Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, η προανακριτική διαδικασία για να διαπιστωθεί αν βρίσκονται και διακινητές μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου που έγινε στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.
Του Μίλτου Σακελλάρη
Όπως αποκάλυψε πρώτο το enikos.gr, οι αναφορές που είχαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, έκαναν λόγο για τουλάχιστον έξι διακινητές ανάμεσα στους 104 διασωθέντες που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Αυτή την στιγμή ανακρίνονται επτά άτομα, και ερευνάται η εμπλοκή ακόμη ενός ατόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Αιγύπτιους. Τους φερόμενους ως διακινητές, τους έχουν υποδείξει μετανάστες που διασώθηκαν.
Ναυάγιο στην Πύλο: Το «δρομολόγιο θανάτου»
Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν πως το μοιραίο σκάφος ξεκίνησε από την Αίγυπτο και μετέβη στη Λιβύη, απ’ όπου παρέλαβε πολλά άτομα για να συνεχίσει το ταξίδι του την περασμένη Παρασκευή, με προορισμό την Ιταλία. Στις πρώτες τους καταθέσεις, μετανάστες ανέφεραν πως η ταρίφα για το «ταξίδι του θανάτου» ήταν 6.000 δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από μαρτυρίες διασωθέντων έχει προκύψει πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφραζαν φόβους για το τι θα μπορούσε να συμβεί και μάλιστα κάποιοι ζητούσαν να επιστρέψουν πίσω. «Είχαμε φοβηθεί επειδή το καράβι ήταν σάπιο και θέλαμε να γυρίσουμε πίσω» φέρεται να είπε ένας από τους μετανάστες.
«Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό όσων επέβαιναν στο πλοίο»
Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού”, αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής. Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.
«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί “συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».
«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ακόμα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.