Σήφης Βαλυράκης: Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση – Τα ντοκουμέντα από τη δικογραφία

Η Realnews φέρνει στο φως τα ντοκουμέντα από τη δικογραφία για τον θάνατο του πρώην υπουργού, Σήφη Βαλυράκη, που οδήγησαν στην προφυλάκιση των δύο αλιέων.

Του ΝΕΣΤΟΡΑ ΔΗΜΑΡΑ

Μετά τις απολογίες των δύο αλιέων εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, οι εισαγγελείς αποφάσισαν την προφυλάκισή τους. Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί η παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από την εισαγγελέα Εφετών Ευβοίας.

Η συγκεκριμένη εισαγγελική παραγγελία είχε ανοίξει ξανά την υπόθεση, καθώς προηγουμένως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτριου Προκοπίου, είχε αποφασίσει να τεθεί στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη.

Για «συντριπτικά στοιχεία ενοχής, προσπάθειες συγκάλυψης της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη και ψευδείς ισχυρισμούς των δύο αλιέων κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από πρόθεση» έκανε λόγο η οικογένεια Βαλυράκη, με τον κουνιάδο του πρώην υπουργού, Θανάση Παπαθεοδώρου, να τονίζει στη Realnews: «Τα στοιχεία είναι πλέον αδιάσειστα, τους προδίδουν και αποκαλύπτουν τη δράση των κατηγορουμένων, ενώ ταυτίζονται με τις αποκαλυπτικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που δεν αμφισβητούνται παρά μόνο από τους δολοφόνους».

Αποκάλυψη

Η «R» αποκαλύπτει ντοκουμέντα που περιέχονται στην πολυσέλιδη δικογραφία, τα οποία ρίχνουν φως στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, που είχε βγει για ψαροντούφεκο με το μικρό φουσκωτό σκάφος του στις 12 το μεσημέρι της 24ης Ιανουαρίου 2021 στην Ερέτρια. Ο 78χρονος βρέθηκε νεκρός τις βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας στο Πεζονήσι -ή Νησί των Ονείρων- σε απόσταση περίπου ενός μιλίου από το σκάφος του. Ο πρώην υπουργός φορούσε την καταδυτική του στολή χωρίς να έχει περάσει τα βαρίδια γύρω από αυτήν.

Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίζονται πως εκείνη την ημέρα δεν είχαν βγει για ψάρεμα και, μάλιστα, δεν είχαν καν μετακινηθεί από το σπίτι τους, παραμένοντας στην οικία τους μαζί με άλλους συγγενείς και φίλους, τους οποίους πρότειναν και ως μάρτυρες στην υπόθεση. Ομως, από την ανάλυση βίντεο που έφτασαν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύπτεται ότι το Ι.Χ. τους εμφανίζεται να κινείται σε συγκεκριμένο σημείο της Ερέτριας λίγες ώρες μετά το επίμαχο συμβάν.

Υπόθεση Βαλυράκη Υπόθεση Βαλυράκη

 

«Αναφορικά με την εργαστηριακή ανάλυση που είχε ως αντικείμενο τον εντοπισμό κίνησης I.X. οχήματος με στοιχεία πινακίδας…, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της οικογένειας, ανήκει σε μέλος της οικογένειας στην οποία ανήκει το σκάφος “Περικλής – Μιχάλης”, σας αναφέρουμε ότι στο αρχείο βίντεο, το οποίο καταγράφει έμπροσθεν καταστήματος εστίασης, παρατηρήθηκε ότι Ι.Χ. σκούρας απόχρωσης, με στοιχεία μάρκας Renault Megane, διέρχεται από 14:43:18 έως 14:43:21 στις 24 Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνεται ότι η διαφορά ώρας του εν λόγω βίντεο με τον πραγματικό χρόνο προέκυψε περί των 25 λεπτών, δηλαδή η εν λόγω κίνηση εντοπίζεται στις 15:08:18. Το εν λόγω διερχόμενο όχημα φέρει πινακίδα XAT6014», αναγράφεται στην έκθεση της εργαστηριακής ανάλυσης των αποκαλυπτικών βίντεο.

«Εκείνη την ημέρα εμείς δεν πήγαμε στη δουλειά. Στις 24/1 ήμασταν με τις οικογένειές μας σπίτι. Είχαμε καλέσει και τον μπατζανάκη μου και μιλήσαμε και στο κινητό. Δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι εκείνη την ημέρα», ανέφερε σε δήλωσή του στον ΑΝΤ1 ο ένας από τους δύο κατηγορουμένους πριν από λίγες ημέρες. Αντίθετα, ο Θ. Παπαθεοδώρου τονίζει στην «R» πως «όλες οι αποδείξεις, μία προς μία, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς τους και αποδεικνύουν περίτρανα ότι ψεύδονταν. Ηταν στον δρόμο, βγήκαν στη θάλασσα με το αλιευτικό τους, δολοφόνησαν τον Σήφη και επέστρεψαν πανικόβλητοι στο λιμάνι, λόγω του εγκλήματος που είχαν διαπράξει».

Υπόθεση Βαλυράκη Υπόθεση Βαλυράκη

Το ύποπτο αλιευτικό

Στις καταθέσεις τους, τα δύο αδέλφια, καθώς και άλλοι μάρτυρες, είχαν υποστηρίξει ότι εκείνη την ημέρα και ειδικά το επίμαχο χρονικό διάστημα πριν από το συμβάν, κανένα σκάφος δεν εξήλθε από το λιμάνι της Ερέτριας. Κι όμως, όπως αποκαλύπτει η «R», στη δικογραφία υπάρχει ανάλυση βίντεο των εργαστηρίων που εντοπίζει ένα σκάφος να εξέρχεται από το λιμάνι λίγα μόλις λεπτά πριν ο Σήφης Βαλυράκης μπει στο φουσκωτό του και κατευθυνθεί στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του. Η φωτογραφία με την κίνηση του ύποπτου αλιευτικού συνοδεύεται από την εξής παρατήρηση-ανάλυση: «Από την εργαστηριακή ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού εντοπίστηκε πως εξήλθε από τον αλιευτικό λιμένα ένα σκάφος στις 11:31:09

Σημειώνεται ότι η διαφορά ώρας του εν λόγω βίντεο με τον πραγματικό χρόνο προέκυψε περί των 25 λεπτών, δηλαδή η εν λόγω κίνηση εντοπίζεται στις 11:56:09». Να σημειωθεί πως εκείνες τις ημέρες, λόγω της καραντίνας που είχε επιβληθεί, απαγορευόταν σε ερασιτέχνες να ψαρέψουν, κάτι που δεν ίσχυε για τους επαγγελματίες αλιείς.

Υπόθεση Βαλυράκη

Υπόθεση Βαλυράκη

 

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ