«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Απολογούνται σήμερα οι συλληφθέντες – Οι εντολές μέσα από τη φυλακή και οι ρόλοι των μελών της οργάνωσης

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οδηγούνται σήμερα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.  Ανάμεσα στους 10 κατηγορούμενους ,οι 4 είναι ήδη κρατούμενοι σε φυλακές για άλλα αδικήματα, ενώ δύο από αυτούς είναι στρατιωτικοί.

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Αυτά είναι τα όπλα των κατηγορουμένων για τρομοκρατία – ΦΩΤΟ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει σε βάρος των συλληφθέντων για συμμετοχή στην «Σύμπραξη Εκδίκησης» ποινική δίωξη για 6 κακουργήματα και 6 πλημμελήματα.

Συγκεκριμένα, διώκονται κατά περίπτωση για τα κακουργήματα:

  • της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης,
  • τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας,
  • τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα,
  • τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών,
  • τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς.

Οι πλημμεληματικές πράξεις που τους αποδίδονται, επίσης κατά περίπτωση, είναι

  • της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης,
  • της υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης,
  • της παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών,
  • της παράνομης οπλοκατοχής,
  • της παράνομης κατοχής κυνηγετικού όπλου και
  • της παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Τα απειλητικά τηλεφωνήματα του αρχηγού στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης – «Ξέρω που μένει η οικογένειά της»

Πώς είχαν μοιραστεί οι ρόλοι στην οργάνωση

Όπως είχε γράψει το enikos.gr, οι ρόλοι ήταν μοιρασμένοι μέσα στην οργάνωση και είχε συγκεκριμένη δομή και δράση.

Ο αρχηγός, ο πυροτεχνουργός και τα “ντελίβερι”

Ο 36χρονος αρχηγός της οργάνωσης που είναι στις φυλακές Δομοκού ήταν εκείνος που αποφάσιζε για τους στόχους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα ήταν και εκείνος που έγραφε τις προκηρύξεις. Είχε επί της ουσίας ρόλο καθοδηγητή. Όπως έγραψε το enikos.gr, αν και ήταν παλιός γνώριμος της Αντιτρομοκρατικής, δεν ήταν ενταγμένος σε κάποια οργάνωση και φέρεται να έδινε τις εντολές και τις οδηγίες για τις βομβιστικές επιθέσεις, μέσα από τη φυλακή.

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Οι βομβιστικές επιθέσεις, ο 36χρονος «αρχηγός» μέσα από την φυλακή και ο ρόλος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

«Σύμφωνα με τις Αρχές, έχει κατηγορηθεί για ληστείες σε τράπεζες σε Αθήνα και ΘεσσαλονίκηΕίχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 2015, ενώ το 2021 είχε παραβιάσει πενθήμερη άδεια και είχε πραγματοποιήσει 3 ληστείες, και είχε συλληφθεί πάλι από την Αντιτρομοκρατική. Ωστόσο, δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για αντιτρομοκρατικές ενέργειες. Η Αντιτρομοκρατική είχε συνομιλίες που φέρεται να τον συνέδεαν με τους “Πυρήνες της Φωτιάς”, πλην όμως αυτού, δεν υπήρχαν στοιχεία που να τον “δένουν” με την συγκεκριμένη οργάνωση» ανέφερε σχετικά ο δημοσιογράφος Θεοδόσης Πάνου στον RealFm 97,8, στον Κωνσταντίνο Λαβίθη και στην Στεφανία Κασίμη.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πυροτεχνουργός του Στρατού ήταν εκείνος που έφτιαχνε τις βόμβες. Το ένα στέλεχος του Στρατού είχε υποβάλει αίτηση για παραίτηση πρόσφατα, ενώ ο άλλος βρίσκεται σε καθεστώς μακράς αναρρωτικής άδειας. Ανεξάρτητα από την πορεία των αστυνομικών ερευνών θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η διενέργεια επιπλέον έρευνας από αρμόδιο στρατιωτικό κλιμάκιο.

Ανάληψη ευθύνης σε βομβιστικές επιθέσεις

Η ομάδα «Σύμπραξη Εκδίκησης» έχει αναλάβει την ευθύνη για τρεις ενέργειες με ανακοινώσεις της σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Επίθεση με χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι

Τον Ιούλιο του 2023 υπήρξε έκρηξη χειροβομβίδας σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Χαϊδάρι. Το όχημα ήταν σταθμευμένο σε ανοιχτό χώρο πάρκινγκ στην οδό Ρόδου 12. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο συγκεκριμένο όχημα και ελαφρότερες σε ακόμη δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα παραπλεύρως.

Χαϊδάρι Έκρηξη

Κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ, που ερεύνησε τον χώρο, περισυνέλεξε από το σημείο υπολείμματα χειροβομβίδας αμυντικού τύπου και συγκεκριμένα την περόνη και τον μοχλό οπλίσεως, τα οποία μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για έρευνα.

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος, 45 ετών, υπηρετεί στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

Χαϊδάρι Έκρηξη

Βομβιστική επίθεση σε κατασκευαστική εταιρεία στην Κηφισιά

Έκρηξη είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2023 σε κτίριο στην οδό Ηούς στην Κηφισιά.  Τότε είχε γίνει γνωστό ότι στο κτίριο στεγάζεται κατασκευαστική εταιρεία. Ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με την αστυνομία και ανέφερε πως άκουσε μια έκρηξη.  Στο σημείο είχαν σπεύσει άνδρες των ΤΕΕΜ που επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκε έκρηξη και δημιουργήθηκε κρατήρας. Συγκεκριμένα, εντόπισαν καθαρή εκρηκτική ύλη που ήταν τοποθετημένη στο μοτέρ του γκαράζ από τη μέσα πλευρά, όπως είχε γράψει το enikos.gr.

Έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στα Πετράλωνα

Τον Ιανουάριο του 2024 είχε εκραγεί βόμβα σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Πρόκειται για το ίδιο υποκατάστημα όπου η 17 Νοέμβρη είχε δολοφονήσει τον αστυνομικό Χρήστο Μάτη.

Την ευθύνη για την έκρηξη στα Πετράλωνα είχε αναλάβει η ομάδα «Σύμπραξη Εκδίκησης».  Σε ανακοίνωσή της η ομάδα μετά την επίθεση στην τράπεζα είχε αναφέρει τα εξής: «Ο κομβικός λόγος που επιλέξαμε να επιτεθούμε στη συγκεκριμένη τράπεζα στην οδό 3ων Ιεραρχών 115 στα Πετράλωνα, είναι το εφετείο στις 2/2/2024 του συντρόφου – αναρχικού Τζιώτζη Φώτη, στα πλαίσια της έμπρακτης αλληλεγγύης. Αυτή η τράπεζα ήταν ο πρώτος οικονομικός στόχος της δράσης του, για να συνεχίσει τον συνειδητό δρόμο της παρανομίας που επέλεξε, “σπάζοντας” την άδειά του από τις φυλακές της Λάρισας, μη γυρίζοντας πίσω στην αιχμαλωσία, επιλέγοντας με αξιοπρέπεια να συνεχίσει να βαδίζει στα μονοπάτια της ελευθερίας και του ένοπλου αγώνα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ