Ταυτότητες: Από τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλιές – Με ποια διαδικασία θα εκδίδονται οι νέες

Τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν οι παλαιού τύπου ταυτότητες με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, διευκρίνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ως εκ τούτου, τόνισε πως δεν έχουν νόημα η ταλαιπωρία και οι ουρές που παρατηρούνται έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, που θα προσομοιάζει πάρα πολύ με την διαδικασία του εμβολίου. Οι νέες ταυτότητες, όπως είπε, είναι μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις όσο και για τις πλαστογραφήσεις. «Θα εiναι ένα ασφαλές έγγραφο, αξιοποιώντας ό,τι τεχνολογία παρέχει προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε.

«Ό,τι γράφει η ταυτότητα έξω θα αποθηκεύεται και σε μη εμφανές σημείο. Ούτε να σε παρακολουθεί κάποιος θα μπορεί, ούτε να κατευθύνει τη βούληση και τη θέλησή του θα μπορεί, ούτε να επηρεάζει τα θρησκευτικά σου συναισθήματα και τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις… Έχει γίνει μελέτη για να μην μπορεί να παγιδευτεί, δεν έχει την οποιαδήποτε δυνατότητα γεωχωρικού εντοπισμού… Όλα αυτά είναι ανοησίες, που αποδομούνται πολύ εύκολα», υπογράμμισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα, στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει σχετική αίτηση μέσω gov. Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ. Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά και δακτυλικά αποτυπώματα, διευκρίνισε.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι οι ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961 και συμπλήρωσε: «Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες καλώντας την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ