11 πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι δεν είναι γραφτό να αντέξει η σχέση σας στον χρόνο

Όλες οι σχέσεις περνούν την πρώτη, ονειρεμένη τους περίοδο, όπου όλα είναι μέλι-γάλα. Με το πέρασμα του χρόνου, άλλοτε πιο αργά και άλλοτε πολύ πιο γρήγορα, η φάση αυτή περνά και η σχέση αρχίζει να φθείρεται. Αν ξέρετε ποια σημάδια να προσέξετε, θα καταλάβετε ποιες είναι οι ενδείξεις που μαρτυρούν ότι μία σχέση δεν πρόκειται να κρατήσει.

Αυτό είναι το Νο1 μυστικό για μια μακροχρόνια σχέση – «Σκεφτείτε την αγάπη ως μια ισορροπημένη διατροφή», λέει καθηγήτρια ψυχολογίας

Τα 11 σημάδια που μαρτυρούν ότι μία σχέση δεν πρόκειται να αντέξει στον χρόνο:

  • Βαριέστε τη συζήτηση μαζί τους
  • Προσπαθεί μόνον ο ένας
  • Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσά σας
  • Έχετε εντελώς διαφορετικές αξίες
  • Μαλώνετε συχνά και για ασήμαντα πράγματα
  • Σας εξαντλεί η παρέα τους
  • Δεν υπάρχει συναισθηματική εγγύτητα
  • Δεν υπάρχει σεβασμός ανάμεσά σας
  • Δεν θέλει να δεσμευτεί ο ένας ή και οι δύο σας
  • Νιώθετε μόνοι ακόμη και όταν είστε παρέα
  • Νιώθετε άβολα όταν είστε μαζί

Τα 11 πρώιμα σημάδια της σχέσης που δείχνουν ότι δεν θα στεριώσετε

Βαριέστε τη συζήτηση μαζί τους

Ίσως να είστε σε μία σχέση όπου βαριέστε. Ενώ μπορεί να νιώθετε την έλξη, να περνάτε καλά, βαθιά μέσα σας, δεν ενθουσιάζεστε με τον σύντροφό σας και τις συζητήσεις σας.

Ακόμη χειρότερα, νιώθετε ότι ο άνθρωπος αυτός δεν σας καταλαβαίνει απόλυτα και τις περισσότερες φορές βαριέστε μαζί του. Το αίσθημα της βαρεμάρας είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι από τη σχέση σας απουσιάζει το στοιχείο της διανοητικής σύνδεσης. Τα σημάδια της απουσίας νοητικής επαφής είναι η δυσκολία να επικοινωνήσετε ανοιχτά και με ειλικρίνεια, οι συχνές παρεξηγήσεις, το αίσθημα ότι ο σύντροφος δεν σας ακούει και δεν σας εκτιμά.

9 σημάδια που μαρτυρούν ότι αγαπάτε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν υπάρχει χημεία

Προσπαθεί μόνον ο ένας

Κάθε σχέση είναι διαφορετική και δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Σίγουρα όμως απαιτείται προσπάθεια και θέληση και απ’ τους δύο. Αν προσπαθεί μονίμως μόνο ο ένας, τότε η σχέση δεν έχει ξεκινήσει σωστά.

Το πιθανότερο είναι ν’ αποτύχει, εκτός αν οι σύντροφοι προσπαθήσουν συνειδητά να επικοινωνήσουν για να βελτιώσουν τον δεσμό τους. Ο Δρ. Scott Bea, ψυχολόγος, εξηγεί ότι «όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι υπάρχει δέσμευση και συναισθηματική επένδυση, αντέχουν περισσότερο τις αντιξοότητες της σχέσης και είναι περισσότερο πρόθυμοι να προσπαθήσουν».

10 σημάδια που μαρτυρούν ότι η μοναξιά έχει κατακλύσει τη ζωή σας

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσά σας

Όσο και αν δεν θέλετε να το παραδεχτείτε, η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν είναι καλός οιωνός για τη σχέση. Εκτός από τα μικρά πράγματα, μπορεί να υποψιάζεστε ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να σας απατήσει, ή ίσως να μην ανοίγατε με άνεση έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό μαζί του.

Τα πρώιμα σημάδια της εμπιστοσύνης, όπως η ζήλια, η ανασφάλεια, η ανειλικρίνεια μπορεί να μαρτυρούν υποκείμενα ζητήματα συμβατότητας.

Έχετε εντελώς διαφορετικές αξίες

Οι κοινές αξίες των συντρόφων δημιουργούν πιο γερές και υγιείς σχέσεις. Μία σχέση πρέπει να βασίζεται σε κοινές αντιλήψεις, συστήματα αξιών και ενδιαφέροντα. Όταν οι στόχοι και οι αξίες σας διαφέρουν εντελώς, αυτό δεν είναι θετικό σημάδι για το μέλλον της σχέσης.

Η έλλειψη κοινών αξιών είναι κάτι που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί νωρίς στη σχέση, ακόμη και όταν οι σύντροφοι αισθάνονται αμοιβαία έλξη. Οι κοινές αξίες είναι σημαντικές για την μακροπρόθεσμη συνοχή της σχέσης. Αν δεν έχετε κοινά όνειρα, φιλοδοξίες και αξίες, τότε μάλλον η σχέση σας δεν θ’ αντέξει στον χρόνο.

Μαλώνετε συχνά και για ασήμαντα πράγματα

Περιστασιακά, κάθε σχέση έχει τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες της. Αν νιώθετε ότι δεν ζήσατε ποτέ την ονειρεμένη φάση της σχέσης, πρέπει να είστε υποψιασμένοι. Οι καβγάδες με το παραμικρό και απ’ την αρχή της σχέσεις μαρτυρούν προβλήματα συμβατότητας, ειδικά αν ο σύντροφος αρνείται να κουβεντιάσει και να επιλύσει τα προβλήματα.

Αν ο σύντροφός σας δεν ανταποκρίνεται στις λογικές σας απαιτήσεις, αν κλείνεται στον εαυτό του και αρνείται να συμβιβαστεί, η σχέση θα αρχίσει να φθείρεται από το θυμό και την πίκρα. Η διαρκείς και ανεπίλυτοι καυγάδες μαρτυρούν προβλήματα στη συμβατότητα των συντρόφων.

Σας εξαντλεί η παρέα τους

Περιστασιακά, όλες οι σχέσεις μπορεί να μας κουράσουν. Αν όμως η αίσθηση της εξάντλησης είναι μόνιμη στη σχέση σας, τότε  μάλλον δεν θα αντέξει στον χρόνο και, ακόμη και αν αντέξει, θα σας πληγώσει συναισθηματικά.

Αν ο χρόνος με τον σύντροφό σας πρέπει να σας χαλαρώνει και ν’ ανανεώνει τη δύναμή σας. Αν εσείς θέλετε να τους αποφεύγετε ή αναζητάτε αφορμές να μην τους βλέπετε, αυτό είναι σημάδι που δείχνει ότι, δεν είναι αυτός ο άνθρωπός σας. Αν νιώθετε συνεχώς κουρασμένος, αγχωμένος, συναισθηματικά εξουθενωμένος στη σχέση σας, ο δεσμός αυτός δεν έχει μέλλον.

Δεν υπάρχει συναισθηματική εγγύτητα

Ένα προειδοποιητικό σημάδι που μαρτυρά ότι η σχέση δεν θ’ αντέξει, είναι η έλλειψη συναισθηματική εγγύτητα. Όσο καταπληκτικό και αν είναι το σεξ και όσο συναρπαστικές συζητήσεις και αν κάνετε, μπορεί να νιώθετε ότι δεν υπάρχει συναισθηματική εγγύτητα και σύνδεση.

Η απουσία συναισθηματικής σύνδεσης στη σχέση μπορεί ν’ αποδίδεται στον φόβο συναισθηματικής εγγύτητας και οι σύντροφοι να αισθάνονται απόμακροι. Μπορεί να νιώθετε ότι ο σύντροφός σας, σας κρατάει μυστικά και ότι υπάρχει ανάμεσά σας, ένα αόρατο φράγμα.

Δεν υπάρχει σεβασμός ανάμεσά σας

Είστε στην αρχή της σχέσης σας και ήδη θεωρείτε τον άλλον δεδομένο. Μπορεί ο ένας σύντροφος να κάνει αστεία εις βάρος του άλλου ή να τον κρίνει διαρκώς. Όσο και αν αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί, η  απουσία σεβασμού είναι αρνητικό σημάδι.

Ο σεβασμός είναι το θεμέλιο για το μέλλον της σχέσης. Τα πρώιμα σημάδι της ασεβούς συμπεριφοράς, όπως η υποτίμηση, η κριτική, η απαξίωση, μαρτυρούν προβλήματα ασυμβατότητας.

Δεν θέλει να δεσμευτεί ο ένας ή και οι δύο σας

Μία σχέση απαιτεί προσπάθεια και από τους δύο. Αν ο ένας ή και οι δύο δεν θέλουν πραγματικά να δεσμευτούν, αυτή τους η άρνηση θα γίνει πρόβλημα κάποια στιγμή και η σχέση θα ξεθωριάσει. Η άρνηση να δεσμευτεί κάποιος, εκφράζεται με την αποφυγή των συζητήσεων για το μέλλον, την απροθυμία να κάνετε το επόμενη σημαντικό βήμα, διαπιστώνει η Crystal Raypole.

Η αποφυγή συζητήσεων για τη δέσμευση, τα μελλοντικά σχέδια, ή της σχέσης σας απ’ την αρχή σημαίνει ότι δεν έχετε κοινούς στόχους ή προθέσεις για το μέλλον.

Νιώθετε μόνοι ακόμη και όταν είστε παρέα

Ο χρόνος που περνάμε με τον σύντροφό μας πρέπει να είναι χρόνος ηρεμίας και ασφάλειας. Αν στη σχέση σας δεν νιώθετε σταθερότητα και στήριξη, θα σας βασανίζει η εσωτερική μοναξιά, η οποία θα φθείρει τη σχέση σας.  Αν ο ένας σύντροφος νιώθει μοναξιά στη σχέση, αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν προμηνύει καλό μέλλον της σχέσης.

Νιώθετε άβολα όταν είστε μαζί

Είναι δύσκολο να το προσδιορίσετε, αλλά νιώθετε κάπως άβολα μαζί τους.

Είναι δύσκολο να προσδιορίσετε πώς αισθάνεστε και δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας μαζί τους, ή μπορεί εκείνοι να αισθάνονται έτσι. Νιώθετε σαν να υποκρίνεστε και η σχέση μοιάζει να σας απομακρύνει από εκεί που θέλετε να είστε. Είναι αυτό το συναίσθημα ότι κάτι «δεν κολλάει», ότι κάνετε πράγματα έξω απ’ τον χαρακτήρα σας.

Σύμφωνα με την  Sandra Silva Casabianca, κοινωνική ψυχολόγο, «οι ψυχολογικές μελέτες συμπεραίνουν ότι, το ένστικτό μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα και την ευτυχία της σχέσης».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ