«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Προφυλακιστέοι οι 6 συλληφθέντες – Τι υποστήριξαν στην απολογία τους

Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι 6 συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» στην οποία αποδίδονται 5 επιθέσεις.

της Άννας Κανδύλη

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα κρίθηκαν όλοι προφυλακιστέοι αν και οι περισσότεροι αρνήθηκαν την εμπλοκή τους σε πράξεις της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, 4 εκ των κατηγορουμένων υποστήριξαν σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν έχουν καμία σχέση με όσα τους αποδίδονται. Ένας 36χρονος αποδέχθηκε μόνο ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, στη βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα.

Η γυναίκα που κατηγορείται για την ίδια υπόθεση, φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε με το αυτοκίνητό της στον τόπο της επίθεσης αλλά δεν γνώριζε τι θα γινόταν, ενώ ο ένας πυροτεχνουργός της Πολεμικής Αεροπορίας, τήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

Αλέτρας: Επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά

Ο Νίκος Αλέτρας, που είναι συνήγορος ενός εκ των κατηγορούμενων, μίλησε για την υπόθεση. «Αναφορικά με την εν λόγω σχηματισθείσα δικογραφία από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός, ότι όλες οι υπό διερεύνηση πράξεις είναι σε παρελθοντικό χρόνο και έχουν προκύψει από την συνδυαστική επισκόπηση και σύνδεση αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν έξι περιπτώσεις αποδιδόμενων κακουργημάτων κατά την ήδη ασκηθείσα ποινική δίωξη και αντίστοιχα έξι πλημμεληματικών κατηγοριών», τόνισε ο δικηγόρος.

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση η απόδοση της κατηγορίας της τρομοκρατικής οργανώσεως του άρθρου 187Α του Π.Κ. κατά την άσκηση ποινικής δίωξης την προηγούμενη τέταρτη, προφανώς συνιστά διακεκριμένη περίπτωση της βασικής μορφής του άρθρου 187 ΠΚ, κι ως εκ τούτου αποτέλεσε τον κυρίαρχο λόγο που συσχετίσθηκαν αρκετές δικογραφίες με ιδιάζοντα ποινικό χαρακτήρα και κατ’ επέκταση συνενώθηκαν, με αποτέλεσμα την επίταση και διόγκωση των αποδιδόμενων κατηγοριών ώστε να απολογηθούν σήμερα οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ενώπιον κ. τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών».

«Πέραν αυτού με αφορμή και τη συγκεκριμένη δικογραφία όπως και πλείστες άλλες , αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και φυσικά όχι, την συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων, που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις που δεν σχετίζονται αυτουργικά», ανέφερε ο Νίκος Αλέτρας.

«Τέλος σχετικά με την τύχη του δικού μου εντολέα προφυλακίστηκε στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δικογραφικά δεν υπήρχε απολύτως κανένα στοιχείο εμπλοκής του σε καμία κακουργηματική πράξη», κατέληξε ο δικηγόρος..

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ