Angelo Moriondo: 171 χρόνια από τη γέννησή του – Το Google Doodle για τον εφευρέτη της μηχανής espresso

Το σημερινό Google Doodle τιμά τον σπουδαίο Ιταλό εφευρέτη Angelo Moriondo, ο οποίος το 1884 κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της παλαιότερης μηχανής espresso. ο Angelo Moriondo γεννήθηκε σαν σήμερα το 1851.

Στην Ιταλία του 19ου αιώνα, ο καφές ήταν το πιο μοδάτο προϊόν. Δυστυχώς, οι μέθοδοι παρασκευής απαιτούσαν από τους πελάτες να περιμένουν πάνω από πέντε λεπτά για να πάρουν το ποτό τους. Τότε επενέβη ο Angelo Moriondo, ο άνθρωπος που κατοχύρωσε την πρώτη γνωστή μηχανή εσπρέσο.

Ο Moriondo γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1851 στο Τορίνο της Ιταλίας σε μια οικογένεια επιχειρηματιών. Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής ποτών, την οποία κληρονόμησε ο γιο του (ο πατέρας του Angelo), ο οποίος αργότερα θα έχτισε τη δημοφιλή εταιρεία σοκολάτας “Moriondo and Gariglio” μαζί με τον αδελφό και τον ξάδερφό του.

Ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειάς του, ο Moriondo αγόρασε δύο καταστήματα: το Grand-Hotel Ligure στο κέντρο της πόλης Piazza Carlo Felice και το American Bar στη Galleria Nazionale της Via Roma. Παρά τη δημοτικότητα του καφέ στην Ιταλία, ο χρόνος αναμονής για την παρασκευή του καφέ ενοχλούσε τους πελάτες. Ο Moriondo κατάλαβε ότι το να φτιάχνει πολλά φλιτζάνια καφέ ταυτόχρονα θα του επέτρεπε να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες με ταχύτερους ρυθμούς, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Ο Moriondo στρατολόγησε έναν μηχανικό για να κατασκευάσει την εφεύρεσή του. Ο Moriondo παρουσίασε τη μηχανή του εσπρέσο στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου της απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο. Το μηχάνημα αποτελούταν από ένα μεγάλο λέβητα που έσπρωχνε το θερμαινόμενο νερό μέσα από κόκκους καφέ, με έναν δεύτερο λέβητα που παρήγαγε ατμό.

Η εφεύρεσή του έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο “Νέες μηχανές ατμού για την οικονομική και στιγμιαία παρασκευή ροφημάτων καφέ, μέθοδος “A. Moriondo”. Τα επόμενα χρόνια, ο Moriondo συνέχισε να βελτιώνει την εφεύρεση.

Angelo Moriondo: Το Google Doodle για τον εφευρέτη της μηχανής espresso

angelo moriondo google doodle

angelo moriondo google doodle

angelo moriondo google doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ