Χάρτινα καλαμάκια: Για πόση ώρα είναι ασφαλής η χρήση τους; – Τι απαντά ο Νίκος Θωμαΐδης

Τα χάρτινα καλαμάκια έχουν βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, μετά την δημοσίευση των στοιχείων πρόσφατης έρευνας που δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να περιέχουν τις λεγόμενες «για πάντα χημικές ουσίες», που είναι επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων, απ’ ότι τα πλαστικά καλαμάκια.

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για τα χάρτινα καλαμάκια και τις επιπτώσεις που έχει η χρήση τους στην υγεία μας.

Αναφερόμενος στις πολυ – και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια, ο Νίκος Θωμαΐδης είπε στην ΕΡΤ ότι η συγκεκριμένη ομάδα πλαστικών ουσιών έχει αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες. «Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Σχολιάζοντας την χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων γνωστοποίησε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί, υπάρχουν κι άλλες ουσίες που εν δυνάμει είναι τοξικές». Όπως είπε χαρακτηριστικά «πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί», και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες.

Εξήγησε στη συνέχεια πως «κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης”, από το υλικό στο τρόφιμο». Ειδικά αναφερόμενος στα καλαμάκια, εξήγησε όταν όταν έρχονται σε επαφή με το νερό του καφέ για κάποια λεπτά, μπορεί να γίνει μία δυνητική μετανάστευση κάποιων ουσιών. «Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι απειροελάχιστες, ίχνη», είπε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας.

«Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας εμείς καθημερινά ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης» διευκρίνισε και υπενθύμισε πως οτιδήποτε και να χρησιμοποιήσουμε έχει χημικά. «Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο, επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από την χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».

Αναφερόμενος στα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ταχυφαγεία, υπογράμμισε ότι όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η «μετανάστευση», προσθέτοντας ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.

Δείτε το βίντεο:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ