Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Πύρινη «κόλαση» για δεύτερη ημέρα – Κάηκαν σπίτια σε Πεύκα και Αετοχώρι

Συνεχίζεται η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Αλεξανδρούπολη. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών να ελέγξουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν μεγάλες. Όμως, το έργο τους δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή με αποτέλεσμα το μέτωπο να κινείται ανεξέλεγκτο.

Αλεξανδρούπολη: Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα – Νέο συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ από την μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες

Λίγο πριν από τις 7 το πρωί η φωτιά κινείτο προς τους οικισμούς Αγνάντια και Λουτρό, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας απειλήθηκε ο οικισμός Λουτρός.

Στους οικισμούς Πεύκα και Αετοχώρι ο απολογισμός κάνει λόγο για εννέα καμένα σπίτια – τέσσερα στον πρώτο οικισμό και πέντε στον δεύτερο.

Αλεξανδρούπολη: «Η φωτιά ξεκίνησε από κεραυνό» λέει ο δήμαρχος – Τι είναι το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Στο νοσοκομείο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Έβρου

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα ενώ έχει γίνει κινητοποίηση προκειμένου να «πέσουν στη μάχη» κατά τη διάρκεια της ημέρας για άλλα 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστών, των εθελοντών, του στρατού που δίνουν μάχη με τις φλόγες είναι ο άνεμος καθώς από το ξημέρωμα έχει ενισχυθεί σε σχέση με τη νύχτα όπου οι άνεμοι ήταν της τάξης των 4 μποφόρ. Η πρόγνωση των μετεωρολόγων, δυστυχώς, είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι άνεμοι θα είναι ισχυροί στην περιοχή και θα φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ.

 

Αλεξανδρούπολη

«Ήταν μεγάλη η δοκιμασία – Η φωτιά άλλαξε πολλές κατευθύνσεις τη νύχτα»

«Ήταν μεγάλη η δοκιμασία τη νύχτα. Η φωτιά άλλαξε πολλές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελπίζω σήμερα να είναι μια καλύτερη ημέρα» δήλωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 48 υδροφόρα οχήματα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει επίσης εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Κάηκαν σπίτια σε Πεύκα και Αετοχώρι

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το OPEN, έχουν υποστεί ζημιές στο χωριό Πεύκα καθώς και μια παλιά μονή στην περιοχή. Στο νοσοκομείο διακομίσθηκαν πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα.

Ακόμη, από το χωριό Λουτρό έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι και, κυρίως, οι ηλικιωμένοι που έχουν μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στον Έβρο, αποφασίστηκε η ενίσχυση των εναέριων μέσων.

Η αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης Έβρου, Ελένη Ιντζεπελίδου, έκανε λόγο στο OPEN για «μια δύσκολη νύχτα αφού οι εστίες αναζωπυρώνονταν διαρκών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή».

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε πως έχουν καεί τέσσερα σπίτια στον οικισμό Πεύκα και άλλα πέντε στον οικισμό Αετοχώρι, καθώς και η εκκλησία.

Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια ήταν η μάχη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες για να περιορίσουν την μεγάλη φωτιά που κατακαίει δασική έκταση στην Αλεξανδρούπολη, από τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8). Σημειώνεται πως τα μέτωπα ήταν πολλαπλά και έκαιγαν ανεξέλεγκτα, με τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 8 μποφόρ να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Το δύσκολο έργο των πυροσβεστών αποτυπώνεται σε νέο βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα pameevro.gr, το οποίο δείχνει τους άνδρες της πυροσβεστικής να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην μάχη με τις φλόγες.

Μάλιστα, οι σκηνές που αποτυπώνονται στο εν λόγω βίντεο συγκλονίζουν, καθώς οι πυροσβέστες ακούγονται να φωνάζουν «πίσω, πίσω» σε μία προσπάθεια οπισθοχώρησης την ώρα που η φωτιά κινείται απειλητικά κατά πάνω τους.

Έτσι, καταγράφεται όχι μόνο η δυσκολία της κατάσβεσης αλλά και η επικινδυνότητα της κατάστασης.

Δείτε το βίντεο

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κάθε μέσο πυρόσβεσης έχουν επιστρατεύσει οι κάτοικοι για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς. Πολίτης, όπως φαίνεται στο βίντεο του ΣΚΑΪ, είχε τοποθετήσει ένα άροτρο στο αυτοκίνητό του για να ανοίξει διάδρομο για να μην περάσουν οι φλόγες στο χωριό.

Υπενθυμίζεται πως στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 158 πυροσβέστες με 43 οχήματα, εκ των οποίων τα 10 έφτασαν στο σημείο από την Θεσσαλία και την Ήπειρο. Οι 28 πυροσβέστες μετέβησαν αεροπορικώς στην περιοχή από την Αθήνα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ