Ρόδος: Στον εισαγγελέα το θέμα με το beach bar – Τι απαντά ο σερβιτόρος μετά τις αντιδράσεις

Στον εισαγγελέα θα καταθέσουν ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Ρόδο, Σταμούλης Αθανάσιος, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΚΡ, Εγγλέζο Παναγιώτη, το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και αφορά το βίντεο με τον σερβιτόρο να μεταφέρει φαγητό σε πλατφόρμα που έχει στηθεί σε παραλία λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου, προς την Καλλιθέα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Τις εικόνες ντροπής με τον σερβιτόρο, αποκάλυψε πρώτο το enikos.gr, με αποτέλεσμα να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων και παρεμβάσεων.

Ρόδος: Έλεγχος και από το Λιμενικό για τις εγκαταστάσεις του beach bar – Η ανάρτηση Βαρβιτσιώτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποκάλυψη του enikos.gr έγιναν δύο πολιτικές παρεμβάσεις από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη και από τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκανε το τοπικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ στην επιχείρηση, όπου εργάζεται ο σερβιτόρος, δεν βρέθηκε κάτι παράνομο. Από την πλευρά του ο σερβιτόρος που εικονίζεται στο βίντεο απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κλιμακίου, είπε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα, που του αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Σάλος για το beach bar στην Ρόδο: «Δεν είναι σκλάβοι οι εργαζόμενοι, ζούμε στο 2023» – «Χιονοστιβάδα» αντιδράσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του beach bar είναι πρώην μισθωτής του κυλικείου της Βουλής.

Η παρέμβαση Γεωργιάδη

«Αηδιαστικό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, το περιστατικό με τον σερβιτόρο που σχεδόν κολυμπά για να εξυπηρετήσει πελάτες στο beach bar στην Ρόδο,  θέμα που αποκάλυψε πρώτο το enikos.gr , σήμερα, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων.

Οργή στην Ρόδο: Σερβιτόρος σχεδόν κολυμπά για να παραδώσει παραγγελία μέσα στη θάλασσα – «Πρέπει να φοράμε και στολή δύτη;»

Ο κ. Γεωργιάδης  δήλωσε στον Alpha ότι «κατ’ αρχάς είναι χρήσιμα και τα social media σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί δεν μπορεί το κράτος να είναι «πανταχού παρών». Αρκεί να αντιδράσουμε. Χθες για παράδειγμα έγινε ένα πολύ βαρύ περιστατικό με τραυματισμό εργαζόμενου, στην Κρήτη. Η Επιθεώρηση Εργασίας βρέθηκε αμέσως στην επιχείρηση, η οποία πλήρωσε αμέσως όλα τα χρεωστούμενα στον εργαζόμενο και ανέλαβε όλα τα έξοδα της νοσηλείας του. Τον προσέλαβε για ένα χρόνο και πληρώνει και το πρόστιμο.

Στην Ρόδο, με το που το είδα, σε πρώτο χρόνο, επικοινώνησα με την Επιθεώρηση Εργασίας. Η Επιθεώρηση έστειλε κατευθείαν  κλιμάκιο ελέγχου, και διενεργεί έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει καταγγελία ότι κάτι τέτοιο γίνεται και μάλιστα εκ συστήματος και πολλά χρόνια θα μπουν και τα ανάλογα πρόστιμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής και να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Το περιστατικό όπως καταγράφεται στην κάμερα είναι αηδιαστικό. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η εποχή της δουλείας έχει τελειώσει ευτυχώς για την ανθρωπότητα και οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι. Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με σεβαστά δικαιώματα. Κι εδώ είμαστε για να διασφαλίζουμε  ότι τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά απολύτως. Και όποιος τυχών επιχειρηματίας εργοδότης κάνει ότι αυτό το ξεχνάει, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου χωρίς καμία επιείκεια», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το περιστατικό έκανε  παρέμβαση και ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διατάσσοντας το Λιμενικό να διενεργήσει έλεγχο, για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι νόμιμες οι εξέδρες που έχει στήσει η επιχείρηση, μέσα στην θάλασσα.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολιτικές αντιδράσεις συνεχίστηκαν, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ εξέδωσαν ανακοινώσεις για το περιστατικό.   «Η εικόνα του εργαζόμενου στη Ρόδο να σερβίρει πελάτες μέσα στη θάλασσα επιβεβαιώνει με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο την έκταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην χώρα και ειδικά στον τουρισμό», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε σχόλιο του, αναφορικά με το περιστατικό που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει  ότι «η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, σε ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων και σε συνθήκες εργασίας που προσβάλουν την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εργαζομένων». Το Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι στο πλαίσιο αυτό, «η “άμεση παρέμβαση” του υπουργού Εργασίας κ. Γεωργιάδη περισσότερο με κροκοδείλια δάκρυα μοιάζει μπροστά στη γενική κατακραυγή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του ότι «θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων διεκδικώντας καθημερινά, μέσα και έξω από τη Βουλή, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, καλύτερους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και επανασύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας».

Στην δική του ανακοίνωση, το ΚΚΕ  χαρακτηρίζει «σταγόνα στον ωκεανό» τα περιστατικά με τους δύο εργαζόμενους,  σε Ρόδο και Χανιά, τα  οποία έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναφέρει:

«Τα δύο σοκαριστικά περιστατικά με εργαζόμενους στον Τουρισμό σε Ρόδο και Χανιά, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι μόνο μια «σταγόνα στον ωκεανό» της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πάνω στην οποία στηρίζεται το περίφημο «τουριστικό θαύμα». Γι’ αυτό και οι ευαισθησίες του υπουργού Εργασίας, μετά την κατακραυγή, δεν πείθουν κανένα, από τη στιγμή που διατηρείται κι ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της εργοδοτικής ασυδοσίας» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας:

«Διέξοδος υπάρχει στον οργανωμένο αγώνα και τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, όπως απέδειξε και η πρόσφατη νίκη του πολύχρονου αγώνα των εργαζομένων στα “Market in”».

Η αποκάλυψη του enikos.gr

«Θύελλα» αντιδράσεων προκάλεσε από νωρίς το Σάββατο, η αποκάλυψη του enikos.gr για την εργασιακή πρακτική  γνωστού beach bar στην Καλλιθέα, στην Ρόδο, όπου οι σερβιτόροι υποχρεώνονται σχεδόν… να κολυμπούν για να εξυπηρετούν τους πελάτες.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media προκαλούν οργή. Όπως φαίνεται, ο σερβιτόρος κρατώντας τον δίσκο με τα φαγητά μπαίνει στη θάλασσα, με το νερό να φτάνει περίπου έως τον λαιμό ώστε να παραδώσει την παραγγελία στους λουόμενους, οι οποίοι βρίσκονται πάνω σε ξύλινη πλατφόρμα.

Για «απάνθρωπες συνθήκες εργασίας» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου μιλώντας στο enikos.gr και τονίζει χαρακτηριστικά: «Δηλαδή πρέπει να φοράμε στολή δύτη για να σερβίρουμε;».

«Πρόκειται για εργασιακό μεσαίωνα και ακόμη και αν γνώριζε τη συγκεκριμένη πρακτική ο εργαζόμενος όταν πήγε να πιάσει δουλειά και να προσληφθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καθεστώς, ούτε και είναι φυσιολογικό όλο αυτό» υποστήριξε ο κ. Χότζογλου.

Ο ίδιος είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και άλλους φορείς του νησιού και τη Δευτέρα θα γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ζητεί επίσης απαντήσεις από το Λιμενικό και τις αρμόδιες Αρχές σχετικά με το εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες κατασκευής πλατφορμών μέσα στη θάλασσα που λειτουργούν ως τραπέζια και «στέκια» για τους λουόμενους ή όλα αυτά είναι αυθαίρετα. Σε αυτή την περίπτωση όπως επισημαίνει ο κ. Χότζογλου, θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιοι προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους και στην επιβολή των ανάλογων προστίμων ή την κατεδάφιση των συγκεκριμένων κατασκευών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εργασιακή ζούγκλα» στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού είναι έντονη και πρέπει άμεσα να υπάρξουν παρεμβάσεις και μέτρα ώστε να αποθαρρύνονται οι εργοδότες από το να επιβάλουν άθλιες συνθήκες εργασίας στους υπαλλήλους τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ