Ζάκυνθος: Αντιδράσεις για το κλείσιμο του Ναυαγίου – Η μελέτη για την επικινδυνότητα της παραλίας

Από το… 2018 έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί σεισμολόγοι για τον κίνδυνο κατολίσθησης στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, το οποίο έκλεισε με απόφαση που ανακοινώθηκε χθες (8/4).

Ζάκυνθος: Κλειστό όλο το καλοκαίρι το «Ναυάγιο» – Αυτή είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας είχε εκπονήσει μελέτη με ειδικά drones και λέιζερ καταγραφής σχετικά με την επικινδυνότητα της παραλίας. Στα σχετικά έγγραφα που δημοσιεύει το enikos.gr, οι ειδικοί έχουν χωρίσει την παραλία σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας, προειδοποιώντας πως οι τουρίστες πρέπει να κινούνται μόνο στην «πράσινη ζώνη». Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται πως τηρείται.

 

«Για εμάς είναι πάνω από όλα η ασφάλεια των επισκεπτών του υπέροχου νησιού μας. Το Ναυάγιο ‘’πουλάει’’. Δεν έχει πέσει σε τόσους σεισμούς. Γιατί να πέσει τώρα;». Αυτή είναι η ερώτηση που απευθύνει στους ειδικούς σεισμολόγους, ο επαγγελματίας της περιοχής του Ναυαγίου της Ζακύνθου, Διονύσης Γιατράς ο οποίος μίλησε στο enikos.gr.

Ο ίδιος -ο οποίος βγάζει το μεροκάματό του, καθημερινά, εδώ και 30 χρόνια στη συγκεκριμένη παραλία στο νησί της Ζακύνθου, μεταφέροντας τουρίστες από πολλά και διαφορετικά σημεία- στην ερώτηση για το Ναυάγιο και τα όσα έχει ζήσει εκεί, απάντησε: «Στον τελευταίο σεισμό που έγινε είχαμε και τσουνάμι, δεν είχε πέσει ούτε χαλίκι!».

Ο κ. Γιατράς θυμάται ακόμη πως «το κομμάτι που έπεσε το 2018, έπεσε χωρίς σεισμό. Έχει κάνει πολλούς σεισμούς, το 2004 έκανε 7,1 ρίχτερ και δεν έπεσε. Τότε δεν είχε πέσει ούτε πετραδάκι. Για εμάς είναι σημαντική η ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων του νησιού μας». Ο ιδιοκτήτης σκάφους είπε πως «τα τελευταία χρόνια δεν έγινε το παραμικρό από σεισμούς. Ακόμη και με το μικρό τσουνάμι δεν έπεσε το παραμικρό χαλικάκι. Τη ζημιά μπορεί να την κάνει και μία μικρή πέτρα».

«Ελήφθη αυτή η τραγική απόφαση. Σίγουρα πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια. Δεν είναι θέμα ασφάλειας. Είναι κάποιο παιχνίδι. Μας αποκλείσαν 500 μέτρα μακριά. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια αλλά η απόφαση έχει σκοπιμότητα να δυσφημιστεί το νησί της Ζακύνθου» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη μελέτη

Ναυάγιο Ζακύνθου

Η απόφαση

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που προβλέπει την απαγόρευση πρόσβασης στον όρμο του Ναυαγίου, στην Ζάκυνθο, τόσο από θαλάσσης όσο και από στεριάς έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Πρόκειται για κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, που προβλέπει και σχετικές ποινές για τους παραβάτες.

Υπενθυμίζεται ότι την ανησυχία του για το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο είχε εκφράσει ο καθηγητής, Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr.

«Έχουμε παρατηρήσει κατολισθήσεις και υπάρχουν κομμάτια που μπορεί να πέσουν. Μεσολάβησε έντονη σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή το περασμένο χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχει και διάβρωση λόγω των κυμάτων και της κακοκαιρίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας εισηγήθηκε την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία «Ναυάγιο», στο πλαίσιο των επανεκτιμήσεών του αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα κατολισθητικά φαινόμενα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ