Ρόδος: Νέες αντιδράσεις για την πρακτική «σερβίρισμα στη θάλασσα» – Χότζογλου: «Να καλυφθεί το νομικό κενό»

Για νομικό κενό που επιτρέπει ακραίες εργασιακές συνθήκες όπως εκείνη με τον σερβιτόρο που παραδίδει παραγγελίες μέσα στη θάλασσα, με το νερό να φτάνει σχεδόν μέχρι τον λαιμό του, σε γνωστό beach bar στην Ρόδο, κάνουν λόγο φορείς του τουρισμού και ζητούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα.

Δήμητρα Αλεξανδράκη για τον σερβιτόρο στη Ρόδο: «Δεν πνίγεται ο άνθρωπος, δροσίζεται»

Της Εύης Κατσώλη

Μιλώντας στο enikos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου είπε ότι «μπορεί μετά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΕΠΕ στην επιχείρηση να μην βρέθηκαν παραβιάσεις όσον αφορά στα εργασιακά ώστε να δικαιολογείται κάποιο διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο, υπάρχει κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων. Δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να μπαινοβγαίνει στο νερό επί 8 ώρες, θα πάθει υποθερμία, ενώ αν συμβεί κάτι, είναι πολύ πιο δύσκολα διαχειρίσιμη η κατάσταση μέσα στο νερό».

Ρόδος: Στον εισαγγελέα το θέμα με το beach bar – Τι απαντά ο σερβιτόρος μετά τις αντιδράσεις

Οργή στην Ρόδο: Σερβιτόρος σχεδόν κολυμπά για να παραδώσει παραγγελία μέσα στη θάλασσα – «Πρέπει να φοράμε και στολή δύτη;»

Ο κ. Χότζογλου επεσήμανε πως «ό, τι και να λέει ο ιδιοκτήτης περί μισθών ύψους 3.000 ευρώ και γενναιόδωρων φιλοδωρημάτων, υπάρχει και το φιλότιμο αλλά και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων και αυτά παραβιάζονται με τέτοιου είδους πρακτικές».

Ρόδος: Έλεγχος και από το Λιμενικό για τις εγκαταστάσεις του beach bar – Η ανάρτηση Βαρβιτσιώτη

Το πρωί της Δευτέρας οι επικεφαλής του Εργατικού Κέντρου Ρόδου θα παραδώσουν στον εισαγγελέα το βίντεο και όσα στοιχεία έχουν στα χέρια τους προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε τέτοιες συνθήκες εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, «δεν πρόκειται για καινούρια πρακτική, αλλά υπάρχει η πληροφορία ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζει το σερβίρισμα στη θάλασσα, εξυπηρετώντας θαμώνες σε εξέδρες που βρίσκονται μέσα στο νερό».

Σημειώνεται ότι στα social media και το διαδίκτυο υπάρχουν πολλές φωτογραφίες και βίντεο από το 2021 και το 2022 που αποτυπώνουν τις παραδόσεις παραγγελιών μέσα στη θάλασσα από εργαζομένους.

Σερβίρισμα στη θάλασσα σε beach bar στην Ρόδο

Όπως τόνισε ο κ. Χότζογλου στο enikos.gr αύριο θα υπάρξει και συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει νομικό κενό. Οι φορείς ζητούν μια διάταξη που να προβλέπει την προστασία των εργαζομένων από τέτοιου είδους περιστατικά.

Η απάντηση του ιδιοκτήτη του beach bar μετά τον σάλο

Απάντηση έδωσε ο ιδιοκτήτης του beach bar στην Ρόδο μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τον σερβιτόρο που παρέδιδε παραγγελίες μέσα στη θάλασσα, σχεδόν… κολυμπώντας, θέμα το οποίο ανέδειξε το enikos.gr.

«Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια και ποτέ δεν είχα καμία καταγγελία. Όλοι ζητούν να έρθουν να δουλέψουν στα μαγαζιά μου γιατί ξέρουν ότι και πληρώνω καλά και το κλίμα στην εργασία είναι πολύ καλό. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; Πέντε χρόνια είναι ο πιτσιρικάς εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα και αν ο πελάτης του έταξε γερό φιλοδώρημα μπήκε για να το πάρει» δήλωσε ο ιδιοκτήτης στο OPEN και πρόσθεσε:

«Η στολή που βλέπετε είναι αδιάβροχη αλλά γνωρίζω ότι αυτό το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή ο οποίος ήθελε να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου. Ήρθαν το απόγευμα εδώ 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Έλεγχοι έχουν γίνει και από το Λιμενικό και δεν βρήκαν καμία παράβαση στη νομοθεσία. Όσο γι’ αυτά τα τραπεζάκια μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Όπως το πάρει κανείς, αλλά το βρίσκω υπερβολικό. Μάλιστα ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζομένους εάν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και απάντησαν ότι το κάνουν γιατί έχουν καλύτερα φιλοδωρήματα. Και ξαφνικά βρίσκομαι να κατηγορούμαι που ποτέ κανείς δεν είπε κάτι για εμένα. Πλέον η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια του δικηγόρου μου και δεν θέλω να κάνω κάποια άλλη δήλωση. Και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει».

Γεωργιάδης: Στείλαμε αμέσως κλιμάκιο Επιθεωρητών – Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι «στείλαμε κλιμάκιο Επιθεωρητών από την Αθήνα στην Ρόδο αμέσως. Έγινε εξονυχιστικός έλεγχος και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν υπάρχει δυστυχώς κείμενη διάταξη που να απαγορεύει κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα συγκληθεί σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή φορέων του τουρισμού ώστε να συζητηθεί και να δούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους και να προβλέψουμε περιπτώσεις εντελώς οριακές. Πάντως εδώ δεν διαμαρτύρεται και ο εργαζόμενος».

Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ