«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Πώς είχαν μοιραστεί οι ρόλοι των μελών της οργάνωσης – Ο αρχηγός, ο πυροτεχνουργός και τα «ντελίβερι»

Ενώπιον του εισαγγελέα βρίσκονται οι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» που εξαρθρώθηκε ύστερα από μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας.

Επιχείρηση Αντιτρομοκρατικής: Δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στους συλληφθέντες – Πρόκειται για πολυβολητή και οπλουργό

Δέκα άτομα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Οι έξι από αυτούς συνελήφθησαν χθες, ενώ οι τέσσερις είναι έγκλειστοι στις φυλακές Δομοκού, Λάρισας και Γρεβενών για άλλα αδικήματα.

Στο μεταξύ νέες λεπτομέρειες φέρνει στο φως το enikos.gr, για τη δομή της οργάνωσης,  για το πώς είχαν μοιραστεί οι ρόλοι των μελών μέσα σε αυτή, αλλά και για τη δράση της.

Ο αρχηγός, ο πυροτεχνουργός και τα “ντελίβερι”

Ο 36χρονος αρχηγός της οργάνωσης που είναι στις φυλακές Δομοκού ήταν εκείνος που αποφάσιζε για τους στόχους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα ήταν και εκείνος που έγραφε τις προκηρύξεις. Είχε επί της ουσίας ρόλο καθοδηγητή. Όπως έγραψε χθες το enikos.gr, αν και ήταν παλιός γνώριμος της Αντιτρομοκρατικής, δεν ήταν ενταγμένος σε κάποια οργάνωση και φέρεται να έδινε τις εντολές και τις οδηγίες για τις βομβιστικές επιθέσεις, μέσα από τη φυλακή.

«Σύμφωνα με τις Αρχές, έχει κατηγορηθεί για ληστείες σε τράπεζες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 2015, ενώ το 2021 είχε παραβιάσει πενθήμερη άδεια και είχε πραγματοποιήσει 3 ληστείες, και είχε συλληφθεί πάλι από την Αντιτρομοκρατική. Ωστόσο, δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για αντιτρομοκρατικές ενέργειες. Η Αντιτρομοκρατική είχε συνομιλίες που φέρεται να τον συνέδεαν με τους “Πυρήνες της Φωτιάς”, πλην όμως αυτού, δεν υπήρχαν στοιχεία που να τον “δένουν” με την συγκεκριμένη οργάνωση» ανέφερε σχετικά ο δημοσιογράφος Θεοδόσης Πάνου στον RealFm 97,8, στον Κωνσταντίνο Λαβίθη και στην Στεφανία Κασίμη.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πυροτεχνουργός του Στρατού ήταν εκείνος που έφτιαχνε τις βόμβες. Το ένα στέλεχος του Στρατού είχε υποβάλει αίτηση για παραίτηση πρόσφατα, ενώ ο άλλος βρίσκεται σε καθεστώς μακράς αναρρωτικής άδειας. Ανεξάρτητα από την πορεία των αστυνομικών ερευνών θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η διενέργεια επιπλέον έρευνας από αρμόδιο στρατιωτικό κλιμάκιο.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν τα εκτελεστικά όργανα. Λειτουργούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ως «ντελίβερι» και τοποθετούσαν τις βόμβες μετά τις σχετικές οδηγίες και εντολές που δέχονταν από τον αρχηγό.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θεωρεί ότι ο αρχηγός χρηματοδοτούσε τις επιθέσεις με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει από τις ληστείες στις οποίες είχε εμπλακεί στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι έγιναν έρευνες σε 10 σπίτια και σε κελιά κράτησης και μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πολεμικό τυφέκιο,
  • -3- πιστόλια,
  • περίστροφο,
  • καραμπίνα,
  • εξαρτήματα όπλων,
  • ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
  • φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
  • μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
  • -2- αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
  • χειρόγραφες σημειώσεις.

Η σύνδεση με τον φάκελο-βόμβα στην Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, ερευνάται η συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες βομβιστικές ενέργειες, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει πως έχουν σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας, και με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην έδρα των ΜΑΤ στου Γουδή.

Όπως έγραψε πρώτο το enikos.gr, η συγκεκριμένη οργάνωση, σχετίζεται με τον φάκελο-βόμβα που απεστάλη στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, για την οποία ωστόσο, είχε υπάρξει ανάληψη ευθύνης από ομάδα με διαφορετικό όνομα και συγκεκριμένα από την «Ένοπλη Απάντηση».

«Η αλλαγή των ονομάτων είναι μία συνηθισμένη πρακτική από την δεκαετία του 80′, ώστε να δείχνουν μία μαζικότητα στον χώρο ή στο εγχείρημά τους» σχολίασε ο δημοσιογράφος Θεοδόσης Πάνου.

Ανάληψη ευθύνης σε βομβιστικές επιθέσεις

Η ομάδα «Σύμπραξη Εκδίκησης» έχει αναλάβει την ευθύνη για τρεις ενέργειες με ανακοινώσεις της σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Επίθεση με χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι

Τον Ιούλιο του 2023 υπήρξε έκρηξη χειροβομβίδας σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι. Το όχημα ήταν σταθμευμένο σε ανοιχτό χώρο πάρκινγκ στην οδό Ρόδου 12. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο συγκεκριμένο όχημα και ελαφρότερες σε ακόμη δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα παραπλεύρως.

Χαϊδάρι Έκρηξη

Κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ, που ερεύνησε τον χώρο, περισυνέλεξε από το σημείο υπολείμματα χειροβομβίδας αμυντικού τύπου και συγκεκριμένα την περόνη και τον μοχλό οπλίσεως, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για έρευνα.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος, 45 ετών, υπηρετεί στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

Χαϊδάρι Έκρηξη

Βομβιστική επίθεση σε κατασκευαστική εταιρεία στην Κηφισιά

Έκρηξη είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2023 σε κτίριο στην οδό Ηούς στην Κηφισιά.  Τότε είχε γίνει γνωστό ότι στο κτίριο στεγάζεται κατασκευαστική εταιρεία. Ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με την αστυνομία και ανέφερε πως άκουσε μια έκρηξη.  Στο σημείο είχαν σπεύσει άνδρες των ΤΕΕΜ που επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκε έκρηξη και δημιουργήθηκε κρατήρας. Συγκεκριμένα, εντόπισαν καθαρή εκρηκτική ύλη που ήταν τοποθετημένη στο μοτέρ του γκαράζ από τη μέσα πλευρά, όπως είχε γράψει το enikos.gr.

Έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στα Πετράλωνα

Τον Ιανουάριο του 2024 είχε εκραγεί βόμβα σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Πρόκειται για το ίδιο υποκατάστημα όπου η 17 Νοέμβρη είχε δολοφονήσει τον αστυνομικό Χρήστο Μάτη.

Την ευθύνη για την έκρηξη στα Πετράλωνα είχε αναλάβει η ομάδα «Σύμπραξη Εκδίκησης».  Σε ανακοίνωσή της η ομάδα μετά την επίθεση στην τράπεζα είχε αναφέρει τα εξής: «Ο κομβικός λόγος που επιλέξαμε να επιτεθούμε στη συγκεκριμένη τράπεζα στην οδό 3ων Ιεραρχών 115 στα Πετράλωνα, είναι το εφετείο στις 2/2/2024 του συντρόφου – αναρχικού Τζιώτζη Φώτη, στα πλαίσια της έμπρακτης αλληλεγγύης. Αυτή η τράπεζα ήταν ο πρώτος οικονομικός στόχος της δράσης του, για να συνεχίσει τον συνειδητό δρόμο της παρανομίας που επέλεξε, “σπάζοντας” την άδειά του από τις φυλακές της Λάρισας, μη γυρίζοντας πίσω στην αιχμαλωσία, επιλέγοντας με αξιοπρέπεια να συνεχίσει να βαδίζει στα μονοπάτια της ελευθερίας και του ένοπλου αγώνα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ