Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα το επόμενο τριήμερο – ΧΑΡΤΕΣ

Νέα στοιχεία και αναλυτικούς χάρτες για το πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία το επόμενο τριήμερο στη χώρα μας, έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Τριήμερο με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης (15/6) εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, από αύριο Παρασκευή (16/6) έως και την Κυριακή (18/6), με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες που θα συνοδεύονται από κεραυνούς αλλά και τις χαλαζοπτώσεις.

Οι χάρτες για το πού και πώς θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια που κινούνται προς την περιοχή μας , σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό το οποίο κινείται από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από αύριο Παρασκευή (16-06-2023) έως και την Κυριακή (18-06-2023).

Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας καθώς επίσης και τις ανατολικές νησιωτικές περιοχές. Τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΜΥ, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο δείκτης EFI λαμβάνει έως πορτοκαλί τιμές για τα επεισόδια βροχόπτωσης τιμές που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, ωστόσο επειδή οι βροχοπτώσεις θα έχουν μεγάλη ραγδαιότητα (σε λίγο χρόνο μεγάλα ύψη βροχής) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) για Παρασκευή ο πρώτος και για Σάββατο ο δεύτερος:

 

Οι περιοχές όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα είναι την Παρασκευή (16-06-2023), η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία και, πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.

O 24ωρος υετός για την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Το Σάββατο (17-06-2023), θα επηρεαστεί η κεντρική Μακεδονία (περισσότερο η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ο 24ωρος υετός για το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Την Κυριακή (18-06-2023), θα επηρεαστούν τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.

Ο 24ωρος υετός για την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Για τις επόμενες ημέρες ο καιρός προβλέπεται να παρουσιάσει βελτίωση. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η ερχόμενη εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται από βελτιωμένο καιρό με παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας.  Παραπάνω στο Tweet παρουσιάζονται τα ύψη υετού ανά 6ωρο. Είναι εμφανέστατη η βελτίωση του καιρού από τη Δευτέρα και μετά. 

Η ΕΜΥ συστήνει οι πολίτες να λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ