Δήμαρχος Μυκόνου: Να «βάλουμε πάγο» σε όλες τις οικοδομικές άδειες, αλλά όχι μόνο για τα σπίτια

Αλλάζει το οικοδομικό τοπίο στην Μύκονο μετά την απόφαση για έλευση κλιμακίου στο νησί για ελέγχους στις οικοδομικές άδειες, αλλά και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχαν προηγηθεί η επίθεση που δέχθηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός από την «μαφία των Κυκλάδων» και οι απειλές σε συνάδελφο του.

Μύκονος: Σπεύδει κλιμάκιο επιθεωρητών και της Οικονομικής Αστυνομίας – Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μαξίμου

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, μεταξύ άλλων, ζήτησε «η αναστολή της έκδοσης νέων αδειών μέχρι να βγει το νέο πολεοδομικό, να μην ισχύει μονάχα για τους Μυκονιάτες και για τα σπίτια τους, αλλά να ισχύει για τα πάντα, άρα και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις».

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: «Καταλαβαίνουμε τη φιλοσοφία να προστατευτεί το τοπίο με την αναστολή της έκδοσης νέων αδειών μέχρι να βγει το νέο πολεοδομικό, αλλά να μην ισχύει μονάχα για τους Μυκονιάτες και για τα σπίτια τους. Να ισχύει για τα πάντα, άρα και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις».

Ο δήμαρχος της Μυκόνου πρόσθεσε ακόμη, ότι πραγματοποιούνταν έλεγχοι στο νησί, ενώ σημείωσε: «Όπως και φυσικά επικροτούμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο σήμερα πια εισάκουσε τα αιτήματα μας να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη Μύκονο. Η Μύκονος είναι ένας μικρός τόπος, ωστόσο είναι πάρα πολύ μεγάλος στην προσφορά του στην εθνική οικονομία και προφανώς δημιουργούνται και διάφορα άλλα πράγματα. Εμείς σαν δημοτική αρχή και όλη η τοπική κοινωνία της Μυκόνου επιθυμούμε διακαώς τη στελέχωση της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πολεοδομίας της Μυκόνου, της Κτηματικής Υπηρεσίας, προκειμένου να γίνονται έλεγχοι της αρχαιολογίας όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Ζητάμε τη βοήθεια της Πολιτείας προκειμένου να συνεχίσουμε να παράγουμε πλούτο για όλη την Ελλάδα.

Χρειάζεται ακριβώς αυτό που ξεκίνησε σήμερα να κάνει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση να σταθεί και να βάλει πλάτη στην προσπάθεια της τοπικής αρχής. Δεν γίνεται ένας μικρός δήμος με τα όπλα ενός δήμου 10.000 κατοίκων να πρέπει να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση. Ένα μικρό αστυνομικό τμήμα ή μια κτηματική υπηρεσία στις Κυκλάδες να ελέγχει τις παραλίες σε 24 νησιά. Πρέπει να σταθεί η πολιτεία δίπλα και σε επίπεδο στελέχωσης υπηρεσιών αλλά και σε επίπεδο χρηματοδότησης».

Ο ίδιος τόνισε: «Δεν γίνεται ο Δήμος Μυκόνου που προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία -και καλώς το κάνει- να επιχορηγείται για τα 10.000 άτομα του πληθυσμού. Αυτή η νοοτροπία, αυτή η νομοθεσία, πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα. Είναι μια παθογένεια η οποία οδηγεί στα δυσάρεστα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν υφίσταται μια βιασύνη αρκετών πολιτών – δημοτών της Μυκόνου να προχωρήσουν τώρα σε αδειοδοτήσεις οικοπέδων πριν γίνει νόμος του κράτους η αναστολή τους, επισήμανε:

«Στη Μύκονο εκπονείται ειδικό πολεοδομικό – αυτό που λέει το νέο χωροταξικό. Εδώ και τρία χρόνια έχουν σταματήσει οι άδειες των ξενοδοχείων. Χτες ψηφίστηκε από τη Βουλή η αναστολή και των αδειών των κάθε φύσεως, με εξαίρεση βέβαια κάτι που εμάς μας ενοχλεί, τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις άνω των 50 εκατομμυρίων, οι οποίες συνεχίζουν ανενόχλητες.

Φυσικά και οι πολίτες θα προσπαθήσουν να το καταθέσουν. Είναι κάτι το οποίο θα γινόταν σε κάθε περίπτωση. Από εκει και πέρα εμείς καταλαβαίνουμε τη φιλοσοφία να προστατευτεί το τοπίο με την αναστολή της έκδοσης νέων αδειών μέχρι να βγει το νέο πολεοδομικό, αλλά να μην ισχύει μονάχα για τους Μυκονιάτες και για τα σπίτια τους. Να ισχύει για τα πάντα, άρα και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Αν είναι να “βάλουμε πάγο”, να βάλουμε πάγο σε όλα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ