Νέες ταυτότητες – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε: Από 25/9 η έκδοσή τους – Πώς θα είναι και τι θα αναγράφουν

Από τις 25 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων. Όπως είπε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης «οι νέες ταυτότητες θα είναι πιο ασφαλείς, καθώς δεν θα μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν».

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Πιο ασφαλείς οι νέες ταυτότητες – Ούτε τσιπάκια έχουν, ούτε κάμερες και μικρόφωνα

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «fake news» που διακινούνται από μία μικρή πλειοψηφία και ξεκαθάρισε ότι «ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες ούτε κάμερες και μικρόφωνα, ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα που ακούγονται. Ας μη γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και ας μη σπεύσουν να βγάλουν ταυτότητες παλαιού τύπου καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια και άρα τζάμπα μπαίνουν σε αυτήν την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν και τα αστυνομικά τμήματα με μία πρόσθετη γραφειοκρατία».

Πώς θα εκδοθούν

Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα, στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει σχετική αίτηση μέσω gov. Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας

Ιερώνυμος για νέες ταυτότητες: Να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία και να μην αντιδρούμε παρορμητικά

Το κόστος και τι θα αναγράφουν

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 έτη. Θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας (85.6 x 54 mm ± 0.75mm, πάχους μέχρι 1 mm, σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO) και θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσημη παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα δεδομένα της εκάστοτε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι Αρχές.

Ταυτότητες: Από τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλιές – Με ποια διαδικασία θα εκδίδονται οι νέες

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν το μέγεθος και τη μορφή πιστωτικής κάρτας. Όπως φαίνεται στο γράφημα, στην μπροστινή όψη θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

Φωτογραφία
Όνομα
Επώνυμο
Ιθαγένεια
Φύλο
Ημερομηνία Γέννησης
Ημερομηνία Έκδοσης – Λήξης
Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας- CAN
Υπογραφή κατόχου

Η πίσω όψη της ταυτότητας θα περιλαμβάνει:

Όνομα πατέρα – μητέρας
Τόπος Γέννησης
Ομάδα αίματος (προαιρετικό)
Ύψος
Ψηφιακό Δακτυλικό Αποτύπωμα
Τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται είναι:
Βιομετρικά χαρακτηριστικά
Ηλεκτρονική Υπογραφή (Συναλλαγές με Δημόσιο)
Πολλά επίπεδα ασφαλείας – Δεν θα μπορεί να πλαστογραφηθεί

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ