Κιβωτός του Κόσμου: Δομές χωρίς άδεια, ανεμβολίαστα παιδιά και οικονομικές απάτες

Χωρίς άδεια λειτουργούσαν τρεις δομές της οργάνωσης που φιλοξενούσαν ανήλικα παιδιά.

Κιβωτός του Κόσμου: Σε γυναικείο μοναστήρι ο πατήρ Αντώνιος – Γιατί ματαιώθηκε η συνέντευξη Τύπου

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ

Nέες, δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλασσε ο έλεγχος στην «Κιβωτό του Κόσμου» για τα μέλη του νέου Δ.Σ., καθώς, όπως αποκαλύπτεται, συνολικά τρεις δομές της οργάνωσης λειτουργούσαν εδώ και χρόνια παράνομα, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Ώρα μηδέν για τον πατέρα Αντώνιο – Σε εξέλιξη και η έρευνα για τα οικονομικά της ΜΚΟ

Πρόκειται για το Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών στον Κολωνό, στην οδό Σαρπηδώνος, που λειτουργεί από το 2009 και στον τελευταίο όροφο του οποίου διατηρούσε μόνιμη κατοικία ο πρώην επικεφαλής του οργανισμού πατήρ Αντώνιος, τη δομή της Κόνιτσας στα Ιωάννινα, που υποδέχθηκε για πρώτη φορά παιδιά το 2017, και τη δομή της Καλαμάτας.

Κιβωτός του Κόσμου

Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν πρόδωσα την εμπιστοσύνη σας, ανεβαίνω Γολγοθά» – Τι δήλωσε ο πατέρας Αντώνιος

Εδώ και χρόνια, οι δομές αυτές έχουν φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά, ικανοποιώντας αιτήματα που έρχονταν από Εισαγγελίες Ανηλίκων, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων και Περιφερειών, Νοσοκομεία Παίδων. Εντούτοις, οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού» δεν είχαν καταθέσει και δεν είχαν λάβει τις απαιτούμενες γραπτές αποφάσεις για τη νόμιμη λειτουργία τους.

Πρόκειται για αποκάλυψη που εγείρει -αν μη τι άλλο- πλήθος ερωτημάτων για το πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους συνεργάζονταν με την οργάνωση και ασκούσαν έλεγχο για ένα τόσο λεπτό ζήτημα που αφορά την προστασία και τη διαβίωση παιδιών, χωρίς οι ίδιες να έχουν δώσει τις σχετικές εγκρίσεις λειτουργίας, απλώς και μόνο εμπιστευόμενες τον πατέρα Αντώνιο.

Η αποκάλυψη αυτή ίσως παρέχει και κάποιου είδους απάντηση στο γεγονός ότι πολλά παιδιά φιλοξενούνταν στις δομές δίχως να υπάρχουν έγγραφα με τα προσωπικά στοιχεία τους, το πιστοποιητικό γεννήσεώς τους, την οικογενειακή τους κατάσταση. Με άλλα λόγια, η οργάνωση δεν τηρούσε, ως όφειλε, φακέλους των παιδιών, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να διευκολυνθεί η υιοθεσία ή αναδοχή τους.

Ειδικά για την εμβληματική δομή της «Κιβωτού» στον Κολωνό, απ’ όπου πρόσφατα μετακόμισε εν μέσω αποδοκιμασιών ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, φαντάζει αδιανόητο πώς παρέμενε χωρίς άδεια. Πρόκειται για μια δομή την οποία είχαν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικοί πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ζωής που συνεισέφεραν με δωρεές.

Κιβωτός του Κόσμου: Ανεμβολίαστα τα παιδιά

Σήμερα, στη δομή του Κολωνού φιλοξενούνται 30 αγόρια ηλικίας από 5 έως 18 ετών, ενώ στην ακριτική δομή της Κόνιτσας, το δεύτερο παράρτημα της «Κιβωτού» στην Ηπειρο μετά την Πωγωνιανή, μεγαλώνουν 28 παιδιά ηλικίας 4 έως 19 ετών. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στη Realnews ότι τα μέλη του νέου Δ.Σ. έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με έναν πραγματικό κυκεώνα ελλείψεων και παρατυπιών. «Είναι τέτοια η ανοργανωσιά, που απαιτείται πολύς χρόνος για να μπει τάξη σε όλα τα επίπεδα. Δομές δεν έχουν άδεια λειτουργίας, παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου, δεν υπάρχουν αρχεία και φάκελοι των παιδιών, είναι πολλά τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν λύσεις. Πριν από λίγες ημέρες ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά παρέμεναν ανεμβολίαστα, παρά την εντολή που είχε δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο», αναφέρουν. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έρευνα για τις αναδοχές των παιδιών της οργάνωσης να προχωρά με αργά βήματα, καθώς προέχουν η σωστή λειτουργία του οργανισμού και η φροντίδα των παιδιών που μένουν στις δομές.

Οσον αφορά τη διαδικασία άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας (ΜοΠΠ), αυτή χορηγείται από την οικεία Περιφέρεια και αφορά μια συγκεκριμένη μονάδα. Για έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, η μονάδα συντάσσει και υποβάλλει για έγκριση Μελέτη Σκοπιμότητας στη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας του υπουργείου Εργασίας. Η Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας ελέγχει τη μελέτη, ζητά τη γνώμη της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και στη συνέχεια εκδίδει και χορηγεί την Εγκριση Σκοπιμότητας. Στη συνέχεια, η μονάδα υποβάλλει αίτηση συνοδευόμενη από τα κατάλληλα δικαιολογητικά προς την Περιφέρεια. Οι ΜοΠΠ ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές οι οποίες παρέμεναν χωρίς ρύθμιση, χωρίς προδιαγραφές και κανόνες λειτουργίας. Μετά από δεκαετίες νομικού κενού, εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 40494/2022 (ΦΕΚ 2302/Β/11-5-2022) υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση νομικού πλαισίου, προκειμένου όλες οι δομές να λάβουν άδεια λειτουργίας.

Κιβωτός του Κόσμου: Οικονομικές απάτες

Στην περίπτωση της «Κιβωτού», που φιλοξενεί παιδιά από το 1998, τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να παραμένουν στο έλεος της διοίκησης και των υπαλλήλων της οργάνωσης. Παράλληλα, γίνεται αντιληπτό ότι η παράτυπη λειτουργία των μονάδων και η απουσία ελέγχου άφηνε περιθώρια, μεταξύ άλλων, για οικονομικές απάτες. Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας βρίσκεται το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης μετά και το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, που εντοπίζει ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων, όπως αδικημάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπεξαίρεση και απιστία, για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και τουλάχιστον δύο συνεργάτες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι o άλλοτε ισχυρός άνδρας της «Κιβωτού», πατήρ Αντώνιος, πήρε προθεσμία να απολογηθεί στις 3 Φεβρουαρίου για τα αδικήματα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες. Την ίδια ημέρα θα δώσουν εξηγήσεις και τρεις ακόμη εργαζόμενοι στις δομές, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις, από το σύνολο των επτά κατηγορουμένων, θα εμφανιστούν ως ύποπτοι ενώπιον των Αρχών στις 27 Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι κατηγορούνται για σωματική κακοποίηση και ένας εκ αυτών καλείται ως ύποπτος για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ