Ξεκίνησε το «κυνήγι» της ξαπλώστρας – Βγήκαν μεζούρες από τους ελεγκτές σε Πάρο και Νάξο

Εξαπλώνεται με ταχύτητα το Κίνημα της Πετσέτας σε παραλίες όλης της Ελλάδας την στιγμή που έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην Πάρο και την Νάξο.

«Κίνημα της πετσέτας»: Εξαπλώνεται στις παραλίες ολόκληρης της χώρας – Τα «ξύλινα παλάτια» της Νάξου και η Χαλκιδική

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cyclades24.gr, από σήμερα έπιασαν δουλειά τόσο σε Πάρο όσο και Νάξο οι υπάλληλοι από την Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου. Πιο αναλυτικά λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ξεκίνησαν τους ελέγχους στην παραλία Λογαράς της Πάρου με τους υπάλληλους να βγάζουν …μεζούρα σε τέσσερις επιχειρήσεις της περιοχής.

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσαν και τα πρώτα πρόστιμα συμμόρφωσης των επιχειρηματιών προκειμένου να τηρούνται τα προβλεπόμενα.

Daily Mail για το «κίνημα της πετσέτας»: «Θυμωμένοι Έλληνες σε πόλεμο κατά της ξαπλώστρας»

Εκτός από την Πάρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάλληλοι έχουν φτάσει ήδη στη Νάξο για αυτοψίες. Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν στην παραλία Άγιος Προκόπιος επίσης λίγο μετά τις 11:00, ενώ ακολούθησε και η παραλία της Αγίας Άννας.

Οι επιχειρηματίες να απομάκρυναν άρον – άρον αυτές τις μέρες μέσα στη νύχτα με φορτηγά τις ξαπλώστρες και ομπρέλες προκειμένου να γλυτώσουν το πρόστιμα ή να περιορίσουν τις παραβάσεις. Οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν σε Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο, Κρήτη, Χαλκιδική αλλά και τα νησιά του Ιονίου.

«Φουντώνει το Κίνημα της Πετσέτας»

Το Κίνημα της Πετσέτας μετά την Πάρο, τη Νάξο και τη Σέριφο, έκανε την εμφάνισή του και στη Χαλκιδική, με τους πολίτες να προσπαθούν να κερδίσουν χώρο στις παραλίες. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Κέρκυρα. Κι εκεί φουντώνουν οι διαμαρτυρίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, με καταγγελίες Κερκυραίων για καταλήψεις παραλιών και κακές συμπεριφορές επιχειρηματιών.

Οι πολίτες ζητούν τμήματα παραλιών που έχουν καταληφθεί παράνομα από επιχειρήσεις. Mετά το ξήλωμα των ομπρελών στη Σάντα Μαρία της Πάρου, oι οργανωμένες διεκδικήσεις των πολιτών πετυχαίνουν καθημερινά μερικές ακόμα μικρές νίκες και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ηλίας Πετράκης μέλος Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, ανέφερε ότι «από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική μας ρωτούν πολίτες τι πρέπει να κάνουν». Λουόμενοι στην Αρτέμιδα, στην Ανατολική Αττική υποστηρίζουν πως οι ξαπλώστρες είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Το νομικό πλαίσιο

Το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να είναι σαφές, φαίνεται όμως ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζεται. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Μαρτίου, οι επιχειρηματίες μπορούν να βάλουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στο 60% της παραλίας ανεξαρτήτως τετραγωνικών και μόλις στο 30% σε παραλίες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Η νομοθεσία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων.

Μετά τη Πάρο και τη Νάξο, πολλοί ακόμα πολίτες οργανώνονται μέσω των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Διαμαρτυρίες στην Χαλκιδική

Εξαπλώνεται απ’ ό,τι φαίνεται και στη Χαλκιδική το κίνημα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες, καθώς υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι λουόμενοι δε μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Μετά το επιτυχημένο παράδειγμα στα ελληνικά νησιά, κάτοικοι και παραθεριστές ενεργοποιούνται και στη Χαλκιδική.

Μάλιστα, η διαδικτυακή ομάδα, που έχουν δημιουργήσει με την ονομασία «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4.000 μέλη σε περίπου ένα 24ωρο.

Οι καταγγελίες, που γίνονται στη διαδικτυακή αυτή ομάδα είναι για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες αλλά και παράνομη κατάληψη των beach bars με ξαπλώστρες, που φτάνουν πραγματικά την άκρη του κύματος.

Όπως τονίζουν λουόμενοι, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι περιορισμένα και… σφηνωμένα τα ελεύθερα τμήματα της παραλίας ανάμεσα σε «στρατιές» από ομοιόμορφες ξαπλώστρες, που καταλαμβάνουν την άμμο.

Τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας, επιχειρούν να οργανώσουν την πρώτη τους συνάντηση και ενδεχομένως να ακολουθήσει και κάποια διαμαρτυρία την επόμενη εβδομάδα.

Κέρκυρα: Βροχή οι καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα

Στην Κέρκυρα, ενώ οι καταγγελίες φουντώνουν στα κοινωνικά δίκτυα, υπήρχαν και πριν από το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» που ξέσπασε στα νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε.

Υπήρξαν καταγγελίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Από την παραλία Ύψος στο νησί, η εικόνα της ΕΡΤ καταγράφει πως ακόμη και σε αυτή τη στενή παραλία οι ξαπλώστες αγγίζουν τη θάλασσα.

Κατάληψη της παραλίας από ξαπλώστρες συναντάται και σε πολλές δημοφιλείς παραλίες της Κέρκυρας, όπως στη Δασσιά, σε κάποια σημεία της, στο Μπαρμπάτι ή και στην Γλυφάδα, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες να φουντώνουν.
Βέβαια η Κέρκυρα έχει μεγάλη ακτογραμμή και υπάρχουν πολλές παραλίες παρθένες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ