«Κίνημα της πετσέτας»: Εξαπλώνεται στις παραλίες ολόκληρης της χώρας – Τα «ξύλινα παλάτια» της Νάξου και η Χαλκιδική

Εξαπλώνεται απ’ ό,τι φαίνεται και στη Χαλκιδική το «Κίνημα της πετσέτας», καθώς υπήρξαν διαμαρτυρίες ότι λουόμενοι δε μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Μετά το επιτυχημένο παράδειγμα στα ελληνικά νησιά, κάτοικοι και παραθεριστές ενεργοποιούνται και στη Χαλκιδική.

Daily Mail για το «κίνημα της πετσέτας»: «Θυμωμένοι Έλληνες σε πόλεμο κατά της ξαπλώστρας»

Μάλιστα, η διαδικτυακή ομάδα, που έχουν δημιουργήσει με την ονομασία «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4.000 μέλη σε περίπου ένα 24ωρο.

Οι καταγγελίες, που γίνονται στη διαδικτυακή αυτή ομάδα είναι για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες αλλά και παράνομη κατάληψη των beach bars με ξαπλώστρες, που φτάνουν πραγματικά την άκρη του κύματος.

«Κίνημα της Πετσέτας»: 11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης μόνο στην Πάρο – «Μηδενική ανοχή» διαμηνύει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι λουόμενοι τονίζουν ότι στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι περιορισμένα και… σφηνωμένα τα ελεύθερα τμήματα της παραλίας ανάμεσα σε «στρατιές» από ομοιόμορφες ξαπλώστρες, που καταλαμβάνουν την άμμο.

Τα μέλη της διαδικτυακής ομάδας, επιχειρούν να οργανώσουν την πρώτη τους συνάντηση και ενδεχομένως να ακολουθήσει και κάποια διαμαρτυρία την επόμενη εβδομάδα.

Νάξος: Φόρτωσαν νύχτα φορτηγά χωρίς πινακίδες με ξαπλώστρες

Άρον άρον απομακρύνουν ομπρελοκαθίσματα επιχειρηματίες σε παραλίες της Νάξου, καθώς από το πρωί κλιμάκιο της Παρασκευής στελέχη της κτηματικής υπηρεσίας με την αστυνομία και την συνδρομή του δήμου διεξάγουν ελέγχους.

Στην παραλία Πλάκα της Νάξου δεν έχει μείνει τμήμα ελεύθερο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που τράβηξε το μέλος του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», Βαγγέλης Οικονομίδης.

Δεν πρόκειται για απλές ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μεγάλων διαστάσεων ξύλινες κατασκευές έχουν καταλάβει όλον τον χώρο, χωρίς να αφήνουν σπιθαμή ελεύθερης παραλίας μεταξύ τους. Και όλα αυτά σε μία παραλία Natura με ιδιαίτερη γεωμορφολογία, που θα έπρεπε να προστατεύεται.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Κίνημα καταγγέλλει πως επιχειρηματίες εστίασης και ξενοδόχοι όπως και ιδιοκτήτες κατοικιών κι οικοπέδων παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές και την κοινή χρήση τους και ότι επιπλέον καταστρέφουν κατά παράβαση του νόμου το φυσικό περιβάλλον που στην περίπτωση της Νάξου περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά προστατευόμενους οικοτόπους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura2000, όπως αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσίευσαν την 19/07/2023.

Μετά από τις καταγγελίες και υπό τον φόβο ελέγχων και προστίμων χθες βράδυ πολλοί επιχειρηματίες έσπευσαν να μαζέψουν ξαπλώστρες από δημοφιλείς παραλίες της Νάξου, όπως η συγκεκριμένη.

Ταυτόχρονα όμως, κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπαιγμό και καταγγέλλουν ότι νέες ομπρέλες και ξαπλώστρες τοποθετήθηκαν σήμερα πάνω στις αμμοθίνες της παραλίας του Αγίου Προκοπίου, όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία, που τραβήχτηκε σήμερα (4 Αυγούστου 2023) από άλλο μέλος του κινήματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ