Εξαπλώνεται το κίνημα για τις «ελεύθερες παραλίες» – Διαμαρτυρίες από την Ανάβυσσο μέχρι την Χαλκιδική

Το κίνημα για ελεύθερο χώρο στις παραλίες εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Τις πρώτες κινητοποιήσεις έκαναν σήμερα κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Ποτίδαια και στο γήπεδο της Νικήτης, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια γίνονται πολλές παραβάσεις στις παραλίες. Την ίδια ώρα στην Αττική, οι κάτοικοι της Αναβύσσου απέκτησαν ομάδα και μέσω του Facebook.

Χαλκιδική: Η πρώτη κινητοποίηση πολιτών για ελεύθερες παραλίες – Ξεκίνησαν από την Νικήτη – ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες στην Χαλκιδική, επιχειρήσεις έχουν κλείσει τη δίοδο στον αιγιαλό και ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς πρόσβαση είναι να καταβάλλει αντίτιμο, ενώ η εικόνα με τις ξαπλώστρες να φτάνουν μέχρι το κύμα που κλείνουν όλη την παραλία, είναι ο κανόνας. Το κίνημα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες συγκέντρωσε χιλιάδες μέλη, σε πολύ μικρό διάστημα.

Σήμερα, σε Ποτίδαια και Νικήτη οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν να την κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, όπως μεταδίδει με το theopinion.gr.

«Κίνημα της πετσέτας»: Εξαπλώνεται στις παραλίες ολόκληρης της χώρας – Τα «ξύλινα παλάτια» της Νάξου και η Χαλκιδική

Ομάδα πολιτών στην Νικήτη, πραγματοποίησε παρέμβαση σε beach bar, όπου ενημέρωσε τους λουόμενους για το σοβαρό πρόβλημα της προσβασιμότητας στις παραλίες, ενώ σε ολόκληρο το μήκος παραλιακό μέτωπο της περιοχής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και καταγραφή του προβλήματος.

Στο σημείο που πραγματοποίησαν παρέμβαση οι πολίτες  έσπευσαν δύο περιπολικά της αστυνομίας.  Αύριο, Δευτέρα στις 11.30 το πρωί, αναμένεται κινητοποίηση στο δημαρχείο Νικήτης.

Έλεγχοι στα Φαλάσαιρνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαιρνα έπειτα από τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι περισσότερο από εμφανή, όπως καταγγέλλουν και μέλη της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Save Φαλάσαιρνα. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura, όπως αυτή.

Όπως μεταδόθηκε, οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Τι γίνεται στο Πήλιο

Στο Πήλιο μπορεί το κίνημα της πετσέτας να μην έχει εξαπλωθεί με τη μορφή γενικευμένης και έντονης διαμαρτυρίας, αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα.

Στον Αη-Γιάννη Πηλίου, μια παραλία χιλιομέτρων δίνεται η δυνατότητα, και για οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει επίσης ένα μεγάλο μήκος της παραλίας που μπορούν να το χαρούν και να το απολαύσουν ελεύθερα οι λουόμενοι. Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο σε άλλες παραλίες του Πηλίου, μικρότερες και κυρίως παραλίες που βρέχονται από τον Παγασητικό και όχι από το Αιγαίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ