Το αόρατο τείχος στα drone της Άγκυρας – Πώς θα «τυφλώνονται» τα Bayraktar

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που απέκτησαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εγκατασταθεί σε πολλά νησιά. Θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι και έχει τη δυνατότητα να «τυφλώνει» τα drone Bayraktar. Tο μπαράζ παραβιάσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) τύπου ΑΝΚΑ στο Αιγαίο, στο οποίο έχει επιδοθεί η Τουρκία από την αρχή του έτους, κινητοποίησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που πλέον έχει έτοιμη την απάντηση.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, είναι θέμα εβδομάδων το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα αντιUAV ομπρέλα, που θα «κλειδώσει» όλο το Αιγαίο, καθώς και τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, όλο δηλαδή το ελληνικό FIR. Πρόκειται για ένα νέο, ιδιαίτερα πολύπλοκο όσο και εξελιγμένο σύστημα εντοπισμού, παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου ενάντια σε κάθε μη επανδρωμένη εναέρια απειλή. Το σύστημα έχει κυψελωτή δομή, με πολλές μονάδες, διάσπαρτες σε ελληνικά νησιά, οι οποίες θα λειτουργούν συνδυαστικά και θα μπορούν να εντοπίζουν κάθε UAV που απογειώνεται και δύναται να εισέλθει στο ελληνικό FIR.

Αν και λεπτομέρειες για το σύστημα ανήκουν στον τομέα του «απορρήτου», οι πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σαν ένα γιγάντιο Jammer, που θα μπορεί να δημιουργεί παρεμβολές στη συχνότητα, είτε «τυφλώνοντας» τον χειριστή, είτε προκαλώντας του ακόμη και στιγμιαία απώλεια ελέγχου. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους Τούρκους, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντείνει την παρουσία τους στο Αιγαίο με τη χρήση UAVs.

drone

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν συνολικά 34 τουρκικά UAVs, τα οποία είτε παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο είτε προχώρησαν σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Η ενεργοποίηση της αντιUAV ομπρέλας έχει στόχο να καταστήσει αυτόματα απροσπέλαστο το Αιγαίο για τα κατασκοπευτικού τύπου UAVs. Παράλληλα, με τη λειτουργία του, επιχειρείται να υψωθεί ένα αόρατο τείχος και στα οπλισμένα Bayraktar, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πλέον δεν θα μπορούν να ίπτανται ανενόχλητα, όπως έχουν συνηθίσει σε εμπόλεμες ζώνες χωρίς τακτικό στρατό και πολυεπίπεδη αεράμυνα.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κινείται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού σμήνους UAVs. Ηδη από το 2018 «τρέχει» το πρόγραμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα αμερικανικά MQ-9, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Πλέον, τέσσερα χρόνια μετά, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και, αφού ο σχετικός φάκελος πέρασε από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο και το ΣΑΓΕ, βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την έγκρισή του από τη Βουλή.

drone

Αμέσως μετά, θα σταλεί από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter Of Request) για την απόκτηση τριών MQ-9 στην έκδοση Guardian ISR μαζί με έναν ή δύο επίγειους σταθμούς ελέγχου, προς 350 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται στα χρηματοδοτούμενα του 2022, αλλά είναι πιθανό να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να ενταχθεί στα χρηματοδοτούμενα του 2023. Η τιμή του ενός UAV ανέρχεται στα 57 εκατ. δολάρια, όσο δηλαδή ενός F-16, τη στιγμή που ένα Bayraktar κοστίζει περίπου 5 εκατ. δολάρια. Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει πόσο μεγάλη είναι η διαφορά τεχνολογίας μεταξύ αμερικανικού και τουρκικού UAV. Το MQ-9 έχει τη δυνατότητα να πετά για 40 ώρες, φέρει δύο κάμερες, η ακτίνα του ραντάρ είναι 250 χλμ. και έχει εμβέλεια δράσης από τη Λάρισα έως την… Κύπρο (1.850 χλμ.), με επιχειρησιακή οροφή τα 50.000 πόδια. Με απλά λόγια, τα τουρκικά UAVs θα έχουν συνεχώς έναν απρόσβλητο «μεγάλο αδελφό» πάνω από το κεφάλι τους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», υπάρχει η σκέψη για την προμήθεια επιπλέον τριών αμερικανικών MQ-9 στην έκδοση Reaper, δηλαδή του πολεμικού τύπου που μπορεί να μεταφέρει μέγιστο φορτίο βάρους 1.800 κιλών. Αυτό μεταφράζεται σε επτά έως 10 πυραύλους.

drone

Πολυεπίπεδη δράση

Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ δεν περιλαμβάνει απλά την απόκτηση κάποιων UAVs προκειμένου να ανασχέσει την όποια τουρκική απειλή, αλλά τη δημιουργία ενός σμήνους με πολυεπίπεδο τρόπο δράσης.

Με την απόκτηση των MQ-9, η Πολεμική Αεροπορία θα ξεφύγει από την κατηγορία των MALE UAVs (δηλαδή των Medium-altitude long-endurance unmanned aerial vehicle) που έχουν επιχειρησιακό υψόμετρο από 19.000 έως 30.000 πόδια. Ομως, η λίστα που εξετάζεται περιλαμβάνει τόσο την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης όσο και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.

Ηδη η Πολεμική Αεροπορία έχει μεγάλη εμπειρία από τη χρήση -μέσω leasing- των δύο ισραηλινών HERON, που επιχειρούν από Σκύρο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, θα επισκεφθεί το διάστημα 7-9 Ιουνίου το Ισραήλ, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει το ενδεχόμενο απόκτησης επιπλέον τριών HERON στην έκδοση UCAV, δηλαδή μάχης.

Οι συζητήσεις έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τους Ισραηλινούς σε χρονικό ορίζοντα που υπερβαίνει κατά πολύ τη θητεία του νυν Αρχηγού και αναμένεται να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ. Ταυτόχρονα, υπάρχoυν και άλλες εισηγήσεις, όπως είναι η αγορά των HERON που επιχειρούν ήδη από Σκύρο, όταν λήξει το συμβόλαιό τους, αλλά και η μεταφορά όλων των ελληνικών UAVs στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Από εκεί, σήμερα επιχειρούν τα MQ-9 των ΗΠΑ.

Στόχος του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, είναι να μετατραπεί η 110 Π.Μ. σε φωλιά των ελληνικών UAVs. Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει ήδη σκέψη αναβάθμισης των UAVs «ΠΗΓΑΣΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία κατασκευάζονται από την ΕΑΒ. Η αναβάθμιση αυτή μπορεί να γίνει σε συνεργασία με Ισραηλινούς, με στόχο τη μετατροπή των «ΠΗΓΑΣΟΣ» σε αεροσκάφη μάχης!

Ταυτόχρονα, ο Στρατός Ξηράς «τρέχει» το πρόγραμμα προμήθειας τεσσάρων MALE UAVs από τη Γαλλία, με πλήρες πακέτο υποστήριξης, ενώ έπεται το πολλά υποσχόμενο εγχώριο πρόγραμμα παραγωγής των UAVs «ΑΡΧΥΤΑΣ» μέσω της ΕΑΒ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ