Κακοκαιρία Daniel: Σε ποια περιοχή έπεσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής – «Ακραίο φαινόμενο στην ανατολική Θεσσαλία» λέει ο Λέκκας

Με ένταση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Daniel, που χτυπάει την Μαγνησία με αποτέλεσμα έναν νεκρό και έναν αγνοούμενο.

Κακοκαιρία Daniel: Υπερχείλισε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας στον Βόλο – Πλημμύρισαν οι δρόμοι – ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η κακοκαιρία θα πλήξει τις επόμενες ώρες κυρίως στα κεντρικά τμήματα της χώρας.

Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν παρουσιάζοντας ένταση και διάρκεια κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα το διήμερο Τρίτης 05/09 και Τετάρτης 06/09, με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται να δρουν σωρευτικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται, εντείνοντας τα προβλήματα.

Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Σκιάθο – «Βουλιάζει» το νησί

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, στην περιοχή της Ζαγοράς Πηλίου από χθες έως και τις πρωινές ώρες σήμερα (08:20) έχουν καταγραφεί 516 mm βροχής.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Κακοκαιρία Daniel: «Εγκλωβισμένοι 110 κάτοικοι και τουρίστες» στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου – 250 κλήσεις στην Πυροσβεστική για τον Βόλο

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ημέρες είναι:

Πιερία
Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης)
Σποράδες
Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία)
Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
Νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία)
Τοπικά στην Ήπειρο (Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο!

Χάρτης. Το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχής (μπλε, μωβ αποχρώσεις) για το διήμερο Τρίτης 05/09 – Τετάρτης 06/09, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα αναμενόμενα ύψη βροχής > 500 mm.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

Οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο την Τρίτη 05/09 με εντάσεις τα 6-7 μποφόρ
Η πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Τρίτης 05/09 και Τετάρτης 06/09, παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Λέκκας: Τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στην ανατολική Θεσσαλία συνιστούν ένα ακραίο φαινόμενο

«Ένα ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας», αναφέρει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Όπως τονίζει, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.

«Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ’ ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», σημειώνει και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου, είναι θετική».

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «οι υποδομές στον ορεινό όγκο του Πηλίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι μετά τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μία συστηματική προσπάθεια για την κατασκευή των υποδομών με βάση νέα δεδομένα, που συνέβαλε στην αυξημένη ανθεκτικότητα των έργων».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «εξαιρετικά απροσδιόριστος παράγοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο ωστόσο παραμένει το ποσοστό της στερεοπαροχής, δηλαδή η ποσότητα των φερτών υλικών που παρασύρονται από τη βροχή και τα ορμητικά νερά, η οποία στο Πήλιο και ευρύτερα είναι σημαντική, λόγω του ευαποσάθρωτου χαρακτήρα των γεωλογικών σχηματισμών και ιδιαίτερα των σχιστολιθικών σχηματισμών, που απαντούν στην περιοχή».

«Επισημαίνεται τέλος ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες δια μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ