Κέρκυρα – Αποκαλυπτική μαρτυρία στο enikos.gr για το έγκλημα στο ψυχιατρείο: «Την σκότωσε στον ύπνο της λίγο πριν πάρει τα φάρμακά του»

Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες για την άγρια δολοφονία της 63χρονης στην ψυχιατρική κλινική Κέρκυρας από 45χρονο τρόφιμο. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Τάσος Παπατσώρης μιλώντας στο enikos.gr  τόνισε, μεταξύ άλλων, πως δεν υπήρξαν περιθώρια αντίδρασης από το θύμα.

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη 

Όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης 31 Αυγούστου,  όταν ο δράστης μπήκε στο δωμάτιο όπου κοιμόταν η άτυχη ασθενής και την κάρφωσε 12 φορές με ένα στυλό και ένα ξύλινο μαχαιροπίρουνο στον λαιμό και το πρόσωπο.

«Η γυναίκα μόλις είχε φθάσει στην κλινική και είχε πέσει για ύπνο, όταν μπήκε στο δωμάτιο της ο 45χρονος. Ο δράστης της επιτέθηκε σε κατάσταση αμόκ την ώρα που κοιμόταν και αφού την δολοφόνησε την σκέπασε με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να μην μπορούν να αντιληφθούν τι συνέβη», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ψυχιατρικής κλινικής κι έπειτα συμπλήρωσε πως: «δεν ακούστηκε τίποτα, δεν υπήρξε κανένα περιθώριο αντίδρασης. Πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό».

Μάλιστα, ο κ. Παπατσώρης αποκάλυψε πως η δολοφονία έγινε λίγο πριν την λήψη φαρμάκων του δράστη, ενώ εκτίμησε πως ενδεχομένως η τραγωδία να είχε αποφευχθεί εάν τα δωμάτια της ασθενούς και των νοσηλευτών βρίσκονταν πιο κοντά το ένα με το άλλο.

«Το δωμάτιο της ασθενούς βρίσκεται στην άλλη πλευρά από εκείνο των νοσηλευτών και την στιγμή εκείνη οι δύο εργαζόμενοι που ήταν στην βάρδια έτυχε να είναι απασχολημένοι με αποτέλεσμα να μην ακούσουν τίποτα», μας είπε ο ο πρόεδρος του Σωματείου. Και πρόσθεσε: «Δεν περιγράφεται η εικόνα που αντίκρυσαν οι νοσηλευτές. Κατ’ εμέ υπήρχε ζήτημα χωροταξικό. Ενδεχομένως η τραγωδία να είχε αποτραπεί εάν τα δωμάτια βρίσκονταν πιο κοντά το ένα με το άλλο»

Στην συνέχεια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πρόβλημα υποστελέχωσης της κλινικής. «Δεν γίνεται δύο νοσηλευτές να εργάζονται για δώδεκα ανθρώπους. Σίγουρα εάν υπήρχε ακόμη ένα άτομο θα μειώνονταν οι πιθανότητες να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περιστατικά αφορούν σοβαρές ψυχικές ασθένειες και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε οξεία φάση. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή το οτιδήποτε. Μία φορά θα συμβεί το κακό», υποστήριξε και συμπλήρωσε:

«Οι ψυχιατρικές κλινικές γενικότερα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, δεν υπάρχει επικουρικό προσωπικό ούτε γίνονται προσλήψεις οπότε και δημιουργείται ζήτημα υποστελέχωσης διαχρονικά επειδή θεωρητικά δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή των ασθενών. Όμως, τίθεται ζήτημα σωματικής ακεραιότητας όχι μόνο των ασθενών αλλά και των εργαζόμενων, καθώς αν μη τι άλλο έχουμε να διαχειριστούμε απρόβλεπτες συμπεριφορές», καταλήγει ο κ. Τάσος Παπατσώρης.

Η ανακοίνωση του σωματείου της ψυχιατρικής κλινικής

«Στις 31/8/23 κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας στο τμήμα οξέων και πριν τη λήψη της βραδινής θεραπευτικής αγωγής και κατά την ώρα που οι νοσηλευτές εκτελούσαν εργασίες του τμήματος, ασθενής σκότωσε συνασθενή του.

Καταρχάς εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς του θύματος. Το τραγικό αυτό και απρόβλεπτο περιστατικό παρότι θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή λόγω της ιδιαιτερότητας των ασθενών του τμήματος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την κατάσταση υποστελέχωσης του τμήματος που έχουμε τονίσει και αναφερθεί και σε προηγούμενα περιστατικά βίας, όπου ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί με 6 κλίνες στη συνεχεία αυτές διπλασιάστηκαν με τον αριθμό να παραμένει αριθμητικά ο ίδιος.

Επιπλέον η ίδια η χωροταξία του τμήματος (σχήματος Γ) ,και της κλινικής εν γενεί η οποία είναι χωρισμένη σε 2 ορόφους, δεν βοηθάει στην επιτήρηση και στην παρακολούθηση των ασθενών με την μη άμεση οπτική επαφή όλων των δωματίων. Είναι απαραίτητο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας να λειτουργούν με ασφάλεια για ασθενείς και προσωπικό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ