Οργή για τα περιστατικά κακοποίησης ζώων: Η αύξηση των καταγγελιών και τα πρόστιμα – Τι προτείνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις

Την οργή και τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης έχουν προκαλέσει τα διαδοχικά περιστατικά κακοποίησης ζώων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τα πιο πρόσφατα να έχουν σημειωθεί σε Ύδρα και Τζια.

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, το πρώτο τετράμηνο του 2023 σχηματίστηκαν 705 δικογραφίες για υποθέσεις κακοποίησης ζώων, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 138 άτομα και βεβαιώθηκαν 659 πρόστιμα το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 3.317.800 ευρώ.

Από την πλευρά τους φιλοζωικές οργανώσεις, επιβεβαιώνουν πράγματι ότι οι καταγγελίες των πολιτών για περιστατικά κακοποίησης ζώων έχουν αυξηθεί, ωστόσο, την ίδια στιγμή εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την επιβολή των υψηλών προστίμων στους δράστες.

«Το εύλογο ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα πρόστιμα πληρώνονται τελικά», υπογράμμισε σε επικοινωνία του με το enikos.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος Ευάγγελος Παλαιοδήμος και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά ουσιαστικά βήματα για την προστασία των ζώων»

Τα περιστατικά κακοποίησης το πρώτο τετράμηνο του 2023

Υπενθυμίζεται ότι στην Τζια ένας 34χρονος τέθηκε υπό κράτηση μετά από καταγγελία περαστικών, καθώς το Σάββατο 29 Απριλίου είχε δέσει άλογο σε δέντρο που βρισκόταν σε πλαγιά και το είχε εγκαταλείψει χωρίς πρόσβαση σε νερό ή τροφή.

Αντίστοιχα, το απόγευμα της Κυριακής 30 Απριλίου ένας 58χρονος στην Ύδρα πέταξε γάτα από ύψος 8 μέτρων, προκαλώντας σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο άτυχο ζώο.

Τα περιστατικά αυτά, ωστόσο, δεν είναι τα μόνα που σημειώθηκαν στην χώρα το τελευταίο τετράμηνο.

Συγκεκριμένα, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2023 φαίνεται να έχουν σημειωθεί κι άλλα παρόμοια φρικτά περιστατικά κακοποίησης ζώων, που προκαλούν την οργή και τον αποτροπιασμό των πολιτών όχι μόνο στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε όλη την χώρα.

  • Άνδρας είχε δεμένο τον σκύλο του με ιμάντα στον προφυλακτήρα του εν κινήσει φορτηγού αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ζώου.
  • Ένας 64χρονος στην Πάτρα είχε δέσει με αλυσίδα τον σκύλο του και τον «έκανε βόλτες» από το παράθυρο του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα το τετράποδο να τραυματιστεί στα πέλματα και τα πόδια.
  • Συνελήφθη 33χρονος στον Κολωνό που σκότωνε συστηματικά ζώα – Κάμερα ασφαλείας τον κατέγραψε την στιγμή που χτυπούσε μέχρι θανάτου γάτα.
  • Ασυνείδητος στις Σέρρες έσβησε τσιγάρο στο κεφάλι αδέσποτου σκύλου.
  • Σε χωριό των Ιωαννίνων κάτοικος της περιοχής κακοποιούσε τον σκύλο του και στο τέλος τον άφησε να πεθάνει τραυματισμένος και αλυσοδεμένος.
  • Συνελήφθη άνδρας στην Λέσβο, ο οποίος είχε δέσει με λουρί τα πόδια του γαϊδάρου του.
  • Σε χοιροστάσιο στα Χανιά γεμάτο σκουπίδια, περιττώματα και πέτρες είχαν εντοπιστεί 10 υποσιτισμένα σκυλιά γεμάτα τσιμπούρια, χωρίς νερό, δεμένα με 30 πόντους αλυσίδα, ενώ την ίδια στιγμή στο χωράφι είχαν βρεθεί και 5 κουτάβια αλλά κι ένα δεμένο αποστεωμένο άλογο.
  • Στο Κερατσίνι συνελήφθη 40χρονος για κακοποίηση αρνιού που προοριζόταν για δημόσια σφαγή ενόψει Πάσχα – Το άτυχο ζωάκι βρέθηκε δεμένο στο μπροστινό πόδι και στο κεφάλι, με εμφανή σημάδια παραμέλησης.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

«Αποτελέσματα αστυνομικών ελέγχων για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

Το πρώτο τετράμηνο του 2023 (Ιανουάριος – Απρίλιος) σχηματίσθηκαν 705 δικογραφίες, συνελήφθησαν 138 άτομα και επιβλήθηκαν 659 πρόστιμα ύψους 3.317.800 ευρώ

Η Ελληνική Αστυνομία ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της προστασίας των ζώων, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, θέτοντας ως πρώτιστη στόχευση την αντιμετώπιση συμπεριφορών κακοποίησης, βασανισμού και γενικά βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει σχεδιαστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται ειδικές αστυνομικές δράσεις αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο τετράμηνο του 2023 (Ιανουάριος – Απρίλιος), σχηματίστηκαν συνολικά 705 δικογραφίες σχετικές με περιστατικά κακοποίησης ζώων και συνελήφθησαν συνολικά 138 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 659 πρόστιμα το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 3.317.800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό «10410» για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων, ενώ στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υφίστανται χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της και σε συνεργασία με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα συντελέσουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του αρνητικού φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων, αλλά και ταυτόχρονα της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ