Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι τρεις σταθμοί στη ζωή του

Σε νεαρή ηλικία, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος γνώρισε τρεις μεγάλες χαρές: το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, τον γάμο με την Άννα-Μαρία και την άνοδο στον θρόνο.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Με φωτογραφίες, σημαίες και λουλούδια στο λαϊκό προσκύνημα

Του ΤΑΣΟΥ Κ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗ

Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τελείται σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Aρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, και θα ταφεί στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι, δίπλα στους γονείς του.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου η σορός – Άρχισε το λαϊκό προσκύνημα

Ο τέως βασιλιάς πέθανε στις 10 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν από τον θάνατο του παππού του, βασιλιά Κωνσταντίνου, πριν από 100 χρόνια, το 1923. Ο παππούς του ήταν ο ελευθερωτής της Μακεδονίας και εκεί, στη Θεσσαλονίκη, δολοφόνησε κάποιος ανθέλληνας τον προπάππο του Γεώργιο, που αγωνιζόταν για την απελευθέρωσή της. Ο αποδημήσας τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος γνώρισε στο διάβα της ζωής του -σε μια τετραετία- τρεις μεγάλες χαρές – η τρίτη μισή. Θα αναφερθούμε και στις τρεις.

Στις 18/9/1964, ο 24χρονος Κωνσταντίνος νυμφεύθηκε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τη 18χρονη πριγκίπισσα Αννα-Μαρία, κόρη του βασιλιά της Δανίας. Γνωρίστηκαν το 1959 στην Κοπεγχάγη και το κρυφό τους αίσθημα εξελίχθηκε σε σφοδρό έρωτα, που έφερε τον γάμο τους.

Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Τρεις ημέρες πριν από τον γάμο, η Αθήνα τους υποδέχθηκε σημαιοστολισμένη και με πανηγυρισμούς των Αθηναίων. Ο γάμος τους τελέστηκε με την παρουσία 1.200 προσκεκλημένων, συμπεριλαμβανομένων 18 βασιλέων. Το μυστήριο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β’. Κατόπιν οι δυο τους επιβιβάστηκαν στη βασιλική άμαξα για να μεταβούν στο παλάτι, ενώ από τον Λυκαβηττό ακούγονταν οι πανηγυρικοί κανονιοβολισμοί. Απέκτησαν πολλά παιδιά και εγγόνια.

Στις 8/9/1960, σε ηλικία μόλις 20 ετών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο Κωνσταντίνος, που είχε βοηθό στις προπονήσεις του στο Φάληρο την αδελφή του Σοφία, συμμετείχε στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας με την ελληνική ομάδα.

Ήταν ο πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς» με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στέφθηκε ολυμπιονίκης. Η νίκη του χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό σε όλη τη χώρα, αφού για 50 χρόνια η Ελλάδα δεν είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο!

Συγκινητική ήταν η σκηνή που έζησε η βασιλική οικογένεια όταν το σκάφος «Νηρεύς» έφτασε στη Σάντα Λουτσία. Εκεί, η Σοφία τον κατέβρεξε από χαρά και ο πατέρας του, Παύλος, τον έριξε στη θάλασσα. Δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του διαδόχου όταν έγινε η απονομή του μεταλλίου, ενώ η μπάντα παιάνιζε τον Εθνικό Ύμνο και υψωνόταν η ελληνική σημαία.

Έδωσε τότε μεγάλη χαρά σε όλο τον Ελληνισμό και στην Αθήνα ξεχύθηκε ο κόσμος στους δρόμους για να τον υποδεχθεί και να ζητωκραυγάσει για τον θρίαμβό του. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, που τον είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο, δήλωσε: «Εν τω προσώπω του διαδόχου ετιμήθη το όνομα της Ελλάδος. Εκφράζω δι’ αυτό χαράν και υπερηφάνεια».

Στις 6 Μαρτίου 1964 πέθανε ο πατέρας του Κωνσταντίνου, βασιλιάς Παύλος, και τον διαδέχθηκε αμέσως στον θρόνο. Τότε ο Κωνσταντίνος, που ήταν αντιβασιλέας διάδοχος, ανήγγειλε τον θάνατο του πατέρα του. Ειδοποιήθηκαν αμέσως ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους στον διάδοχο Κωνσταντίνο και στα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν τα της αναρρήσεως του Κωνσταντίνου στον θρόνο. Ο Παπανδρέου μίλησε με τον Κωνσταντίνο για την ορκωμοσία, που έγινε στις 7 το απόγευμα, τρεις ώρες μετά τον θάνατο του βασιλιά Παύλου, στην αίθουσα τελετών.

Τα μάτια του Κωνσταντίνου ήταν βουρκωμένα, παρουσία όλων των Αρχών. Ήταν (ο τελευταίος) βασιλεύς των Ελλήνων, αξιωματικός των τριών Σωμάτων και χρυσός ολυμπιονίκης.

Μόλις έγινε η ορκωμοσία, ο Γεώργιος Παπανδρέου, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα, ανακοίνωσε στους παρισταμένους ότι στον θρόνο ανέρχεται ο Κωνσταντίνος, με την ιαχή «ζήτω ο βασιλεύς!»

Μετά την τελετή, Κωνσταντίνος και Παπανδρέου αποσύρθηκαν για σύντομη σύσκεψη και εκεί ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον βασιλιά ότι υποβάλλει την παραίτησή του. Ο Κωνσταντίνος τού πιάνει το χέρι (αυτό προκύπτει από διήγηση του αγροτικού ηγέτη και στενού συνεργάτη του Παπανδρέου, Αλέξανδρου Μπαλτατζή, του οποίου ο υπογράφων υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας) και του λέει:

«Η παραίτησίς σας, κύριε πρόεδρε, δεν γίνεται αποδεκτή, θα παραμείνετε στη θέση του πρωθυπουργού!». Καθώς ο Παπανδρέου τον κοιτούσε με χαμόγελο που απέσυρε την παραίτησή του, ο Κωνσταντίνος τον ευχαρίστησε και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, μόλις τώρα έχασα τον πατέρα μου και στο δικό σας πρόσωπο θα τον βλέπω και θα παίρνω συμβουλές». Έτσι, για ένα διάστημα οι σχέσεις τους όδευσαν ομαλά.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ