον δύσκολο τρόπο. Στις πρώτες μέρες του γάμου μου, έκανα το λάθος να πω “Η πρώην μου δεν το έκανε ποτέ αυτό” κατά τη διάρκεια ενός διαπληκτισμού με τη γυναίκα μου. Νόμιζα ότι ήταν ένα ακίνδυνο σχόλιο, αλλά είχε καταστροφικό αποτέλεσμα. Εκείνη πληγώθηκε και εγώ μετάνιωσα αμέσως τα λόγια μου.

Την έκανε να νιώσει ότι την συγκρίνω με το παρελθόν μου και οδήγησε σε έναν περιττό καυγά. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα πόσο επιβλαβείς μπορούν να είναι τέτοιες συγκρίσεις».

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι το να αναφέρουμε τους πρώην συντρόφους σε οποιοδήποτε πλαίσιο και ειδικά κάνοντας συγκρίσεις, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ζήλιας ή ανασφάλειας.

«Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν…» – Μια φράση που δηλητηριάζει τη σχέση

Η σύγκριση της γυναίκας σας με κάποια άλλη γυναίκα αποτελεί συνταγή για καταστροφή. Υπονοεί ότι δεν είναι αρκετά καλή ή ότι θα θέλατε να ήταν διαφορετική.

Η φράση «Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν…» στέλνει το μήνυμα ότι η ατομικότητά της δεν εκτιμάται ούτε αγαπάται.

Στην ψυχολογία, αυτό ονομάζεται αρνητική σύγκριση και έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε συναισθήματα δυσαρέσκειας, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και μπορεί ακόμη και να τροφοδοτήσει συγκρούσεις.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθένας έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία. Αντί να κάνετε συγκρίσεις, προσπαθήστε να εκτιμήσετε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της γυναίκας σας. Άλλωστε, αυτοί ήταν πιθανώς οι λόγοι που την ερωτευτήκατε εξ αρχής.

Αποφύγετε τις εκφράσεις «πάντα» και «ποτέ» στις συζητήσεις

Εκφράσεις όπως «πάντα» και «ποτέ» μπορούν να πυροδοτήσουν εντάσεις κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου. Αυτές οι φράσεις μπορεί να ακουστούν επικριτικές υπονοώντας ότι η σύντροφός σας κάνει συνεχώς κάτι λάθος.

Αντί να χρησιμοποιείτε τέτοιες απόλυτες εκφράσεις, προσπαθήστε να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με πιο ήπιο τρόπο.

Για παράδειγμα, αντί να πείτε «Δεν πλένεις ποτέ τα πιάτα», θα μπορούσατε να πείτε «Νιώθω κουρασμένος όταν καταλήγω να πλένω τα πιάτα τα περισσότερα βράδια. Μπορούμε να μοιραστούμε αυτή την δουλειά περισσότερο;»

Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει το ζήτημα χωρίς να κατηγορεί ή να επικρίνει, οδηγώντας σε πιο παραγωγικές συζητήσεις και λύσεις.

Ξεχάστε το «Ήρεμησε λίγο»: Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να διαχειριστείτε μια σύγκρουση με τη σύντροφό σας

Η φράση «ήρεμησε λίγο» κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης με τη σύντροφό σας μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μπορεί να εκληφθεί ως υποτίμηση και απόρριψη, υπονοώντας ότι τα συναισθήματά της ή οι αντιδράσεις της δεν είναι ορθές ή δικαιολογημένες.

Αντί να της λέτε να ηρεμήσει, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα που σας απασχολεί. Εάν τα συναισθήματα είναι έντονα, ίσως είναι χρήσιμο να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από τη συζήτηση και να επιστρέψετε όταν είστε και οι δύο έτοιμοι να συζητήσετε ήρεμα.

Επικεντρωθείτε στην ενεργή ακρόαση και την επικοινωνία:

  • Ακούστε προσεκτικά τα συναισθήματά της και προσπαθήστε να τα κατανοήσετε.
  • Επαναλάβετε με δικά σας λόγια τι σας λέει για να δείξετε ότι την ακούτε.
  • Εκφράστε την ενσυναίσθησή σας και αναγνωρίστε την οπτική της γωνία.
  • Επικοινωνήστε τα δικά σας συναισθήματα και σκέψεις με σεβασμό.
  • Μην κατηγορείτε ή επικρίνετε, αλλά εστιάστε στη λύση του προβλήματος.

«Δεν με νοιάζει»

Η φράση «Δεν με νοιάζει» μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεστε για τα συναισθήματα ή τις απόψεις του συντρόφου σας.

Μπορεί να προκαλέσει βαθύ συναισθηματικό τραύμα και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και τη σύνδεση στη σχέση σας. Θυμηθείτε, ένας από τους ακρογωνίους λίθους μιας υγιούς σχέσης είναι να δείχνετε γνήσιο ενδιαφέρον για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του συντρόφου σας.

Αν αδυνατείτε να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση, είναι απολύτως φυσιολογικό να ζητήσετε ένα διάλειμμα. Καλύτερες επιλογές είναι φράσεις όπως: «Μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό αργότερα;» ή «Χρειάζομαι λίγο χρόνο να σκεφτώ».

«Είναι δικό σου λάθος»: Μια φράση που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας

Το να κατηγορείτε τον σύντροφό σας για ένα πρόβλημα ή ζήτημα δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικό, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθηματικό πόνο.

Μια προσωπική εμπειρία: «Θυμάμαι ένα περιστατικό όπου κατηγόρησα τη γυναίκα μου επειδή ξέχασε να πληρώσει έναν λογαριασμό εγκαίρως. “Είναι δικό σου λάθος που πρέπει να πληρώσουμε τώρα προσαυξήσεις,” είπα, χωρίς να σκεφτώ ότι ήμουν εξίσου υπεύθυνος για τη διαχείριση των οικονομικών μας. Η αντίδρασή της με έκανε να συνειδητοποιήσω το λάθος μου. Ένιωθε επίθεση και έλλειψη εκτίμησης, και μας πήρε λίγο χρόνο για να τα ξαναβρούμε».

Αντί να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον, προσπαθήστε να βρείτε λύση μαζί. Μια φράση όπως «Ας δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό» προάγει την συνεργασία και την κατανόηση.

Αποφύγετε το «Έπρεπε να έχεις…» στη σχέση σας

Ξεκινώντας μια πρόταση με το «έπρεπε να έχεις…» μπορεί να κάνει τη σύζυγό σας να αισθανθεί άσχημα. Αυτή η φράση υποδηλώνει ότι πήρε μια λάθος απόφαση και πως εσείς ξέρετε καλύτερα.

Αντί να εστιάζετε σε αυτό που έπρεπε να γίνει, προσπαθήστε να εστιάσετε σε αυτό που μπορεί να γίνει τώρα ή στο μέλλον.

Φράσεις όπως: «Την επόμενη φορά, μπορούμε να προσπαθήσουμε…» ή «Τι γνώμη έχεις, να κάνουμε αυτό στο μέλλον;» είναι λιγότερο κατηγορηματικές και πιο κατάλληλες για να βρεθεί μια λύση.

Το «Ό,τι θες» και οι επικίνδυνες συνέπειές του στη σχέση σας

Ίσως μία από τις πιο επιζήμιες φράσεις που μπορείτε να πείτε στη σύντροφό σας είναι το «Ό,τι θες». Αυτή η μονολεκτική απάντηση μπορεί να εκληφθεί ως αδιαφορία και απαξίωση, δείχνοντας ότι δεν είστε διατεθειμένοι να ασχοληθείτε ή να επικυρώσετε τα συναισθήματα και τις απόψεις της.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί σχέσεων αναφέρονται συχνά σε αυτό το είδος απάντησης ως αποστασιοποίηση, ένα αρνητικό μοτίβο επικοινωνίας που μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σχέση.

Αντί να καταφεύγετε στο «Ό,τι θες», προσπαθήστε να εκφράσετε τα συναισθήματα ή τις ανάγκες σας πιο ξεκάθαρα.

Εάν νιώθετε άσχημα, μπορείτε να πείτε:

  • «Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το επεξεργαστώ».
  • «Μπορούμε να το ξαναδούμε αργότερα;»

Η δύναμη των λέξεων στις σχέσεις

Η επίδραση των λέξεων στις σχέσεις μας, ιδιαίτερα με τον/τη σύντροφό μας, είναι αδιαμφισβήτητη.

Η επικοινωνία, σε όλες τις μορφές της, είναι η «ψυχή» κάθε σχέσης. Είναι ο μηχανισμός με τον οποίο εκφράζουμε την αγάπη μας, την απογοήτευσή μας, τις επιθυμίες μας και τις ανάγκες μας.

Οι προαναφερόμενες φράσεις είναι μερικά μόνο παραδείγματα γλώσσας που μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Η κατανόηση αυτών των παγίδων είναι το πρώτο βήμα προς μια πιο επικοινωνία που καλλιεργεί τον αμοιβαίο σεβασμό, την ενσυναίσθηση και τη βαθιά σύνδεση.

Φράσεις όπως «Σε εκτιμώ», «Σε καταλαβαίνω» ή απλά «Σε αγαπώ» μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καλλιέργεια μιας υγιούς και γεμάτης αγάπη σχέσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ