Ελέγξτε το Gmail σας: Η Google αρχίζει να διαγράφει εκατομμύρια λογαριασμούς – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Από σήμερα, η Google θα αρχίσει να διαγράφει εκατομμύρια ανενεργούς λογαριασμούς Gmail.  Οπότε, εάν δεν θέλετε να χάσετε το email σας, καλό είναι να κινητοποιηθείτε και να κάνετε συγκεκριμένες ενέργειες.

Η Google εκκαθαρίζει εκατομμύρια λογαριασμούς από σήμερα με την ελπίδα να προστατεύσει την κυβερνοασφάλεια των χρηστών της. Από σήμερα, οποιοσδήποτε λογαριασμός Google δεν έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από δύο χρόνια κινδυνεύει να διαγραφεί.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διαγραφή δεδομένων από τους λογαριασμούς σας στο Google Drive, στα Docs, στο Ημερολόγιο, στο Meet, ακόμη και στο Google Photos.

Εάν ο λογαριασμός σας κινδυνεύει να διαγραφεί, θα έχετε λάβει πολλές ειδοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, επομένως φροντίστε να ελέγξετε τα email σας.

Τον Μάιο, η Google ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη διαγραφή αχρησιμοποίητων λογαριασμών από την 1η Δεκεμβρίου. Προφανώς οι διαγραφές δεν θα γίνουν όλες σε μία μέρα. Η νέα πολιτική ισχύει μόνο για προσωπικούς λογαριασμούς Google.

Η διαγραφή θα ξεκινήσει με λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ ξανά, όπως λογαριασμούς που μπορεί να είχαν δημιουργηθεί για πρόσβαση σε μια δωρεάν δοκιμή κάποιας υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποθηκεύσετε τον παλιό σας λογαριασμό, εάν ανησυχείτε ότι κινδυνεύσει να χαθεί.

Τι πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε το Gmail σας

Η Google παραθέτει τους τρόπους για να διατηρήσετε το λογαριασμό σας ενεργό:

  • Διαβάστε ή στείλτε ένα email
  • Χρησιμοποιήστε το Google Drive
  • Παρακολουθείστε ένα βίντεο στο YouTube
  • Κατεβάστε μία εφαρμογή από το Google Play Store
  • Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση της Google
  • Χρησιμοποιήστε το sign in της Google για να συνδεθείτε σε μία υπηρεσία ή μία third-party εφαρμογή

Βήμα βήμα όσα πρέπει να κάνετε για μην εξαφανιστεί το email σας

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να συνεχίσετε να συνδέεστε τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα στον λογαριασμό σας θα ενημερώσει την Google ότι ο λογαριασμός δεν είναι ανενεργός και άρα δεν θα είναι υποψήφιος για διαγραφή.

Για παράδειγμα, αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάγνωση ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την παρακολούθηση ενός βίντεο YouTube ή την αναζήτηση στο Google, ενώ είστε συνδεδεμένοι.

Η μόνη διαφορά είναι για την υπηρεσία Google Photos, καθώς οι χρήστες πρέπει να πραγματοποιήσουν ξεχωριστή σύνδεση για να διασφαλίσουν ότι οι φωτογραφίες τους δεν θα χαθούν.

Οι χρήστες που διατηρούν μια ενεργή συνδρομή, όπως αυτές για ειδήσεις ή third-party εφαρμογές μέσω του λογαριασμού τους στο Gmail, θα θεωρούνται επίσης ενεργοί.

Οι λογαριασμοί που έχουν βίντεο μεταφορτωμένα στο YouTube θα παραμείνουν επίσης ενεργές, ενώ οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τους επαγγελματικούς ή σχολικούς λογαριασμούς.

Για να διασφαλιστεί ότι ο λογαριασμός σας δεν θα διαγραφεί στο μέλλον, η Google συνιστά να ρυθμίσετε ένα email ανάκτησης για να διασφαλίσετε ότι μπορεί να ανακτηθεί η πρόσβασή σας στον λογαριασμό.

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε και να εξαγάγετε τα δεδομένα του λογαριασμού σας σε άλλες πλατφόρμες μέσω της λειτουργίας Takeout, που σημαίνει ότι έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας όλων των δεδομένων σας ακόμα και αν ο λογαριασμός χαθεί.

Μέσω της σελίδας Inactive Account Manager, οι χρήστες μπορούν επίσης να αποφασίσουν τι θα γίνει στους αχρησιμοποίητους λογαριασμούς τους. Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν την αποστολή συγκεκριμένων αρχείων σε αξιόπιστες επαφές, την πλήρη διαγραφή του λογαριασμού ή τη ρύθμιση ενός συστήματος αυτόματης απάντησης.

Αν και μπορεί να φαίνεται ταλαιπωρία για κάποιους, η Google λέει ότι αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη για την προστασία της κυβερνοασφάλειας όλων.

Ανακοινώνοντας την αλλαγή πολιτικής, η Ruth Kricheli, αντιπρόεδρος για τη διαχείριση προϊόντων, είπε ότι αυτό θα «προστατεύσει τους χρήστες μας από απειλές για την ασφάλεια, όπως ανεπιθύμητα μηνύματα, απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος και κλοπή λογαριασμών».

Οι παλιοί και αχρησιμοποίητοι λογαριασμοί είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ξεπερασμένους κωδικούς πρόσβασης και είναι δέκα φορές λιγότερο πιθανό να έχει ενεργοποιηθεί ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων.

Η Google λέει ότι αυτό τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους σε επιθέσεις χάκερ για κακόβουλους σκοπούς, καθώς συχνά κυβερνοεγκληματίες κλέβουν στοιχεία λογαριασμών και τα διακινούν στο διαδίκτυο.  Πρόσφατη ανάλυση δείχνει ότι οι χακαρισμένοι λογαριασμοί Gmail πωλούνται στο dark web για μόλις 60 δολάρια.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ