Βασιλιάς Κάρολος: Πόσο πιθανό είναι το σενάριο της αντιβασιλείας – Είναι αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που επιδεινωθεί η υγεία του;

Σοκ προκάλεσε στο Ηνωμένο Βασίλειο η είδηση ότι ο Βασιλιάς Κάρολος έχει καρκίνο. Το σοκ έγινε ακόμη μεγαλύτερο όταν η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε ότι υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία. Από την ημέρα που ο 75χρονος μονάρχης γνωστοποίησε τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο, είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια, ακόμη και  σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που επιδεινωθεί η υγεία του βασιλιά.

Τώρα η ειδικός σε θέματα της βασιλικής οικογένειας, Daniela Elser, βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της αντιβασιλείας.

Όπως αναφέρει η New York Post,  το 1811, κι αφού πέρασαν χρόνια που ο Γεώργιος Γ’ υπέφερε από επαναλαμβανόμενα, παρατεταμένα ξεσπάσματα «τρέλας», το κοινοβούλιο παρενέβη για να αποφύγει μια συνταγματική κρίση, ορίζοντας τον γιο του, τον μετέπειτα Γεώργιο Δ’, ως Πρίγκιπα Αντιβασιλέα. Μια Αντιβασιλεία, για όλους τους λάτρεις των λεπτομερειών, είναι όταν ο μονάρχης είναι ανίκανος ή δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, οπότε ο επόμενος στη σειρά διαδοχής διορίζεται αντιβασιλέας για να αναλάβει ουσιαστικά στη θέση του. Αυτή η περίοδος της Γεωργιανής εποχής στη Βρετανική Ιστορία διήρκησε σχεδόν μια δεκαετία και όλοι θα υπέθεταν ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Αυτό ίσχυε μέχρι φέτος, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις κυκλοφορούν ανάλογα σενάρια.

Κοντά σε μία περίοδο αντιβασιλείας

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας στη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στο Windsor. Όλα αυτά ήταν πολύ καλά νέα και αρκετά για να κάνουν τους Βρετανούς να αναθαρρήσουν σχετικά με την κατάσταση της υγείας του μονάρχη.  Ωστόσο, όπως αναφέρει η New York Post, είναι η πρώτη φορά που είμαστε τόσο κοντά στην πιθανότητα μίας αντιβασιλείας εδώ και 213 χρόνια. Πρόκειται για μια φρικτή ανατροπή που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μέχρι τα 96 της, ο Πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε 99 ετών και η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ 101. Με αυτά τα γονίδια, μέχρι πριν από μερικούς μήνες θα προέβλεπε κανείς με σιγουριά ότι η βασιλεία του Καρόλου θα διαρκούσε δεκαετίες και, δεν αποκλείεται και να διαρκέσει.

Σύμφωνα με την Daniela Elser, η Αυτού Μεγαλειότητα αναμφίβολα λαμβάνει την καλύτερη και πιο πρωτοποριακή ιατρική περίθαλψη που υπάρχει,  αλλά το δυσάρεστο γεγονός είναι ότι, με δεδομένο ότι ο βασιλιάς έχει καρκίνο, μια Αντιβασιλεία δεν φαντάζει πλέον σενάριο ταινίας…

Στους New York Times πρόσφατα, η πρώην συντάκτρια του Vanity Fair και συγγραφέας του βιβλίου The Diana Chronicles, Tina Brown έγραψε ότι «η είδηση του καρκίνου του Καρόλου έχει φέρει τον Γουίλιαμ και την Κέιτ σε τρομακτική εγγύτητα με την άνοδο στον θρόνο… Η προοπτική, μου λένε , τους προκαλεί έντονο άγχος».

Στη συνέχεια, αυτή την εβδομάδα, ο Τομ Σάικς από το Daily Beast ανέφερε: «Κάποιοι πιστεύουν, ωστόσο, ότι εάν ο Κάρολος και η Κέιτ παραγκωνίζονταν μόνιμα, αναγκάζονταν σε πολύ μειωμένους ρόλους μακροπρόθεσμα λόγω συνεχιζόμενων περιπετειών υγείας, μια αντιβασιλεία του Πρίγκιπα Ουίλιαμ θα φαινόταν απελπιστικά σύντομη»

Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα έπρεπε να μας έχει διδάξει μέχρι τώρα το 2024 είναι ότι τα άσχημα πράγματα της ζωής μπορούν  να συμβούν ακόμη και σε ανθρώπους που είναι μεγαλωμένοι στα πλούτη.  Δραματικές ανατροπές της τύχης μπορεί να συμβούν ακόμη και σε μέλη του Οίκου του Ουίνδσορ.

Και αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα μιας αντιβασιλείας είναι κάτι που δεν μπορεί να απορριφθεί έτσι απλά και με περιφρόνηση.

Τι θα συνέβαινε αν ο Ουίλιαμ αναλάμβανε χρέη αντιβασιλέα

Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Κανείς δεν ξέρει. Εάν ο Ουίλιαμ αναλάμβανε χρέη αντιβασιλέα, στην ουσία θα ήταν βασιλιάς. Δηλαδή, αν αναλάμβανε χρέη αντιβασιλέα, θα είχε όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα ενός βασιλιά, χωρίς να φέρει τυπικά τον τίτλο.

Σκεφτείτε μια Αντιβασιλεία ως ένα είδος βασιλικής εξουσιοδότησης – θα ήταν ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, ή όπως θα ήταν γνωστός, ο Πρίγκιπας Αντιβασιλέας.  Ο Ουίλιαμ θα ήταν βασιλιάς σε όλα εκτός από τον τίτλο.

Το σενάριο αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό, όχι μόνο για όσα θα σήμαινε για την υγεία του Καρόλου, αλλά και λόγω της πίεσης και της ευθύνης που θα έπεφτε ξαφνικά στους ώμους του Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ, αναφέρει η βασιλική ειδικός.

Σε ένα υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πριγκίπισσα της Ουαλίας κερδίζει την μάχη με τον καρκίνο και γίνεται καλά, ενώ ο Κάρολος όχι, η Βασίλισσα της Ουαλίας θα γινόταν ουσιαστικά βασίλισσα.

Τι συνέβαινε με την Καμίλα

Τι θα συνέβαινε λοιπόν με την βασίλισσα Καμίλα σε αυτό το σενάριο; Θα παρέμενε η πραγματική βασίλισσα όσο ζούσε ο Κάρολος.

Πάντως, ο Κάρολος επιστρέφει σταδιακά και με χαλαρό τρόπο στη δημόσια ζωή ξανά.  Επίσης, παρά την αποχή από τα βασιλικά του καθήκοντα, ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας του, ο 75χρονος συνέχισε να έχει την εβδομαδιαία συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, ενώ δέχεται τα διαπιστευτήρια των Πρεσβευτών.

Το The Beast’s Sykes ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του Καρόλου «είναι πιο απασχολημένοι όσο ποτέ. Δεν τίθεται θέμα λήψης αποφάσεων από κανέναν άλλο εκτός από τον βασιλιά».

Αναμφισβήτητα, πάντως καταλήγει το άρθρο, σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ – σε διάστημα δύο και πλέον αιώνων και σε περίοδο 7 βασιλειών – σε μια αντιβασιλεία.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ