Ναυάγιο στην Πύλο: Στους 568 οι αγνοούμενοι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – Οι διαδρομές του «θανάτου» στην Μεσόγειο

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες επιλέγουν τις διαδρομές στην Μεσόγειο προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη με την ελπίδα να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ναυάγιο στην Πύλο – Επικεφαλής της Frontex: Περίπου 600 ήταν πάνω στο αλιευτικό – Όλο και πιο επικίνδυνα τα ταξίδια των προσφύγων

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, η άφιξη μεταναστών στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 54%. Μέσω της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου συνολικά 28.000 μετανάστες πέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου

Nαυάγιο στην Πύλο: Συνελήφθησαν 9 διακινητές – Από την Αίγυπτο, κι όχι από την Λιβύη, ξεκίνησε το αλιευτικό

Πρόκειται για την διαδρομή από τα παράλια της βόρειας Αφρικής με βασικά λιμάνια αναχώρησης από την Λιβύη και την Τυνησία. Προορισμός των αλιευτικών με εκατοντάδες μετανάστες είναι οι ακτές της Ιταλίας και της Μάλτας. Αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές οδούς που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι μετανάστες προέρχονται συνήθως από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Τυνησία, τη Σομαλία, το Κονγκό, το Σουδάν, την Ακτή Ελεφαντοστού αλλά και την Συρία. Συνήθως οι μετανάστες προτιμούν την Λιβύη ως σημείο αναχώρησης καθώς υπάρχει ελλιπής έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων λόγω του πολέμου. Έτσι μετανάστες από την Συρία ή την Αίγυπτο μπορούν να φτάσουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη αεροπορικώς.

OHE: Πώς δρουν τα κυκλώματα των διακινητών στην Λιβύη – Βιασμοί, βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η διαδρομή της δυτικής Μεσογείου

Είναι οι διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες από το Μαρόκο, την Συρία και την Αλγερία με τελικό προορισμό την Ισπανία. Χρησιμοποιείται και από εμπόρους ναρκωτικών για την παράνομη μεταφορά ουσιών στην Ευρώπη.

Η διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου

Οι μετανάστες ξεκινούν από τις ακτές της Τουρκίας και φτάνουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συνήθως οι περισσότεροι από τους μετανάστες προέρχονται από την Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.

Πηγή: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Εκτιμήσεις-σοκ για 568 αγνοούμενους 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το ναυάγιο στην Πύλο αναφέρουν ότι οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 568. Η σοκαριστική αυτή εκτίμηση προέρχεται από όσα έχουν υποστηρίξει οι επιζώντες, από τις αναζητήσεις των οικογενειών των μεταναστών αλλά και τους δουλεμπόρους που έχουν συλληφθεί.

Ναυάγιο στην Πύλο: «Μην πηγαίνετε όλοι προς ένα μέρος γιατί το καράβι θα τουμπάρει»

Οι φόβοι ότι υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί μετά από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου, επιβεβαιώνονται από μια ακόμη φωτογραφία ντοκουμέντο στην οποία φαίνονtαι εκατοντάδες άνθρωποι να κατακλύζουν το κατάστρωμα του σκάφους, ενώ συγκλονίζει μια συνομιλία ντοκουμέντο που αποκάλυψε το MEGA.

Στην συνομιλία, που έγινε λίγο πριν να βυθιστεί το σκάφος, η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι προσπαθεί να ηρεμήσει έναν από τους επιβάτες. Η ώρα είναι 01.25 – 01.52 ξημερώματα Τετάρτης.

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.

Επιβάτης: Δεν θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.

Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.

Αποκαλυπτικά βίντεο – ντοκουμέντα από τα δρομολόγια των σάπιων αλιευτικών

Η ΕΡΤ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες ενός από τα εκατοντάδες δρομολόγια θανάτου, οργανωμένο από αδίστακτους δουλεμπόρους, με αφετηρία τις ακτές της Λιβύης και προορισμό την Ιταλία.

Στο βίντεο οι άνεμοι ξεπερνούν τα εφτά μποφόρ και το σκουριασμένο αλιευτικό σκάφος έχει στα αμπάρια στοιβαγμένους πρόσφυγες.

Σε άλλο βίντεο ντοκουμέντο τα κύματα ταρακουνούν δεξιά και αριστερά το παλιό αλιευτικό, ενώ ένα παιδάκι που επιβαίνει σε άλλο σκάφος αποχαιρετά μαζί με τον πατέρα του τη Λιβύη και ξεκινά το ταξίδι του τρόμου για τις ιταλικές ακτές. Όλοι τους ξέρουν ότι το ταξίδι θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ημέρες.

Πριν το ταξίδι οι διακινητές δείχνουν βίντεο στους μετανάστες με το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν. Τους παρουσιάζουν το ταξίδι ως εύκολο και παραλείπουν να αναφέρουν τους τεράστιους κινδύνους.

Ναυάγιο στην Πύλο: «Ο αδελφός μου πλήρωσε 4.000 δολάρια – Δεν ξέρω εάν είναι ζωντανός»

Από τη Δαμασκό της Συρίας ο Μοχάμεντ ψάχνει να βρει πληροφορίες για τον νεαρό αδελφό του που ήταν στο μοιραίο αλιευτικό ανοιχτά της Πύλου.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ζωντανός ή αγνοούμενος ή… Ίσως είναι ζωντανός. Ίσως πνίγηκε. Δεν ξέρω ακόμα», λέει στο Mega ο Μοχάμεντ.

Ψάχνει φωτογραφίες από τους επιζώντες και πληροφορίες προκειμένου να δει εάν ο αδελφός του κατάφερε να φτάσει στην στεριά. «Πραγματικά ελπίζω να είναι ζωντανός», αναφέρει ο Μοχάμεντ.

Όπως εξηγεί ο αδελφός του πλήρωσε 4.000 δολάρια για το ταξίδι στην Ευρώπη. «Ήταν δύο πλοία. Το πρώτο είχε 760 άτομα. Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευή περίπου στις 02:00 το μεσημέρι. Ήταν πέντε ημέρες στην θάλασσα», λέει ο Μοχάμεντ.

Μαζί με τον αδελφό του ταξίδευε και ένας φίλος τους και τώρα επιχειρεί να εντοπίσει εκείνον μήπως έχει κάποια πληροφορία.  «Ήταν ο αδελφός μου και ο φίλος του. Τους πήραν τα κινητά. Δεν είχαν ίντερνετ. Πήραν τα κινητά όλων των ανθρώπων και τα έκλεισαν», σημειώνει ο Μοχάμεντ.

Ναυάγιο στην Πύλο: Αυτή είναι η σελίδα του κυκλώματος στο Facebook

Με μία σελίδα στο Facebook το κύκλωμα των διακινητών «διαφήμιζε» τις υπηρεσίες του και εντόπιζε τους μετανάστες που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με το Star, στην σελίδα οι διακινητές έχουν αναρτήσει φωτογραφίες με το αλιευτικό και κάποιους από τους μετανάστες που κατάφεραν να διασωθούν από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Μάλιστα υπόσχονται στους μετανάστες ένα ασφαλές ταξίδι από την Λιβύη μέχρι την Ιταλία, το οποίο θα κόστιζε παραπάνω από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με καταθέσεις και μαρτυρίες διασωθέντων οι διακινητές πληρώνονταν 4.500 με 5.500 δολάρια για κάθε άτομο που ταξίδευε με το αλιευτικό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ