10 σημάδια που μαρτυρούν ότι η μοναξιά έχει κατακλύσει τη ζωή σας

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Η μοναξιά είναι δυσάρεστη και ανεπιθύμητη εμπειρία που δημιουργείται από την ελάχιστη ή ανύπαρκτη κοινωνική αλληλεπίδραση. Η κοινωνική απομόνωση είναι αντικειμενική κατάσταση, σε αντιδιαστολή με την μοναξιά, που έχει και υποκειμενικά κριτήρια, δηλαδή ορισμένοι άνθρωποι, την επιδιώκουν επειδή νιώθουν άνετα όταν είναι μόνοι. Η μοναξιά βιώνεται όταν υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις πραγματικές κοινωνικές επαφές ενός ατόμου και την επιθυμία του για κοινωνικοποίηση.

9 χαρακτηριστικά των γυναικών που νιώθουν μοναξιά όσο μεγαλώνουν

Αν δηλαδή επιθυμεί να έχει περισσότερες ή ουσιαστικότερες σχέσεις στη ζωή του. Άρα, καμιά φορά η μοναξιά προκύπτει και από αλλαγές στις κοινωνικές ανάγκες ενός ανθρώπου, ενώ το συναίσθημα της μοναξιάς δεν δημιουργείται αποκλειστικά από την απουσία ανθρώπων γύρω μας. Η μοναξιά είναι ένα επώδυνο σημάδι που προειδοποιεί το άτομο ότι χρειάζεται περισσότερες και πιο ουσιαστικές επαφές στη ζωή του.

Σύμφωνα με έρευνες, η μοναξιά ζημιώνει την ψυχική υγεία, ενώ η παρατεταμένη μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αυτοκτονίας και διακυβεύει με πολλούς τρόπους την ψυχολογική ευημερία ενός ανθρώπου. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά μας αποσπούν και δεν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μόνοι μας. Εκτός από το έντονο συναίσθημα της μοναξιάς, αυτή εκδηλώνεται και μέσα από 10 χαρακτηριστικά σημάδια.

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα αποκαλύπτει αν προτιμάτε τη μοναξιά

10 χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι η μοναξιά έχει κατακλύσει τη ζωή σας

  • Είστε εθισμένοι στα social media
  • Εξάρτηση από ουσίες
  • Συναισθηματικό φαγητό
  • Δουλεύετε πολλές ώρες
  • Κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό
  • Κάνετε παρέα με άλλους ανθρώπους που είναι μόνοι
  • Βλέπετε σειρές με τις ώρες
  • Διαταραγμένος ύπνος
  • Έχετε περισσότερες αλληλεπιδράσεις μέσω των social media παρά στην πραγματική ζωή
  • Αρρωσταίνετε συχνά

10 σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε πιο μόνοι απ’ ό,τι νιώθετε

Είστε εθισμένοι στα social media

Όλοι χρησιμοποιούν τα social media, αφού έχουν γίνει βασικό κομμάτι της ζωής μας. Αν όμως κάθε φορά που έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο, ανοίγετε τα social media, αυτό είναι ανησυχητικό. Έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν τη σύνδεση ανάμεσα στην μοναξιά και την εξάρτηση από τα social media, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που είναι νιώθουν μοναξιά, προκειμένου να νιώσουν αναγνώριση.

10 συμπεριφορές των ανθρώπων που νιώθουν μοναξιά όσο μεγαλώνουν – Δεν το συνειδητοποιούν

Συγκεκριμένα, μία έρευνα έχει αποδείξει πως, οι άνθρωποι που περνούν πάνω από δύο ώρες την ημέρα στα social media είναι δύο φορές πιθανότερο να νιώθουν μοναξιά σε σχέση με όσους περνούν περίπου 30 λεπτά ή λιγότερο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Εξάρτηση από ουσίες

Από μελέτη των Heinrich και Gullone, προέκυψε ότι το συναίσθημα της μοναξιάς συνδέεται άμεσα με την επιβαρυμένη σωματική και ψυχολογική υγεία, καθώς και με την κατάθλιψη και τη χρήση ουσιών.

7 απροσδόκητοι τρόποι για να ξεπεράσετε τη μοναξιά και να βρείτε τη χαρά στη ζωή σας

Η ίδια έρευνα συμπεραίνει ότι ο αλκοολισμός και άλλες μορφές χρήσης ουσιών, αποτελούν τρόπο αντιμετώπισης του συναισθήματος της μοναξιάς και αναζήτησης ασφάλειας. Παρόμοια, η χρήση ουσιών μπορεί ν’ αποτελεί τρόπο ώστε το άτομο να ικανοποιεί τις συναισθηματικές και ψυχολογικές του ανάγκες.

Αν ένας άνθρωπος καπνίζει περισσότερο απ’ το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να μαρτυρά, εκτός από επιπλέον άγχος, επίσης ένα υποκείμενο συναίσθημα μοναξιάς. Η εξάρτηση από ουσίες δημιουργεί μία ψευδαίσθηση ασφάλειας

Αυτά τα 5 ζώδια λατρεύουν τη μοναξιά

Συναισθηματικό φαγητό

 Η πείνα δεν είναι πάντα αντικειμενική-συχνά είναι η αφορμή να ξεγελάσουμε την μοναξιά μας. Η απομόνωση οδηγεί τους ανθρώπους σε μη υγιείς διατροφικές συνήθειες. H αφορμή της μοναξιάς οδηγεί σε επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία, την εμφάνιση και τη σχέση μας με το φαγητό. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος απομόνωσης και κοινωνικής υπερφαγίας, αφού ο άνθρωπος που καταφεύγει στο φαγητό, αισθάνεται ότι θα τον κρίνουν αρνητικά για τις διατροφικές του συνήθειες, με αποτέλεσμα να απομονώνεται περισσότερο.

Η συναισθηματική υπερφαγία έχει σκοπό να γεμίσει το συναισθηματικό κενό που αισθάνεται ο άνθρωπος. «Όταν θα σταματήσεις να πιστεύεις ότι το φαγητό θα σε σώσει από την εξάντληση ή την μοναξιά, θα σταματήσεις. Όταν θα πιστέψεις στον εαυτό σου περισσότερο απ’ όσο πιστεύεις στο φαγητό, θα σταματήσεις να χρησιμοποιείς την τροφή ως την μόνη παρηγοριά»Geneen Roth.

Δουλεύετε πολλές ώρες

Συχνά, οι εξαντλητικές ώρες εργασίας δεν δείχνουν μόνο υπερβολικό φόρτο, αλλά και υποκείμενα συναισθήματα μοναξιάς. Ενώ η υπερβολική εργασία είναι, ουσιαστικά μία προσωπική και περιστασιακή επιλογή, υπάρχουν άνθρωποι που καταφεύγουν σ’ αυτή όταν έχουν εξαντληθεί ψυχικά και συναισθηματικά. Γιατί έχετε την ανάγκη να είστε διαρκώς απασχολημένοι; Επειδή πιστεύετε ότι, αν ηρεμήσετε, θα σας στοιχειώσει η μοναξιά. Να θυμάστε να φροντίζετε τον εαυτό σας, δεν αξίζει να θυσιάζετε την υγεία και την ευημερία σας.

Κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό

Αναρωτιέστε με ποιον τρόπο το ζεστό μπάνιο συνδέεται με την μοναξιά; Πρόσφατη έρευνα κατάδειξε ότι το αίσθημα της κοινωνικής θαλπωρής ή ψυχρότητας συνδέεται με τη σωματική αίσθηση της ζέστης ή του κρύου.

Ασυναίσθητα, οι άνθρωποι προσπαθούν να νιώσουν κοινωνική ζεστασιά αναζητώντας τη σωματική ζέστη. Το ζεστό μπάνιο, μπορεί να είναι ένας τρόπος να αναπληρώσετε το αίσθημα της ψυχρότητας που προκαλεί η κοινωνική απόσταση.

Κάνετε παρέα με άλλους ανθρώπους που είναι μόνοι

Μοναξιά δεν είναι μόνο η έλλειψη κοινωνικών επαφών, αλλά και η απουσία των κατάλληλων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Μία μελέτη του 2010 έδειξε ότι το συναίσθημα της μοναξιάς είναι μεταδοτικό. Αν οι φίλοι σας παραπονιούνται ότι είναι μόνοι τους, μπορεί να επιδεινώνουν το αίσθημα της μοναξιάς σας.

Βλέπετε σειρές με τις ώρες

Μία έρευνα απ’ το πανεπιστήμιο του Τέξας, με 316 συμμετέχοντες, έδειξε ευθεία σχέση ανάμεσα στην μοναξιά και την αλλεπάλληλη παρακολούθηση σειρών. Αν η ανάγκη σας να δείτε και το επόμενο επεισόδιο είναι ακατανίκητη, μπορεί να προσπαθείτε να απωθήσετε τα συναισθήματα μοναξιάς που αισθάνεστε.

Διαταραγμένος ύπνος

Μελέτη του 2011, στο πανεπιστήμιο της βόρειας Ντακότα, έδειξε ότι η μοναξιά συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της μοναξιάς. Αν ξυπνάτε μέσα στην νύχτα ή αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μπορεί να σας λείπει η ασφάλεια και η ζεστασιά, ώστε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Έχετε περισσότερες αλληλεπιδράσεις μέσω των social media παρά στην πραγματική ζωή

Η κοινωνική ζωή ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται από το πλήθος των φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί η λίστα των διαδικτυακών φίλων σας να μεγαλώνει, αλλά το κενό και η μοναξιά που νιώθετε να μην γεμίζει. Οι πραγματικοί φίλοι είναι εκείνοι με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε κάτι σημαντικό, ή να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Αρρωσταίνετε συχνά

«Η μοναξιά, εκτός από θλίψη, προκαλεί και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και κλέβει χρόνια απ’ τη ζωή μας», αναφέρει η Daily Mail. Η μοναξιά όχι μόνο εμποδίζει την κοινωνική ζωή, αλλά επιδεινώνει και την ψυχική υγεία, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή και εξασθενίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Tip: Ζούμε στην εποχή της μοναξιάς. Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε ανθρώπους μόνους, ή απομονωμένους, ώστε δεν το θεωρούμε ανησυχητικό. Ωστόσο, οι άνθρωποι είμαστε προορισμένοι να συνυπάρχουμε με άλλους και, είναι γνωστό παρατεταμένη μοναξιά επιβαρύνει τη σωματική και την ψυχική υγεία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ