Τσακαλώτος: «Οι αριστερές ιδέες μπορούν να κερδίσουν εκλογές – Προφανώς και θέλω να γίνω πρωθυπουργός»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα, τον ρόλο που έχει παίξει ο Αλέξης Τσίπρας στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο αλλά και στην υποψηφιότητα Κασσελάκη. Μάλιστα αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και στο ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία τόνισε: «Προφανώς και θέλω να γίνω πρωθυπουργός,. Θέλω την εξουσία. Αλλά δεν θέλουμε εκπτώσεις στην ιδεολογία μας».

Ειδικότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του σε περίπτωση που εκλεγεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλω να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αναφορές μας, για τον ανανεωμένο προγραμματικό μας λόγο και το πού θέλουμε να είμαστε το 2026», είπε συγκεκριμένα.

«Θα υπηρετήσεις αυτό το σχέδιο συγχρόνως κάνοντας κριτική στον κ. Μητσοτάκη για όλα όσα γίνονται, μια μεγάλη γκάμα πραγμάτων. Είσαι πιο ισχυρή αντιπολίτευση όταν ξέρεις πού θες να πας» συμπλήρωσε εξηγώντας το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση αν οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, είπε ότι συμφωνεί με αυτό που είχε πει ό Αλέξης Τσίπρας, ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, αλλά όχι από το κέντρο: «Επιτρέψτε μου να είμαι περήφανος για τις ιδέες της Αριστεράς που μπορούν να δώσουν λύσεις. Με αλλαγή στο παραγωγικό και το καταναλωτικό πρότυπο, αυτές είναι αριστερές ιδέες, όπως είπε και ο Αλέξης».

Και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να έχεις τις δικές σου ιδέες και αξίες και να τις μετατρέψεις σε πολιτικές που αγγίζουν τον κόσμο».

Για τον τρόπο εκλογής του προέδρου είπε ότι «καλώς δεν ψηφίζουν οι φίλοι, η διαδικασία είναι η ίδια με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και καλώς είναι έτσι».

Έπειτα, πρόσθεσε ότι όποιος θέλει μπορεί και την ίδια μέρα να γραφτεί μέλος του κόμματος πληρώνοντας τα δύο ευρώ.

Σε ερώτηση τι ρόλο έχει παίξει ο Αλέξης Τσίπρας στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο απάντησε ότι έχει τηρήσει την υπόσχεσή του να είναι ουδέτερος και ότι δεν θα δείξει προτίμηση, και γιαυτό τον λόγο δεν θα είναι και στο αυριανό συνέδριο.

Ερωτηθείς τι γνώμη έχει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απάντησε: «Πρέπει να στηρίξουμε τα δημόσια πανεπιστήμια, κάποιοι χώροι πρέπει να προστατευθούν από αγοραίες σχέσεις και από τον ανταγωνισμό. Είναι μια κοινότητα που διαβουλεύεται και δεν πρέπει να μπουν επιχειρηματίες μέσα, αναδεικνύονται εκεί άλλες αξίες. Πρέπει να υπάρχουν χώροι στη ζωή που μπορεί να δούμε το διαφορετικό».

Σε σχόλιο ότι εκείνος φοίτησε σε καλά πανεπιστήμια, απάντησε ότι αυτά τα πανεπιστήμια δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να έρθουν εδώ, αλλά πρόσθεσε πως το κυρίαρχο είναι να μην γίνουν άλλοθι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να μην επενδύουμε στα δημόσια

«Να μην τα απαξιώνουμε όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολλά καλά πράγματα και η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τα πολλαπλασιάσει αυτά τα καλά πράγματα και να μηδενίσει τα κακά».

Σημείωσε ακόμη ότι τάσσεται υπέρ του αναπτυξιακού κράτους με διαφάνεια τονίζοντας ότι «ο ρόλος του κράτους επιστρέφει παντού».

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η ερήμωση της υπαίθρού χωρίς αναπτυξιακό κράτος» είπε.

Για το ενδεχόμενο ενός ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων είπε ότι «ο κόσμος της Αριστεράς θέλει μια ουσιαστική συζήτηση. Δεν γίνεται μέσα σε ένα λεπτό που διαρκεί η απάντηση σε ένα ντιμπέιτ να εξηγήσω τη θέση μου».

Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη είπε ότι βάσει καταστατικού του κόμματος -μια πρόβλεψη που ο ίδιος δεν ψήφισε- όποιος θέλει μπορεί να είναι υποψήφιος.

«Ο κ. Κασσελάκης έχει κάποιες ιδέες με τις οποίες και εγώ συμφωνώ, δεν ξέρω όμως αν ξέρει σε βάθος τα προβλήματα. Δεν ξέρει το κόμμα, δεν έχει εμπλακεί με τις διαδικασίες. Δεν είναι και βουλευτής που είναι ένα πρόβλημα» είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει φαβορί στην κούρσα απάντησε ότι αν κανείς δεν ξέρει τη βάση, πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν, είναι δύσκολες οι προβλέψεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον ηγέτη που θα κερδίσει τον Μητσοτάκη με ατζέντα που θα αλλάζει την κοινωνία, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, τον πολιτισμό, αυτό ψάχνουμε. Προφανώς και θέλω να γίνω πρωθυπουργός,. Θέλω την εξουσία. Αλλά δεν θέλουμε εκπτώσεις στην ιδεολογία μας. Βεβαίως με αυτή την ιδεολογία μπορεί να κερδίσουμε εκλογές. Η αριστερή ιδεολογία ψάχνει να επεκτείνει τα όρια του εφικτού δεν θέλουμε να είμαστε μια διαχειριστική δύναμη» κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ