Σύμπραξη Εκδίκησης: Το DNA, ο μάρτυρας – κλειδί και οι απολογίες των νεοτρομοκρατών

Τι περιλαμβάνει η δικογραφία για τη δράση της οργάνωσης Σύμπραξη Εκδίκησης. Μια απόπειρα ληστείας σε βάρος ενός εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Σύμπραξη Εκδίκησης το 2020 και μια πληροφορία που δόθηκε στην Ασφάλεια στις 15 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους οδήγησαν στον εντοπισμό των 10 μελών της οργάνωσης.

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Αυτά είναι τα όπλα των κατηγορουμένων για τρομοκρατία – ΦΩΤΟ

Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, η επίθεση στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης ήταν αυτή που άρχισε να «ξεκλειδώνει» την υπόθεση, καθώς στον παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο, που από καθαρή τύχη δεν ανοίχτηκε, βρέθηκε DNA ενός εκ των δύο κατηγορούμενων πυροτεχνουργών και συγκεκριμένα του 47χρονου ο οποίος υπηρετεί στον Στρατό.
Πώς, όμως, έγινε η ταυτοποίηση; Οπως αναφέρεται, εις βάρος του πυροτεχνουργού είχε γίνει απόπειρα ληστείας στις 17 Σεπτεμβρίου του 2020 στη Νέα Σμύρνη. Αγνωστοι δράστες είχαν επιτεθεί στον ίδιο και σε ένα ακόμη άτομο που ήταν μαζί. Ο 47χρονος δέχτηκε χτυπήματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και να οδηγηθεί στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401. Εξαιτίας του τραυματισμού, έγινε έρευνα στο σημείο του συμβάντος και εντοπίστηκε σε κάδο απορριμμάτων κηλίδα αίματος, από την οποία ελήφθη δείγμα. Το δείγμα παρέμενε αταυτοποίητο, αφού ποτέ δεν εντοπίστηκαν οι δράστες. Όταν όμως οι Αρχές, μετά την επίθεση στη δικαστική λειτουργό, έβαλαν στις βάσεις δεδομένων το DNA που βρέθηκε στον παγιδευμένο φάκελο, διαπίστωσαν πως αυτό ταυτίζεται με εκείνο της ληστείας του 2020. Επειδή ο μόνος τραυματισμός -και μάλιστα αιματηρός- που αναφέρθηκε τότε ήταν αυτός του κατηγορουμένου, οι Αρχές κατέληξαν πως το τότε «ορφανό» DNA ανήκει στον 47χρονο.

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Τα απειλητικά τηλεφωνήματα του αρχηγού στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης – «Ξέρω που μένει η οικογένειά της»

Η καταγγελία

Εκτός όμως από την ταυτοποίηση του γενετικού υλικού, σχεδόν έναν μήνα πριν εντοπιστεί ο «τρομοφάκελος» και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου 2024, έφτασε στην Ασφάλεια μια πληροφορία. Σύμφωνα με αυτή, ο άλλος κατηγορούμενος πυροτεχνουργός, που δούλευε σε αποθήκη εκρηκτικών της Αεροπορίας, έδινε εκρηκτικά σε ποινικούς, με τους οποίους είχε επαφές, καθώς και σε άλλους που εμπλέκονται με τρομοκρατία. Επιπλέον, με βάση πάντα την πληροφορία, το ένα από τα άτομα που προμηθευόταν τα εκρηκτικά είναι ο έτερος πυροτεχνουργός, που έχει και αυτός επαφές με ποινικούς. Κατόπιν των παραπάνω έγινε έρευνα, ξεκίνησε η παρακολούθησή τους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι Αρχές να οδηγηθούν και σε άλλους κατηγορουμένους της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Χειροβομβίδα

Αξιοσημείωτη, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης οργάνωσης, είναι η κατάθεση μάρτυρα που εμπεριέχεται στη δικογραφία της υπόθεσης, καθώς, όπως προκύπτει από αυτή, άτομα που συμμετείχαν στα χτυπήματα λάμβαναν αμοιβή για τις «υπηρεσίες» τους. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, που διατηρούσε φιλική σχέση με έναν εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος φέρεται μεταξύ άλλων να εμπλέκεται στην επίθεση στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων, κατέθεσε πως ο εν λόγω κατηγορούμενος του πρότεινε να ρίξει μια χειροβομβίδα σε κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, προς εκφοβισμό κάποιου που έμενε εκεί, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον στόχο της επίθεσης. Η αμοιβή του θα ήταν 500 ευρώ.

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Πώς είχαν μοιραστεί οι ρόλοι των μελών της οργάνωσης – Ο αρχηγός, ο πυροτεχνουργός και τα «ντελίβερι»

Ο μάρτυρας αρνήθηκε, ενώ, σε μεταγενέστερη επικοινωνία τους, ο κατηγορούμενος του ανέφερε πως πληροφορήθηκε από γνωστό του άτομο ότι ο υποκινητής της συγκεκριμένης επίθεσης έχει στοχοποιήσει και τους δύο επειδή δεν πραγματοποιήθηκε το χτύπημα. Ο μάρτυρας υπέθεσε πως ο συνομιλητής του εισέπραξε το ποσό της αμοιβής, χωρίς να φέρει εις πέρας τη «δουλειά», κατονομάζοντας ωστόσο τον ίδιο ως υπαίτιο. Σε επόμενη συνάντησή τους, ο κατηγορούμενος κατηγόρησε τον μάρτυρα πως ενημέρωσε τις Αρχές για την προγραμματισμένη επίθεση, με αποτέλεσμα να γίνει έρευνα της Αστυνομίας στο σπίτι του. Ο μάρτυρας, μερικές ημέρες αργότερα, έπεσε θύμα επίθεσης, όταν άγνωστο άτομο έκαψε το παντζούρι του σπιτιού του, ενώ δύο ημέρες μετά ξυλοκοπήθηκε από περίπου 10 άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Αρνούνται τα πάντα

Στη Σύμπραξη Εκδίκησης αποδίδονται συνολικά πέντε επιθέσεις, από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024. Από τους δέκα κατηγορουμένους, οι τέσσερις είναι έγκλειστοι στις φυλακές. Από τους υπόλοιπους έξι, που απολογήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή, οι πέντε αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως τους αποδίδονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πυροτεχνουργός της Αεροπορίας κράτησε το στόμα του κλειστό επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής και επιφυλασσόμενος όταν θα είναι σε θέση να επανέλθει. Ο έτερος πυροτεχνουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην οργάνωση, για την οποία φέρεται να είπε πως ούτε καν γνώριζε, ενώ ισχυρίστηκε πως από τους συγκατηγορουμένους του γνωρίζει μόνο τον πυροτεχνουργό της Αεροπορίας λόγω της συνυπηρέτησής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η μοναδική γυναίκα κατηγορούμενη, στην οποία αποδίδεται εμπλοκή στο χτύπημα στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν έχει σχέση με την οργάνωση και ότι από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους γνωρίζει μόνο έναν 33χρονο. Αυτός, την ημέρα που έγινε η επίθεση, της ζήτησε να του κάνει μια εξυπηρέτηση μεταφέροντας έναν φίλο του στα Πετράλωνα, όπου η ίδια διαθέτει διαμέρισμα στο οποίο διαμένει περιστασιακά. Οπως φέρεται να είπε, η μόνη πράξη που έκανε ήταν να μεταφέρει «έναν άνθρωπο σαν υπηρεσία ταξί σε ένα σημείο». Ο 33χρονος φίλος της παραδέχθηκε τη συμμετοχή του μόνο στο χτύπημα στα Πετράλωνα, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι μέλος της οργάνωσης.

Ο 52χρονος κατηγορούμενος δήλωσε πρωταθλητής και προπονητής σε σκοπευτήριο, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Όπως είπε, στο σκοπευτήριο πήγαινε ο πυροτεχνουργός της Αεροπορίας και του έκανε μάθημα. Αθώος δήλωσε και ο 40χρονος κατηγορούμενος που φέρεται να εμπλέκεται και αυτός στο χτύπημα στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε πως το μόνο που τον συνδέει με την υπόθεση είναι το ότι συγκατοικούσε για λίγους μήνες με τον 33χρονο συγκατηγορούμενό του.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ